Videolu içerikler için vazgeçilmez aksesuarlarımızdan biri olan kablosuz mikrofonlar teknolojinin gelişmesiyle beraber daha da ulaşılabilir hale geldi.
Yaklaşık 12 yıldır videolu içerikler üreten biri olarak sesin bir videoda ne kadar önemli olduğunu bilirim. Bu bakımdan mümkün mertebe her çekimde harici mikrofon kullanmaya özen gösteririm. Bu işlere ilk başladığım yıllarda çok pahalı olan kablosuz mikrofonlar genelde televizyonlarda kullanılan cihazlardı. Biz ise daha çok kablolu muadillerini tercih ederdik. Gelişen teknoloji, videolu içeriklerin yaygınlaşması ve tabana yayılmasıyla beraber kablosuz mikrofon seçenekleri de artmaya başladı.
Kablosuz mikrofonlar yükselişte
Belki bazı okuyucularım ‘neden kablosuz mikrofon’ diye soracaktır. Öncelikle kablosuz mikrofon kullanan kişiye ciddi bir özgürlük sağlıyor. Özellikle aktüel çekimlerde (otomobil testi, bir yerde yürürken ya da hareket ederken) kablosuz mikrofonun faydası tartışılmaz. Ayrıca fuar ve sokak gibi insanların yoğun olarak bulunduğu ortamlarda kablolu mikrofonun getirdiği sıkıntıları kablosuz sürümü ile ortadan kalkıyor.
Tüm bunlara ek olarak kablosuz mikrofonla birçok hareketi yapabilir, hatta olayı abartarak koşabilirsiniz de. Tabi bu aksesuarların bir etki mesafesi olduğunu unutmamak gerekiyor. Bu menzilin dışına çıktığınızda alıcı ve verici arasında iletişimin kaybolduğunu da belirteyim.
Bu arada yeri gelmişken açıklamakta fayda var: Kablosuz mikrofonlar en az bir alıcı ve bir vericiden oluşur. Yani sunucuya takılan bir parçaya ek olarak ikinci bir parça da videoyu kayıt eden cihaza (fotoğraf makinesi, video kamera, aksiyon kamerası ya da benzeri) takılır. Alıcı ve verici olarak bilinen bu iki parça haberleşmek için enerjiye ihtiyaç duyar ve bu enerji de genelde üzerlerindeki pillerden alınır. Birçok kablosuz mikrofon kalem pil ile çalışır. Kendine has pilleri olan kablosuz mikrofonlar da vardır.
Farklı kablosuz mikrofon çeşitleri var
Kablosuz mikrofonlar da kendi aralarında farklı çeşitlere sahiptir. Yukarıda bahsettiğim kablosuz mikrofon en basit türünü gösterirken çok daha karmaşık, birden fazla aloıcıyı kontrol edebilen, kendi el ünitesi olan profesyonel çözümler de vardır. Ayrıca kablolu el mikrofonlarını kablosuz hale getiren aksesuar çözümleri de bulunuyor. Yani beklentiye, ihtiyaçlara ve bütçeye göre farklı çözümleri piyasada bulabiliyorsunuz.
Günümüzde Sennheiser, Rode, König, Shure, Audio Technica, Saramonic, Boya gibi farklı markaların çeşitli özellik ve fiyatta kablosuz mikrofon modelleri bulunuyor. Bu tarz ürünlerin fiyatlarının 400-500 TL aralığından başlayıp 40-50 bin TL aralığına kadar çıktığını da belirteyim. Ayrıca bu mikrofonların yaka (Lavalier) tarzında olanları bulunduğu gibi el mikrofonu şeklinde kablosuz mikrofonların da bulunduğunu belirteyim.
Bir iki örnek vermem gerekirse: İki kişinin yaptığı röportajlar için kullanılabilecek bir ürün olan Saramonic UWMIC9, iki alıcı, bire de vericiden oluşan güzel bir set. 3000 TL fiyat etiketi olan bu mikrofon seti UHF bandını kullanıyor ve özellikle günlük kullanım için yeterli bir performans sunuyor.
Ayrıca son dönemde piyasaya sürülen Rode Wireless Go ve Sennheiser XSW-D yeni nesil video içerik üreticilerinin seveceği türden kablosuz mikrofon çözümleri. Bu iki çözüm özellikle YouTuber ve kendi içeriğini üreten tek kişilik ekipler için faydalı çözümler olarak karşımıza çıkıyor.
Işığınız bol olsun…