iPhone, zamanla kullanılan uygulamaların yoğunluğu ve yeni uygulamaların daha fazla işlemci ve batarya gücüne ihtiyaç duyması nedeniyle yavaşlayabilir. Eski model telefonlarda yüksek işlemci ve batarya gerektiren durumlarda, beklenmedik kapanmalar olabiliyor. Apple bu tür sorunların üstesinden gelmek ve kullanıcılarına sorunsuz bir kullanım keyfi sunmak için gerekli çalışmaları yaparak, gerek batarya kullanım süresini artırmak ve gerekse de beklenmedik kapanmaları engellemek için çözümler üretmiş durumda. Telefona yüklenen uygulamaların bazılarının kullanılmamasına rağmen geri planda kaynak tüketmesi, performans kayıplarına neden olabilir. Bu haftaki, ” iPhone’unuzun Bataryasını Hangi Uygulamalar Sömürüyor? ” başlıklı yazımda, iPhone’da çalışan uygulamaların ne kadar kaynak tükettiği ve gereksiz olanların kapatılması ile gerek batarya kullanımında tasarruf ve gerekse de performans artışına yardım konularında nelerin yapılması gerektiğinden bahsedeceğim.
Performans Yönetimi
Apple, iOS 11.3 sürümünden sonra, iPhone’a batarya sağlığı ile ilgili bir bölüm ekledi. ” Ayarlar > Pil ” adımları takip edilerek batarya ekranına ulaşılır.
Bu ekranda, iPhone’un batarya şarj seviyesinin gün içindeki durumu hakkında bilgiler verilmekte. Bu ekran günümüzdeki son iOS sürümü olan 13.1.2 ile daha da geliştirilmiş, gece modu için “ Yüksek Parlaklık ” penceresi eklenmiştir.
Pil düzeyi grafiğinde; son 24 saat ve 10 günlük zaman diliminden herhangi biri seçildiğinde, cihazın ekranının ne kadar açık kaldığı ve o zaman içinde hangi uygulamanın kullanıldığı bilgisi sunulmakta. Bu ekranda son 24 saat içinde hangi uygulamanın ne kadar batarya kullandığı görülebiliyor.
Bu ekran sayesinde bataryanın hangi uygulama tarafından daha çok kullanıldığı anlaşılmakta.
Pil Sağlığı
Bu ekran iPhone’da batarya düzeyi hakkında ayrıntılı bilgi veriyor. Pil değişikliğinin zamanının gelip gelmediği hakkında tavsiyelerde bulunuyor. Maksimum kapasite kısımında; telefondaki bataryanın, yeni alınan telefondaki batarya kapasitesine göre durumu yüzdelik olarak gösteriliyor. Bu oran ne kadar küçükse, telefondaki bataryanın tam dolu iken kullanım zamanınında o derece azaldığı anlamına geliyor.
iPhone akıllı telefonda batarya kapasitesinde sorun olan cihazların işlemci tarafından zorlanması ile beklenmedik kapanmaları önlemek amacıyla performans yönetimi uygulanıyor. Eğer istenirse telefondaki performans yönetimi kapatılabiliyor.
Telefonda performans yönetimi kapatıldığında, 500 tam şarj döngüsünden sonra, maksimum kapasite oranının %80’lere düştüğü durumda, cihaz ekranında telefon batarya sağlığının belirlenemediği ve bataryanın değiştirilmesi zamanının geldiği konusunda bir mesaj gösteriliyor.
iPhone hakkında daha fazla bilgi
Kullanılan iPhone içinde neler olup bittiği konusunda daha fazla bilgi elde etmek için Apple Store’da uygulamalar bulunuyor. Bunlardan birisi Lirum Device Info Lite . Bu uygulama iOS 9.3.5 sürümüne kadar batarya konusunda ayrıntılı bilgi veriyor olmasına rağmen, iOS 13.1.2 versiyonunun API’ ında batarya bilgisi gösterme desteği kalmadığı için bilgilere ulaşılamıyor. Bunun dışında telefonun diğer bilgilerine bu uygulamadan erişilebiliyor.
iPhone modellerine bir göz atmak için bu linki kullanabilirsiniz.
Twitter takip için @salihertugrul , Instagram takip için teknokafe