Kablosuz şarj özellikli en iyi akıllı telefonlar, aslında tek bir standardı kullanıyorlar. Üstelik bu yeni bir özellik de değil. Akıllı telefonlar için kablosuz şarj yeni değil, indüktif şarj cihazları zaten piyasada birkaç yıldır mevcut. Yeni nesil amiral gemisi akıllı telefonlarda ise kablosuz şarj standart bir özellik gibi gelmeye başladı.
Kablosuz şarj, elektrikli diş fırçaları ve hatta bazı mutfak ürünlerinde gördüğümüz gibi indüksiyon teknolojisi ile çalışıyor. Enerji, elektromanyetik dalgalar yardımıyla kısa mesafelerde kablosuz olarak iletilerek akıllı telefona güç sağlıyor. Qi adlı bir standart kullanan bu sistemler tam olarak nasıl çalışıyor ve en iyi kablosuz şarj özellikli akıllı telefonlar hangileri, bunları sizin için toparlamaya çalıştım.
Qi kablosuz şarj özelliği nedir?
Qi kablosuz şarjlı bir akıllı telefon, kablosuz şarj için Qi standardına (Çi diye okunur ve Çince “yaşam enerjisi” anlamına gelir) sahip olan cihazları tanımlamak için kullanılan bir terimdir. İndüktif güç iletimi için kablosuz şarj cihazlarında Qi alıcı bobinleri yer almaktadır.
Akıllı telefonunuzu kablosuz olarak şarj etmek istiyorsanız, önce bu standardı destekleyip desteklemediğini kontrol etmeniz gerekiyor. Mevcut akıllı telefonlarda Qi standardı genellikle mevcuttur ve daha eski modellerin bazıları ise sonradan aparat kullanarak bu standarda uygun hâle getirilebilmektedir.
Qi standardı nedir?
Qi standardı, 2008 yılında Wireless Power Consortium (Kablosuz Güç Birliği) tarafından geliştirilen evrensel bir kablosuz şarj standardıdır. Teknik olarak, enerjinin elektromanyetik dalgalar tarafından kısa mesafelerde kablosuz olarak iletildiği indüksiyon prensibine dayanmaktadır. Bu nedenle şarj cihazları ayrıca indüksiyon şarj cihazları veya indüktif şarj cihazları olarak da adlandırılır.
Qi standardı şu anda akıllı telefonlarda ve diğer küçük cihazlarda kullanılmaktadır ve kablosuz şarj açısından vazgeçilmez duruma geldiğini söylersek, yalan olmaz. Qi özellikli telefonların avantajı, hangi üretici olursa olsun tüm Qi şarj cihazlarında kablosuz şarjın mümkün olmasıdır.
Ancak her şeyden önce, asıl avantaj telefonunuzu kablosuz olarak şarj edebilmenizdir. Telefonu şarja koymak ve şarjdan almak son derece pratik hâle gelir. Bu pratiklik, telefonu daha sık şarj etmeyi ve şarjsız kalmamayı sağlar.
Qi standardı şu anda 5-15 Watt arası birkaç farklı güç seviyesine sahiptir, ancak daima geriye dönük olarak uyumlu kalırlar. Qi telefonları açısından, bazı akıllı telefon üreticileri öncüler arasında yer almaktadır, ancak bu teknoloji 2019 yılında geniş kitle pazarına ulaşmıştır ve birçok mevcut akıllı telefon zaten bu standardı belirli ürünleriyle sunmaktadır.
Akıllı telefonumu nasıl kablosuz şarj edebilirim?
Qi özellikli akıllı telefonlar için bu sorunun yanıtı gayet basit: Şarj aparatına yerleştirin.
Qi desteklemeyen yani kablosuz şarj özelliği olmayan telefonlar ise kablosuz şarj olabilecek hâle getirilebilir. Arka yüzünde Qi alıcıları için özel şarj kontakları bulunmayan cep telefonları için, özel Qi şarj pedleri bulunuyor. Bunlar akıllı telefonun arkasına monte edilir ve cihazın şarj bağlantısına kabloyla bağlanır. Daha sonra indüksiyonla, şarj cihazından pede gelen enerji, buradan kabloyla telefonun pillerine aktarılır.
Apple iPhone XS serisi
iPhone XS ve XS Max, önceki model iPhone X’ten daha hızlı işlemcilere, daha iyi kameralara ve daha iyi hoparlörlere sahip, ayrıca kablosuz şarj hızı da artmış durumda. Her kablosuz şarj cihazının aynı gücü sağlamaması sebebiyle, iPhone modellerinde 7,5 Watt değer olduğuu bilmeniz önemli. Bunun altındaki cihazlar şarj hızı açısından daha ağır kalacaktır.
Huawei P30 Pro
P30 Pro, arkasındaki dört mercekli kamerasıyla oldukça etkileyici. Düşük ışıklı senaryolarda harikalar yaratıyor, geniş açılı ve 5x telefoto mercekleriyle de farklı senaryolarda dahi çok iyi çekiyor. Ekran üzeri parmak izi tarayıcı, 15 Watt hızlı kablosuz şarj ve hatta ters kablosuz şarj özelliği ile geliyor.
Samsung Galaxy S10 Series
Galaxy S10 serisindeki 3 cep telefonunun (Galaxy S10 Plus, S10 ve S10e), 15 Watt kablosuz şarjı destekliyor. Üstelik, hepsinde Samsung’un Wireless PowerShare dediği, diğer kablosuz şarj cihazları için şarj edebilme, yani ters kablosuz şarj özelliği de yer alıyor. P30 Pro’da da bulunan bu özellik açıldığında kablosuz şarj olabilen bir başka cihaz yaklaştırıldığında, o cihazı da şarj edebiliyor.
Xiaomi Mi 9
Qualcomm Snapdragon 855 yonga seti, üç arka kamera ve uygun fiyatına karşılık ekran üzeri parmak izi okuyucusyla iddialı bir model. Mi 9, hızlı kablosuz şarjı için 20 Watt destekliyor. Ayrıca özel Charge Turbo kablosuz pedine sahipseniz, yalnızca 1 saat 40 dakika içinde yüzde 100 dolum sağlayabiliyor.