Kablosuz klavye seçerken ürünler arasında farklılıkları, benzerlikleri, ek işlevleri ve en iyi özellikleri önceden araştırmada yarar var. Kablosuz klavyeler de teknolojik yeniliklere ayak uydurarak ek özellikler kazanmış ve daha işlevsel hale gelmiş durumda. Kablosuz Klavye Seçilirken Dikkat Edilmesi Gerekenler başlıklı yazımda, klavye alırken pazarın sunduğu kısmen kafa karıştırıcı seçenekler yerine, basit şekilde nelere dikkat edilmesi gerektiğinden bahsedeceğim.
Kullanım Amacına Karar Verme
Kablosuz klavyeler arasındaki temel fark, kullanım amacıdır. Kablosuz klavyeyi bazıları, bilgisayarıyla kullanıp kablo kalabalığından kurtulmak, bazılar da akıllı cihazlarını yönetmek için kullanır. Bütün kablosuz klavyeler genel kullanım için tasarlanmış olsa da, farklı amaçlar için yapılmış olanlar, şekil olarak da farklılıklar gösterir. Kablosuz klavyeler özellikle oyun oynayanlar tarafından daha fazla tercih edildiklerinden, gerek şekil ve gerekse de ergonomi açısından farklılıklar gösterir. Oyun klavyesi seçmenin oldukça önemli olduğu günümüzde, klavyeler; ekstra işlev, ek tuşlar, özel aydınlatmaların kullanılması yüzünden daha hantal ve farklı tuş ve bölüm grupları nedeniyle biraz kafa karıştırıcıdır. Bu tür klavyeler genel kullanım için pek önerilmez.
Kablosuz klavyelerin en önemli avantajları arasında gelen, taşınabilirlik; kullanım alanlarını da genişletmiştir. Taşınabilir klavyeler kompakt, hafif ve genellikle de katlanabilir özelliğe sahiptir. Bu klavyelerin bir kısmında cihazın yan tarafında dokunmatik yüzeyler de bulunur.
Bir kablosuz klavye seçmeden önce, hangi amaç için bir klavyeye ihtiyacınız olduğunu belirlemelisiniz. Verdiğiniz karar, yapacağınız aramaları ve modelleri azaltma bakımından oldukça yararlı olacaktır. Kablosuz Klavye Seçilirken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kablosuz Bağlantı Türleri
Kablosuz klavyelerde bağlantı türü, cihazdan memnun kalmanızda önemli rol oynayabilir. Tüm klavyeler, 2.4 GHz radyo frekansı (RF) bağlantısı veya Bluetooth kablosuz bağlantı ile birlikte gelir. Cihazların kullandığı bağlantı türlerine göre artıları ve eksileri vardır. Bu bağlantı türlerinin hangisinin ihtiyacınıza uygun olduğuna karar vermeniz gerekir.
- Bluetooth bağlantısı: Standart bir Bluetooth bağlantısı, kablosuz klavyeye bağlanmanın en kolay ve güvenilir yollarından birisidir. Bluetooth bağlantısı, özellikle birden fazla Bluetooth bağlantısının kurulduğu bir ortamda erişim sorunlarına neden olabilir. Bu tür bağlantı şeklinin ofislerde, kafelerde veya konferans salonlarında kullanılması bazen rahatsız edici olabilir.
- 2.4 GHz radyo frekansı (RF) bağlantısı: Bluetooth’un aksine, 2.4GHz radyo frekansı (RF) bağlantısı, iki cihaz arasındaki bağlantıyı sağlayan küçük bir aparat olan USB dongle ile birlikte gelir. Klavye ile bilgisayar ya da akıllı cihaz arasında iletişimi sağlayan USB dongle, daha güvenilir çalışmayı garanti edebilir. Bağlantı kopması veya klavyenin pilinin daha kısa sürede bitmesi gibi sorunlarla fazla karşılaşılmaz. USB dongle, bilgisayarda ya da akıllı cihazda bir USB portu kullandığından, diğer işleriniz için boş port ihtiyacınız olduğunda veya kaybolması durumunda sorunlara neden olabilir. Çoğu kablosuz klavye, sadece kendisi için özelleştirilmiş USB dongle kullandığından, kaybolduğunda klavye artık bir işe yaramaz.
Kablosuz Klavyelerde Şarj Farklılıkları
Kablosuz klavyeleri şarj etmenin iki farklı yolu vardır. En yaygın olanı; USB kablosuyla klavyedeki bataryayı şarj etmektir. Bir diğer yöntem de AA veya AAA pilleri kullanmaktır. Kullanılan piller şarj edilebilir olmasına rağmen, klavyede USB bağlantı noktasının olmaması bazen sorun yaratabilir.
Sonuç olarak, tercih edilecek kablosuz klavyenin hem Bluetooth hem de 2.4 GHz radyo frekansı (RF) bağlantıyı destekliyor olmasına dikkat etmekte yarar vardır.
Kablosuz klavye modellerine bir göz atmak için bu linki kullanabilirsiniz.
Twitter takip için @salihertugrul YouTube kanalım