Mobil yaşamın en önemli unsurlarından biri hâline gelen kablosuz bağlantı ile yaşadığınız problemleri çözmek, sunduğu nimetlerden tam olarak faydalanmanızı sağlamak ve risklere karşı korunmak için yapmanız gerekenler…
Kablosuz ağ bir görünüp bir kayboluyor.
Kablosuz ağa aynı odanın içinden dahi bağlanmakta güçlük çekiyorsanız, ağ listesinde ismi bir görünüp bir kayboluyorsa, muhtemelen kanal çakışması yaşıyorsunuz. Kablosuz bağlantıya sahip cihazlar (Wi-Fi, Bluetooth ve benzeri teknoloji kullananlar) radyo frekansıyla haberleşirler. Bu frekanslar da birbirine karışmasın diye belirli kanalları (dolayısıyla birbirine yakın ama karışmayan frekansları) kullanırlar. Birçok yönlendirici ya da modem 6. kanalı kullanır. Bu ayarı değiştirmeyen birçok cihaz bir araya gelince de frekans karışır ve cihaza erişmek zorlaşır.
Ağ ürünleriyle ilgili daha fazla bilgi almak için buraya tıklayın.
Elbette aynı frekansta çok güçlü bir sinyal varsa, bu da cihaza erişmenizi zorlaştırabilir. Önlemek için modem ya da yönlendiricinin web yönetim paneline girin (kullanım kılavuzunda bunu nasıl yapacağınızı görebilirsiniz) ve kablosuz ağ seçenekleri altından kullanılan kanalı değiştirin.
Kablosuz bağlantımın gücü yetmiyor.
Kablosuz bağlantı sinyalini güçlendirmek her cihaz ve konumda farklılaşan bir strateji gerektirir. Ancak yapmamanız gerekenlerden başlarsak, sinyali nasıl daha iyi hâle getireceğinizi öğrenebilirsiniz. Cihazı olabildiğince çevre nesnelerden uzak olacak ve açıkta olacak şekilde yerleştirin. Birden çok anteni varsa, antenleri birbirine dönük olmayacak şekilde yerleştirin. Kablosuz ağınızın en yüksek hız ayarında olduğundan emin olun ve mümkünse cihazı evin her yere en yakın olabilecek noktasına yerleştirin. Bunlar da işinize yaramıyorsa, bir kablosuz ağ genişletici satın alarak sinyalin %60’ın altına düşmediği bir noktaya kurarak, kapsama alanını genişletin.
Kablosuz ağa bağlanamıyorum.
Yukarıdaki çözümleri uygulamanıza rağmen bağlanamıyorsanız, kablo ile bağlanarak yönetim arayüzüne girin. Buradan yerel ağ ayarlarına girerek DHCP sunucusunun açık olup olmadığını kontrol edin. Bu sunucu, bağlanan cihazlara otomatik IP atar. Kablosuz ağ güvenlik özelliklerini kapatın ve parolayı kaldırın. Buna karşın bağlanamıyorsanız, cihazı sıfırlayın (reset düğmesi ile). Sonuç alamamanız halinde kullandığınız elektrik prizini değiştirmeyi, başka cihazları prizden çekmeyi ve çevredeki radyo ile haberleşen cihazları kapatmayı deneyin. Yine olmuyorsa, cihazı yetkili servise göstermeniz gerekebilir.
Kablosuz ağda dosya paylaşamıyorum.
Bir çalışma grubu adı belirleyerek paylaşım yapmak isteyeceğiniz sistemleri de buna dahil edin. Windows’ta dosya paylaşımını açın. Paylaşmak istediğiniz klasöre farenin sağ tuşuyla tıklayın ve Paylaşım ile Güvenlik ibaresine tıklayın. Daha sonra Paylaşım sekmesine girerek, bu klasörü ağda paylaş ibaresini seçin. Ağ kullanıcılarının dosyalarımı değiştirmesine izin ver ibaresini de seçtikten sonra, Tamam’a tıklayarak pencereyi kapatın.
Ağ ürünleriyle ilgili daha fazla bilgi almak için buraya tıklayın.
Uygulamalar, oyunlar ve cihazlar bağlantıda sorun yaşıyor.
Bazı uygulama, oyun ve cihazlar çeşitli bağlantılar kurarken belirli portlar kullanırlar. Port deyince aklınız karışmasın, örneğin web sayfalarına girmek için genelde 80 numaralı port kullanılır. Bu, sık kullanıldığından tüm cihazlarda açıktır. Bağlantı kuramayan uygulama, program, oyun ya da cihazın kullandığı port numarasını internette aratarak bulabilirsiniz. Daha sonra bu portları yönlendirici ya da modemde açmanız gerekiyor.
Tüm cihazlar için bu ayar farklıdır, ama benzer yanlarını açıklarsam, kullanıcı kılavuzuna da bakarak sorununuzu çözebilirsiniz. Cihazın web arayüzüne girerek genelde Güvenlik ya da Ağ sekmesi altındaki Port yönlendirme seçeneğini bulun. Buraya bir servis adı yazıp port numarasını girin. Daha sonra TCP&UDP seçeneğini işaretleyin (ikisi yoksa TCP de seçebilirsiniz) ve ayarları kayıt edip, cihazınızı yeniden başlatın.
Kablosuz ağımı daha güvenli hâle getirmek için ne yapabilirim?
Kablosuz yönlendirici ya da modeminizin güvenlik ayarlarından WPA2 PSK seçin. Uzun bir parola kullanın (en az 8 karakter uzunluğunda). Parolanız kolay tahmin edilemez olsun ve içinde küçük ve büyük harf ile rakamlar yer alsın. Güvenlik konusunda sıkıntı yaşadıysanız ve bu size yetmiyorsa, SSID (kablosuz ağ adı) gizleyin. Ancak böyle yapınca tüm cihazlar için kablosuz ağ bağlantısını elle girmeniz gerekecek, çünkü aramalarda çıkmayacak.
Dışarıda ücretsiz kablosuz ağlara bağlanmanın ne gibi riskleri var?
Aynı kablosuz ağı kullanan bir sistem üzerinden internet bağlantınızdaki tüm hareketler en ince detayına kadar görülebilir. HTTPS kullanmayan web siteleri ya da güvenli bağlantı kurmayan servisler (birçoğu kullanmıyor) üzerindeki tüm iletişiminiz (sohbet, kullanıcı adı ve parola, yapılan diğer işlemler) takip edilebilir. Benim saklayacak neyim var diye düşünmeyin, banka hesabınız ele geçirilirse neler olur bir düşünün.
Halka açık yerlerde ücretsiz kablosuz ağlara bağlanmanız gerekiyorsa VPN gibi güvenli bağlantı seçeneklerini kullanarak, kimsenin iletişim trafiğinizi takip etmemesini sağlayabilirsiniz.
Ağ ürünleriyle ilgili daha fazla bilgi almak için buraya tıklayın.