Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerGüvenlikİş Seyahatlerinde Özel Verileri Koruma Yöntemleri

    İş Seyahatlerinde Özel Verileri Koruma Yöntemleri

    Kişiler sahip oldukları özel verileri koruma konusunda artık çok daha dikkatli olmak zorundalar. Sürekli yeni yöntem geliştiren veri hırsızlarının ne zaman ve ne şekilde karşımıza çıkacağını tahmin bile edemiyoruz. O yüzden sürekli olarak bu tehlikenin varlığını bilerek attığımız her adıma dikkat etmeliyiz.

    Özel Verileri Koruma Zorlaşıyor

    Gerçi günümüzde özel verilerimizin ne kadar özel olduğu da başka bir tartışma konusu.  Çünkü şirket binalarına, kamu kurumlarına ve güvenlik derecesi bir parça yüksek olan tüm binalara giriş yaptığımızda hatta eğitim kurumlarında, bankalarda ve birçok farklı yerde hepimiz kimlik kartlarımızı teslim etmiyor muyuz? Bu esnada kimliklerimizin başına neler geldiğini, kopyalanıp kopyalanmadığını ve kimlikleri teslim ettiğimiz görevlilerin ne kadar güvenilir olduklarını bilmemize imkan yok.

    İş Seyahatindeyken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

    Özellikle iş ile ilgili bir seyahate çıkarken yanımızda bazı kritik bilgileri de taşımak zorunda kalırız. Bu bilgileri sürekli güvende tutarak koruyabilmek hem ayrı bir emek ister hem de belli başlı bazı kurullara disiplinli bir şekilde uymayı gerektirir. İş seyahatine çıkacaklar için özel verilerini nasıl korumaları gerektiğini başlıklar halinde belirtelim.

    Seyahat Öncesi Yapılacak Hazırlıklar

    Öncelikle seyahat süresince yanınızda bulunacak olan bilgisayarınızda işletim sisteminin ve kullandığınız virüs programlarının tüm güvenlik güncellemelerini yapmalısınız. Böylece seyahat boyunca çok acil bir güvenlik yaması yoksa güncelleme yapmanıza gerek kalmayacaktır.

    Emin Olmadığınız USB Bellek – CD Kullanmayın

    Seyahatiniz esnasında edineceğiniz veya size verilen USB bellekleri ve CD’leri mümkün olduğunca bilgisayarınıza takmamaya çalışın. Çünkü zararlı yazılımların bilgisayarlara bulaşmasını sağlayan en basit yol USB bellek ve CD benzeri depolama araçlarıdır. Eğer bunlardan birini kullanmaya mecbur kalırsanız güncel virüs programınız ile USB belleğin veya CD’nin içini taratıp güvenli olduğuna emin olduktan sonra kullanabilirsiniz.

    Cihaz Güvenliği ve Şifreleme

    Seyahatte kullanacağınız bilgisayarın kolay kolay tahmin edilemeyecek güçlü bir şifresi olmalıdır. Hatta bir adım daha ileri giderek parmak izi gibi 2. bir biyometrik şifre kullanabilirsiniz. Kullanacağınız diğer tüm programlarda da yüksek güvenlikli bir şifre kullanılmalıdır. Ayrıca bilgisayarınızı bir kafede veya otelin lobisinde açık konumda bırakarak başından ayrılmayın.

    Zorda Kalmadıkça Wi-Fi ve Bluetooth Özelliğini Kullanmayın

    Seyahatteyken güvenliğinizi tehdit edebilecek teknolojiler arasında Wi-Fi ve Bluetooth teknolojilerini sayabiliriz. Bu teknolojiler kullanılarak bilgisayarınıza veya cep telefonunuza bir başkası erişebilir. Eğer kendi 3G veya 4G mobil veri bağlantınızı kullanırsanız en güveniliri budur. Diğerlerini mecbur kalmadıkça kullanmamaya gayret edin. 

    Paravan Bir E-posta Hesabı Açın

    Yola çıkmadan önce aktif olarak kullandığınız e-posta hesabınız dışında paravan bir e-posta hesabı açarak seyahat esnasında hep bu paravan hesabı kullanırsanız e-Postanız bir şekilde ele geçirilse bile eski e-posta ve e-posta altyapınıza entegre hiç bir bilgiye ulaşamamış olurlar.

    Sosyal Medyada Anlık Konum Paylaşımı Yapmayın

    Seyahatteyken sosyal medyada anlık konum paylaşmak bir güvenlik açığı oluşturur. Sizin ve cihazlarınızın nerede olduğunuzun afişe edilmesidir. Birilerine otelin havuzunda çekilmiş fotoğrafınızla birlikte konumunuzu paylaşmadan önce güvenliğinizi düşünün ve bu paylaşımı seyahatten dönene kadar erteleyin.

    Seyahatten Döndüğünüzde

    Seyahatten güvenli bir şekilde dönseniz bile yapmanız gereken ilk iş bilgisayarınızı ağa dahil etmeden veya bir depolama cihazını bilgisayarınıza bağlamadan önce son bir kez virüs taramasından geçirmenizdir. Bunu yapmazsanız bilgisayarınıza bulaşan bir virüs veya trojanı bilgisayarın bağlı olduğu tüm ağ ve depolama ünitelerine bulaşabilir. 

    Özetlersek, yüzde yüz güvenlik diye bir şey yoktur sadece alınacak bilinçli önlemler vardır. Yukarıda yazılanları harfiyen uygulasanız bile yine de  kendinizi yüz yüz güvende hissetmemelisiniz. Hep tetikte kalarak verilerinizi çalmak isteyenlerin en yeni kullandıkları yöntemleri takip etmeniz yararınıza olacaktır.

     

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN