Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Dijital KültürEvdeki Kablosuz Ağı Sadece Belli Cihazlara Kullandırmak İçin Ne Yapmalıyım?

    Evdeki Kablosuz Ağı Sadece Belli Cihazlara Kullandırmak İçin Ne Yapmalıyım?

          Evde kablosuz internet kullanım oranları oldukça artmış durumda. Akıllı telefonların bir kez evdeki kablosuz internete bağlanmış olması, artık eve her gelindiğinde otomatik olarak kablosuz internetten çıkış yapması anlamına geliyor. Evdeki  internet bağlantısı yapan bütün cihazların kablosuz modem üzerinden internete çıkması söz konusu. Bildiğimiz akıllı cihazların dışında, buzdolabının bile internet bağlantısı yaptığı bir çağda yaşıyoruz.

          Bütün bu cihazlar internet çıkışını kablosuz  ADSL modemler, yönlendiriciler vs. üzerinden gerçekleştiriyor. Bir cihazın kablosuz internet hizmeti vermesi demek, o cihaz üzerinden yetkili olan cihazların internet bağlantısı yapması anlamına geliyor.

          Evde Wi-Fi şifresi girilmiş bütün cihazlar internete çıkarken her seferinde kablosuz modem ile parola doğrulaması yaparak işlemlerini gerçekleştirirler. Wi-Fi şifresini bilen ya da çözenler kablosuz interneti kullanabilecek duruma gelirler. İşte bu nedenle; evdeki kablosuz ağı sadece belli cihazlara kullandırmak için ikinci bir güvenlik önlemi alınabilir. MAC adresi filtreleme denilen bir yöntem ile, evdeki sadece MAC adresine izin verilen cihazların internete çıkması sağlanabilir.

          Bu haftaki yazımda, evdeki kablosuz internetten sadece izin verilen cihazların internet bağlantısı yapmasının nasıl sağlanacağından söz edeceğim.

    MAC adresi Nedir?

          Mac adresi filtreleme ile evdeki kablosuz ağ şifresini bilseler ya da ele geçirseler dahi yine de kablosuz ağınıza bağlanamazlar. Yani, MAC filtreleme ile ikinci bir güvenlik katmanı daha kullanmaya başlarsınız.

           Peki nedir bu MAC adresi?

          MAC, Media Access Control Adress kelimelerinin baş harflerinden oluşur ve ortam erişim yönetimi anlamına gelir. Daha basit bir anlatımla: internete bağlanan her cihazın mutlaka bir MAC adresinin olması gereklidir. Yani, internette dolaşan her cihazın parmak izi mahiyetinde bir MAC adresi olması zorunluluğu vardır.

    MAC Adresi Nasıl Bulunur?

          Bilgisayarın MAC adresini bulmak için “Windows + R”  tuşlarına aynı anda seçip, gelen pencereye “cmd”  yazıp enter’e basıldığında, zemini siyah bir pencere ile karşılaşılır.  Bu pencerede  ” ipconfig /all ” yazılıp enter’e basıldığında, ekrana bazı bilgiler yüklenir. Bu komut, bilgisayarın sahip olduğu IP bilgilerini ve aynı zamanda MAC adresi bilgisinin de olduğu listeyi sıralar. Ekrandaki fiziksel adress satırında, 00:00:00:00:00:00 dizilimine uygun şekilde harf ve sayılardan oluşan MAC adresi görülecektir. Yine akıllı telefonlarda da, Örneğin iPhone için: “Ayarlar > Genel > Hakkında ” sırası takip edildiğinde,  Wi-Fi adresi kısmında cihazın MAC adresi bulunabilir.

    MAC Adresi Filtreleme Nasıl Yapılır?

          Evdeki internete bağlanan cihazların mutlaka MAC adresine sahip olması gerektiğini daha önce ifade etmiştim.  Mac adresi filtreleme işlemi evde internet bağlantısını sağlayan modem üzerinden yapılır.

          Bilgisayardaki internet tarayıcısının adres kısmına kullandığınız modemin marka ve modeline göre bir ip yazılması gerekiyor. Bu yazıda Airties RT serisi bir modem kullanıldığını düşünerek devam edeceğim. Modemin yönetiminin yapılabileceği adres IP’si :192.168.1.1 dir. İnternet tarayıcısının adress kısmına bu ip yazıldığında şifre soran bir ekran ile karşılaşılır. Bu şifre eğer değiştirilmemiş ise standart bir şifredir. Şifre bilgisini modemin kullanım kılavuzundan veya internetten bulabilirsiniz.  Eğer cihazınızı servis sağlayıcısından aldıysanız, giriş ekranında “Kullanıcı adı” ve “Şifre”  soran bir ekran ile karşılaşabilirsiniz. Cihazın varsayılan kullanıcı adına “admin”, şifre kısmına da kullanım kılavuzundaki standart şifreyi yazarak devam edebilirsiniz.

          Mac adresi fitreleme işlemi farklı firmaların farklı modeldeki modemlerine veya yönlendiricilerine göre değişiklik gösterebilir. Filtrelemede amaç: sadece izin verilen mac adrese sahip cihazların internet bağlantısı yapması, onun dışındaki cihazların kablosuz şifresini bilseler bile bağlantı yapmalarını önlemektir.

          MAC adresini fitrelemeyi etkin hale getirip, sadece belirli cihazların bağlantısını sağlamak için; Modemin ama menüsündeki firewall kısmı seçilerek devam edildiğinde, Mac Adresi Filtreleme ekranına ulaşılır. Bu kısımda halen internet bağlantısı yapan cihazların mac adreslerinin olduğu bir tablo ile karşılaşılır. Mac adresi filtreleme ekranı, kullanılan modemin marka ve modeline göre değişiklik gösterebilir. Ne kadar farklı olursa olsun, önemli olan; MAC adresi filtreleme servisinin kullanıma açılması ve istenilen cihazların MAC adreslerinin listeye eklenmesidir.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN