Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerGüvenlikKablosuz ağların yeni güvenlik standardı WPA3 nedir?

    Kablosuz ağların yeni güvenlik standardı WPA3 nedir?

    Kablosuz ağlarda kullanılacak olan yeni nesil şifreleme protokolü WPA3, Wi-Fi Protected Access’in kısaltması WPA’nın üçüncü nesli olacak. Teknoloji, Apple, Intel ve Microsoft’un da aralarında bulunduğu teknoloji devlerinin oluşturduğu Wİ-Fi Birliği (Wi-Fi Alliance) tarafından hazırlandı ve bu yılın başında Las Vegas’ta düzenlenen tüketici elektroniği fuarı CES’te tanıtıldı.

    Peki bu şifreleme standardı bizim için ne önem taşıyor? Aslında bakarsanız, kablosuz bağlanan tüm cihazlardan geçen verileri korumakla sorumlu, zira bu protokol sayesinde kullandığınız cihaz ve interneti dağıtan yönlendirici arasındaki iletişim şifreleniyor.

    Sisteminizin şifreyle korunup korunmadığını anlamak çok basit. Kablosuz ağınıza bağlanırken bir parola giriyorsanız, iletişiminiz şifreleniyor demektir. Ancak bu kadar bilgi, bize bu şifrelemenin kalitesi hakkında bir şey söylemiyor.

    Kablosuz ağınızdan kablosuz bağlantı şifrelemenin detayını öğrenebilirsiniz. Örneğin WEP standardı kullanıyorsanız, tüm iletişiminiz kolayca hack’lenebilir.

    2003 yılında WEP’e alternatif olarak sunulan WPA ise yıllar içinde çeşitli alt özellikler ve yeni sürümler kazanarak bugüne geldi.

    Kısa süre önce Krack (Key Reinstallation Attack, yani anahtar yeniden kurulum saldırısı) adlı saldırı sebebiyle en güncel WPA2 şifrelemesinin bile tam olarak güvenli olmadığı ortaya çıktı.

    WPA3 ise öncüllerinin çeşitli eksiklerini gidermek üzere tasarlanırken, bağlantınızı koruma sürecini de basitleştirmeyi hedefliyor. Teknik özellikleri tamamlanmamış olsa da, Wi-Fi Birliği’nin açıklamasına göre, güvenlik dört alanda geliştirilecek.

    Öncelikle 192 bitlik şifreleme kullanılacak. Bu, 128 bitlik seviyeyi yukarı çekiyor ve kırılmasını güçleştiriyor. Genelde ülkeler kamu kurumları için asgari düzeyde bu şifreleme standardını talep ediyorlar.

    Çok fazla hatalı parola girişi sonrasında girişi engelleyecek olan WPA3, şifreli bağlantıyı ekranı olmayan cihazlar için de kolaylaştıracak. Böylece Nesnelerin İnterneti (Internet of Things ya da kısaca IoT) cihazlarının da güvenli bağlantıya kavuşması ve son yıllarda karşılaştığımız gibi siber saldırıların hedefi olması önlenecek.

    WPA3 ile deneyimleyeceğimiz en önemli güvenlik önlemi ise herkese açık ağlar için tasarlanmış. Şifresiz, herkese açık ağlar, her cihaz için otomatik olarak özel bir şifreleme kullanacak ve böylece internet trafiğinin dinlenerek verilerin çalınmasının önüne geçilecek.

    WPA3 kullanmak için biraz daha beklememiz gerekiyor, ancak bu bekleyiş eskinin standartlarında olduğu gibi yıllar sürmeyecek, hatta öyle ki, bu sene bitmeden cihazları piyasada göreceğiz.

    İşin güzel yanı bazı üreticilerin firmware güncellemesi ile var olan cihazları bu standarda geçirebilecek olmaları.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN