Bu haftaki konuğumuz ZyXEL’in ağından en yüksek performansı almak isteyenler için geliştirdiği ARMOR Z1. Ağ ya da internet üzerinden oyun oynayan, 4K gibi yüksek çözünürlüklü film seyreden ya da aktaran, çok yüksek boyutlu imaj ve video gibi dosyaları ağ üzerinden taşıyan kullanıcıların en çok karşılaştıkları sorunlardan birisi ağ bağlantılarının kesilmesi ya da bağlantı hızının çok düşük olmasıdır. Diğer bir problem ise yüksek hızlı fiber bağlantıya sahip kullanıcıların kablosuz ağ üzerinden yüksek performans elde edememeleridir. Bu ihtiyacı gören ZyXEL oyuncuları ve profesyonel kullanıcıları hedefleyen yüksek performans ve güvenlik sağlayan yönlendiricisi ARMOR Z1’i geliştirmiş. ARMOR Z1 kullanıcıları herhangi bir bağlantı kesilmesi ile karşılaşmadan 802.11ac destekli cihazlarını kullanarak gigabit hızında dosyalarını aktarabiliyor, 4K videoları izleyebiliyor, fiber bağlantılarını en verimli şekilde kullanabiliyor.
ARMOR Z1’i kutusundan çıkardığınızda gerçekten çok kaliteli bir malzeme ile üretildiğini rahatça görebiliyorsunuz. Üzerinde yüksek hızlı bağlantı sağlayan 4 adet anten bulunuyor. Dış görünümü ile sağlamlığını hissettiren ARMOR Z1’in donanım özellikleri de oldukça iyi. 1.4 GHz, çifte çekirdekli işlemci, 512 MB belleği (RAM) sayesinde 2350 Mbps’ye varan kablosuz hıza erişebilme imkanı sağlıyor. Kablolu bağlantı için ise üzerinde 4 adet 10/100/1000 Mbps Ethernet RJ-45 bağlantı noktası bulunuyor. Ethernet bağlantı noktalarının otomatik MDI/MDIX desteği de var. Cihazın üzerindeki diğer bir bağlantı noktası ise fiber ağlarda kullanılabilmesini sağlayan WAN bağlantı noktası. WAN bağlantı noktasının da MDI/MDIX desteği var ve 10/100/1000 Mbps bağlantı hızlarını destekleyebiliyor.
Biraz önce de belirttiğimiz gibi ARMOR Z1’in üzerinde dört adet yüksek güçlü anten bulunuyor. Kullanıcılar ARMOR Z1’in sağladığı yüksek hız sayesinde mobil cihazlardan akıllı televizyonlara, konsollara kadar tüm cihazlarından yüksek hızla bağlanabiliyor. Yüksek bantgenişliği gerektiren 4K videolar dahi kesintisiz bir şekilde izlenebiliyor.
Beamforming teknolojisi
ARMOR Z1’in sağladığı yüksek hızın arkasındaki en önemli nedenlerden birisi Beamforming teknolojisi. Armor Z1’in üzerindeki akıllı antenler ve 802.11ac desteği sayesinde kablosuz ağ sinyalleri belirli bir noktada yoğunlaştırılabiliyor. ARMOR Z1’in çift çekirdekli işlemcisinin güçlendirdiği bu teknoloji sayesinde kullanıcılar kablosuz ağ bağlantısını daha verimli bir şekilde kullanabiliyorlar. Kısaca açıklamak gerekirse ARMOR Z1, cihazın ev ya da ofisteki yerini biliyor ve sinyalleri bu cihazın olduğu yerde yoğunlaştırabiliyor. Bu sayede ağ bağlantısı daha verimli bir şekilde kullanılabiliyor.
ARMOR Z1’in kullanıcı deneyimini geliştiren bir diğer özelliği ise StreamBoost teknolojisi. Bu teknoloji ağ trafiğini akıllı bir şekilde önceliklendiriyor ve bant genişliğini ağ üzerinde kullanımda olan cihazlara göre dinamik olarak şekillendiriyor ve bant genişliğinin daha verimli bir şekilde kullanılabilmesini sağlıyor. Yani ses, video ve web gezintisi gibi uygulamalar önceliklendiriliyor ve kullanıcıların kesintisiz bir ağ bağlantısına sahip olması sağlanıyor.
USB bağlantı noktaları
ARMOR Z1’in üzerinde üç adet USB 3.0 bağlantı noktası bulunuyor. Bu bağlantı noktalarına yazıcı ya da harici sabit disk bağlanabiliyor. Bu sayede ağ desteği olmayan bir yazıcı, ağ üzerindeki tüm cihazlar tarafından kullanılabiliyor. Ya da USB 3.0 bağlantı noktasına takılan bir harici sabit disk ağ üzerindeki tüm cihazlar tarafından görülebiliyor ve bir depolama sunucusu gibi hareket edebiliyor.
ZyXEL One Connect yazılımı sayesinde kullanıcılar Armor Z1’i mobil cihazları üzerinden yönetebiliyor ve istedikleri ayarları kolaylıkla yapabiliyorlar. Ayrıca yine bu yazılım üzerinden kullanıcı yönetimi de yapılabiliyor ve ağ durumu izlenebiliyor.
Güvenlik açısından baktığımızda cihaz adı gibi oldukça iyi bir koruma sağlıyor. DDoS saldırılarına karşı koruma, içerik filtreleme, gelişmiş kullanıcı yönetimi gibi gelişmiş özelliklere sahip. Ayrıca ZyXEL’in bir hizmeti olan myZyXELcloud DDNS üzerinden uzak noktalardan yönlendiriciye erişip müdahalede bulanabilmek de mümkün.