Kadınların yaşamın her alanında aktif olarak rol alması toplumların gelişmişlik düzeyini artırıyor. Kadınlar iş hayatında ne kadar aktif olurlarsa hayatımız o oranda kolaylaşıyor ve ekonomimiz daha da güçleniyor. Peki iş hayatında başarılı bir girişimci olabilmek için neler yapmanız gerekiyor? 8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesinde kadın girişimciler için girişimciliğin olmazsa olmazlarını yazdım…
Girişimci olmak için gereken özelliklere sahip misiniz?
Muhtemelen ‘sevdiğiniz şeyi yaparsanız, hayatınızda bir gün bile çalışmazsınız’ sözünü duymuşsunuzdur. Biraz klasik olacak ama bunu gerçekleştirebilecek kadar şanslıysanız, kadın girişimci yolculuklarının en büyük sorunlarından birini önleyeceksiniz. Çünkü bir işte başarılı olabilmenin temel kuralı o işi seviyor olmak ve gerçekten yapacağınız işle ilgili yeteneğinizin olması! Peki kadın girişimcilerin karşılaştığı zorluklara rağmen nasıl başarılı olabilirsiniz?
Girişimcilerin kendisine sorması gereken sorular
Son yıllarda özellikle teknoloji alanında başarılı pek çok kadının ismini duyuyoruz. E-ticaret, moda, temizlik gibi pek çok konuda tekno girişimci kadınlar başarılarıyla göz dolduruyor. Ancak bir teknoloji girişimine atılmadan önce kendinize sormanız gereken bazı sorular var:
Yetenekleriniz nelerdir?
Becerilerinizi dijital bir iş modeline nasıl dönüştüreceksiniz?
Piyasada uygun bir niş var mı?
Bir iş kurmayı göze alabilir misiniz?
İşiniz için gerekli olan yazılım dilleri konusunda bilgi sahibi misiniz?
Becerileriniz neler?
Becerileriniz ne olursa olsun, onları% 100 enerji ile uygulamanız ve gelecek yıllar boyunca işinize odaklanmanız gerekiyor. Bu sizin çok zor olacaksa, tutkunuzu veya ilginizi başarılı bir iş modeline dönüştürmek için kendinizi zorlu bir mücadelenin içerisinde bulacaksınız. Uzmanlık sahibi olmadığınız bir sektörde iş kurma hatasını yaparsanız, kaynaklarınızı işi öğrenmek için harcayacak ve maliyeti yüksek hatalar yapacaksınız. Tavsiyem; kendinize hayatı daha fazla zorlaştırmayın!
Fikriniz geçerli mi kalacak?
Kadın bir girişimci olmak ve işinizi uzun vadede büyütmek istiyorsanız, yakın gelecekte işinizi büyütmek ve geliştirmek için bir strateji geliştirmeniz gerekiyor. Seçtiğiniz işin gelecekte de geçerli olması bu nedenle oldukça önemli. Keza hayatlarımızın her gün daha fazla dijitalleşmesi nedeniyle birçok meslek ve sektör geçerliliğini kaybediyor.
Hızlı para kazanmak için fırsatlara sorgusuz sualsiz işe girişmeyin! Gündemde popüler meslekler ve iş fırsatları olabilir. Ancak hepimiz bu popülerlik bittiğinde ne olacağını biliyoruz. Kartlarınızı en başından doğru oynarsanız, kadın girişimcilerin karşılaştığı zorlukları bir nebze olsun azaltabilirsiniz.
Piyasada uygun bir niş var mı?
Kadın girişimci olma yolunda atılan bu adım sadece erkek girişimcilerle rekabet edebilmek için değil, aynı zamanda büyük şirketlerle daha genel olarak rekabet etmek için de önemlidir.
Niş bir pazarda başarılı bir başlangıç, kadın girişimcilerin daha sık karşılaştığı sorunlardan kaçınmanıza yardımcı olacaktır.
Girişiminiz için uygun bir yer alan seçtiniz. Şimdi, ürününüzün veya hizmetinizin kâr elde edebilmeniz için yeterince geniş bir hedef kitleyle alakalı olup olmadığını araştırmalısınız. Örneğin; bir talebi karşılıyorsanız, müşterilerin sizi hatırlaması için güçlü ve kalıcı bir izlenim bırakabilir misiniz? Mevcut ve gelecekteki rakiplerinizi geride bırakacağınızdan nasıl emin olabilirsiniz – sizi ayıran özellik nedir?
Ürününüze veya hizmetinize olan ilgi sadece kısa bir süre sonra geçecek, çok az insanın ilgisini çekecek geçici bir trend mi? bu ve bunun gibi soruları kendinize sormanız gerekiyor.
Kadın girişimcilere özel devlet destekleri
Girişimcilikte istek ve motivasyon dışında en önemli konu işin maddi boyutudur. Cinsiyet eşitliği çalışmaları kapsamında ülkemizdeki kadın girişimcilere farklı kurumlardan destek sağlanmaktadır. Bu destekler ve hibeler sayesinde kadın girişimci hikayeleri de gün geçtikçe çoğalıyor. Ayrıca bazı kurumlarda sağlanan kredi ve finansman oranı erkekler için %70 civarında iken bayanlar için bu durum %90’lara kadar çıkmaktadır. Başta devlet kurumları olmak üzere, özel bankalar ve vakıflarda kadın girişimciliği destekleyen kurumlar arasında yer alıyor.
Kadınların faydalanabileceği devlet desteklerinin en başında KOSGEB destekleri yer alıyor. KOSGEB, işyeri açacak girişimci kadınlara hibe desteği, düşük faizli kredi sağlıyor. İdare, Girişimciliği Geliştirme Destek Programı kapsamında geleneksel alanlardaki girişimcilere 60 bin, diğerlerine 370 bin liraya varan destek veriyor. Bu program kapsamında, eğer girişimci kadın ise belirlenen geri dönüşümsüz performans desteğine 2 dönem için toplam 10 bin lira ekleniyor.
Kadın girişimcilere vergi ve prim kolaylığı
Ülkemizde ayrıca kadın girişimcilere vergi ve prim kolaylığı sağlanıyor. Bu kapsamda bir işyeri açmaksızın perakende ticaret ile iştigal edenler, gezici olarak bir mesleği icra edenler, evlerde işçi almamak şartıyla üretim yapıp satan kadınlar vergiden muaf esnaf sayılıyor. Bu kadınlar, SGK’ya müracaat ederek bu yıl için 26 gün prim ödeyip 30 gün üzerinden sigortalı oluyor. İnternet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden, evlerde imal ettikleri ürünleri satanlar, yıl içinde gerçekleştirilen satış tutarının yıllık asgari ücretin brüt tutarını aşmaması koşuluyla vergiden istisna tutuluyor.