Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerTeknolojiKablosuz ağlarda en sık yaşanan sorunlar ve çözümleri

    Kablosuz ağlarda en sık yaşanan sorunlar ve çözümleri

    Kablosuz ağlar artık hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline geldi. Dizüstü bilgisayarlardan cep telefonlarına, tabletlerden televizyonlara ve akıllı saatlere kadar birçok cihazda internete bağlanmak için kablosuz ağları kullanıyoruz. Her ne kadar ilk zamanlarına göre yaşanan sorunlar büyük ölçüde azalmış olsa da hala kablosuz ağlarda çeşitli sorunlarla karşılaşabiliyoruz. Bu yazımızda bu sorunları ve çözümlerini kısaca özetlemeye çalıştık.

    Wi-Fi hakkında bilinmesi gerekenler

    İlk olarak Wi-Fi logosunun, kablosuz ağlarla ilgili testleri geçen ve sertifikasyon almaya hak kazanan kablosuz cihazlarda bulunduğunu ve ticari bir marka olduğunu hatırlatalım. Yaygın olarak hayatımıza 1999 yılında 11 Mbps hız (teorik olarak) sağlayan 802.11b ile giren kablosuz ağ teknolojisi şu an gigabit düzeyinde hız sağlayan 802.11ac ile devam ediyor. 802.11ad ve 802.11ax ile bu hız daha da artacak. Şu an kablosuz erişim cihazları 2.4 ve 5 GHz frekanslarında çalışıyor. Bu frekanslar çeşitli kanallara (örneğin 2.4 GHz’de 11 kanala) ayrılıyor. Bu kadar temel bilgi yeterli, şimdi sorunlar ve çözümlerine geçelim.

    Kablosuz Ağ

    Kablosuz ağım gözükmüyor (ya da bağlanacak hiçbir ağ gözükmüyor)

    Bu en çok yaşanan sorunlardan biri. İlk olarak yapmanız gereken şey bilgisayarınız ya da telefonunuzun kablosuz ağ özelliğinin açık olup olmadığı. Bazı dizüstü bilgisayarlarda kablosuz ağı açıp kapatan düğme bulunuyor. Bunun açık olduğundan emin olun. Eğer açıksa kablosuz ağ ayarlarınızı kontrol edin. Hala sorun devam ediyorsa bilgisayarınızı ya da cihazınızı yeniden başlatmayı deneyin. Çoğu zaman bu sorunu çözer. Hala çözülmediyse kablosuz modeminizi kapatıp açın. Başka bir kablosuz aygıtla bulunduğunuz noktada sinyal olup olmadığını kontrol edin. Son olarak kablosuz modeminizden SSID’nin açık olduğundan emin olun. Eğer açık değilse SSID’yi öğrenerek gerekli ayarları elle yapın. Buna neden olabilecek bir başka sorun ise cihazınızdaki kablosuz ağ bağdaştırıcınızın devre dışı kalması olabilir. Ağ ayarlarından ağ bağdaştırıcısının etkin olup olmadığını kontrol edin. En kötü ihtimalle ağ bağdaştırıcınız arızalı olabilir, bu durumda işletim sistemini tekrar kurup denedikten sonra hala sorun yaşanıyorsa cihazı servise götürmekte fayda var.

    Kablosuz Ağ

    Cihaz kablosuz ağa bağlı ama internete bağlanamıyor

    Bilgisayarınız ya da telefonunuz kablosuz ağa sorunsuz bir şekilde bağlandı, sinyal gücü yeterli ama internete bağlanamıyorsunuz. Bu durumda eğer internete ayrı bir modem ve bu modeme bağlı kablosuz erişim noktası üzerinden bağlanıyorsanız ilk olarak modeminizin internet bağlantısını kontrol edin. Sorun yoksa aygıtınızdaki ağ ayarlarına bakmanız gerekiyor. Aygıtınız IP adresi almış mı, DNS adresi doğru mu, ağ geçidi adresi doğru bir şekilde girilmiş mi gibi soruların cevabını aramalısınız. Bazen bilgisayarınızda yüklü güvenlik duvarı ya da yanlış girilmiş bir Proxy adresi de bu soruna yol açabilir. Bu arada modeminizi ve cihazınızı yeniden başlatmayı denemeyi unutmayın.

    Cihaz kablosuz ağa bağlı, IP adresi almış ama hala internete bağlanamıyor

    Eğer kablosuz internete herkese açık alanlardan bağlanıyorsanız Web tarayıcınız üzerinden kullanıcı adı ve şifre girmeniz gerekebilir. Çoğu zaman bağlandığınızda aygıtınız giriş yapabilmenizi sağlayan sayfayı otomatik olarak açar. Eğer bu sayfa açılmadıysa HTTPS kullanmayan bir sayfayı açmayı deneyin. Bu sizi giriş sayfasına yönlendirecektir. HTTPS adresi giriş sayfasına yönlendirilmez, bunu unutmayın. Hala bağlanamıyorsanız kablosuz ağa bağlanmaya çalıştığınız yerden yardım almayı deneyin.

    Kablosuz ağ çok dengesiz ya yavaş ya da bağlantı sürekli kesiliyor

    Bu durumda ilk yapmanız gereken şey kablosuz modeminizden kanalı değiştirmek olmalı. Bazı durumlarda etrafta çok fazla kablosuz sinyal olduğunda çakışma sorunları yaşanabiliyor. Kanalları değiştirerek bu sorunu aşmayı deneyebilirsiniz.

    Kablosuz Ağ

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN