Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerGüvenlikiPhone'a virüs girer mi, ne yapmak gerekir?

    iPhone’a virüs girer mi, ne yapmak gerekir?

    Android ile yaşananlardan sonra iPhone’a virüs girer mi korkusu oldukça normal. iPhone’a virüs girmez diye bir inanış var, hâliyle gerçeği yansıtmıyor ve insanlara tabansız bir güvenlik duygusu aşıladığı için oluşabilecek tehditleri hafife almalarına yol açıyor. Tamam, üçüncü taraf uygulamaların izinleri ve kullanıcının sistem dosyalarına erişimi kısıtlı olsa da iOS de hacker’ların hedefinde. Her ne kadar virüs sayısı Android ve Windows’ta iOS ve MacOS’e göre daha fazla olsa da Apple platformlarındaki zararlı yazılımların sayısı gitgide artıyor.

    iPhone’a virüs girer mi, girerse yapmanız gerekenler…

    Potansiyel istenmeyen yazılımlar

    Can sıkıcı reklam yazılımları ya da araçları, Windows’ta en sık görülen zararlı yazılımlardan. Hacker’lar Windows’taki bu trendi Apple ürünlerine taşımak istiyorlar.

    MacOS kullanıcıları “bilgisayarınız tehlike altında” gibi tekin durmayan bir uyarı görmüş olabilirler. Bu uyarıda destek birimlerinin iletişim bilgileri yer alıyor ve verilerinizi yedeklemeniz gerektiği söyleniyor.

    Bu tarz uyarılar bilgisayarınıza zararlı yazılım girdiğini gösteriyor, zira Apple asla bu şekilde uyarılar göstermiyor. Tabii bunu iPhone’a da uyarlamışlar. Aynı şey Safari kullanırken de karşınıza çıkabiliyor. Arama sayfanız değiştirilebiliyor, yaptığınız aramalardan profiliniz çıkarılabiliyor, silmek istediğinizde binbir türlü badire…

    Pegasus casus yazılımı

    iOS platformundaki en gelişmiş casus yazılımlardan biri olan Pegasus, bir SMS alınmasıyla başlıyor. SMS içindeki bağlantılara tıklayan kurban yazılımı kurmuş oluyor.

    Pegasus, cihazı tamamen izleme altına alıyor; ses dinleyebiliyor ve şifrelenmiş verileri okuyabiliyor. 60 gün içinde komut ve kontrol sunucusuna bağlanmazsa da kendi kendini imha ediyor. Yazılımın iPhone’da çalıştığını algılamak da zor. Tabii bu kötücüllükten Android’i de es geçmemişler…

    Fidye yazılımı da var mı?

    Kısa cevap bildiğimiz kadarıyla hayır, iOS kullanıcıları şanslılar ama gözlerini açık tutsunlar. MacOS kullanıcıları ise önlemlerini alıp, her gördükleri şeyi tıklamasınlar. Örneğin “patcher” (yamacı) adlı bir fidye yazılımı keşfedildi. Bittorrent uygulamalarında, zip’lerin içinde gizlenen bu dosya, kullanıcıların dosyalarını şifreleyebilse de, çok ustaca yapılmadığından önünün alınması kolay oldu.

    Önlemler ve çözümler

    • MacOS’te Google Chrome ya da FireFox kullanıyorsanız, öncelikle ScriptSafe eklentisini kurmanızı öneririz. Bu eklenti sitelere gömülü betiklerin, sanal para birimi madenciliği dahil tüm zararlı yazılımları durdurur, siz de kullanmak istediğiniz sitede istediğiniz betiği açarsınız.
    • Sisteminize ve anti-virüs yazılımınıza güncelleme geldiği gibi kurun.
    • Çok gerekli olmayan üçüncü parti uygulamalara dikkat edin.
    • Gözünüz uygulama kurmadan önce açık olsun, ileri ileri ileri şeklinde hareket ederken tarayıcınıza takip eden zararlı yazılımı kendi ellerinizle kurabilirsiniz.
    • Uygulama mağazalarındaki uygulama isimlerine dikkat edin, WhatsApp kuracağım derken Whats4pp kurmayın.
    • iOS cihazınızdaki önemli verilerinizi yedekleyin. App Store’da iOS için anti-virüs bulunmadığı için sistemi fabrika ayarlarına döndürmek zorunda kalabilirsiniz. Fabrika ayarlarına döndürmek, sorununuzu çözecektir.
    • Safari aramalarınızı yönlendiriliyorsa Ayarlar / Geçmişi ve site verilerini sil kısmında, Safari’yi temizleyin.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN