iPhone kullanıcıları için pil ömrünü korumanın önemi büyük. Doğru şarj yöntemleriyle telefonunuzun bataryasını daha uzun süre verimli bir şekilde kullanabilirsiniz. İşte iPhone şarj ipuçları ve pil sağlığı tavsiyeleri!
iPhone şarj için en hızlı yol kablo kullanmaktır. iPhone 15’e kadar Apple USB’den Lightning’e kablo kullandı. iPhone 15’ten itibaren ise bu durum değişti ve şimdilerde Apple iPhone şarj için USB-C’den USB-C’ye kablo kullanıyor.
USB-C, eski USB-A’ya göre çok daha hızlı şarj olanağı sunuyor ancak bu durum Lightning bağlantı noktalarına sahip eski telefonların bu özelliği kaçırdığı anlamına gelmiyor. Lightning bağlantı noktasına sahip bir iPhone’unuz varsa yine de USB-C şarj cihazına takabilir ve hızlı şarjın avantajlarından bir nebze de olsa yararlanabilirsiniz.
iPhone Şarj İçin Kablonun Önemi Büyük
Hızlı şarjın avantajlarından yararlanmak için Lightning kablosunun bir USB-C şarj cihazına bağlanması gerekir; dolayısıyla eski bir USB-A – Lightning kablosuna değil, bir USB-C – Lightning kablosuna ihtiyacınız var. Hızlı şarjdan yararlanmak için herhangi bir telefonun USB C şarj cihazına takılması yeterli.
Apple, 20W’lık bir şarj cihazının iPhone’u hızlı şarj edebileceğini belirtirken, daha yeni iPhone modelleri 30W veya daha hızlı bir şarj cihazı kullanırsanız daha hızlı şarj oluyor.
iPhone’u Kablosuz Olarak Şarj Etmek
Apple’ın akıllı telefonu iPhone’u 8. nesilden itibaren kablosuz olarak şarj edebilirsiniz. iPhone 8’den iPhone 11’e kadar Qi kablosuz şarj standardı kullanıldı. iPhone 12’den itibaren, daha verimli bir uyum ve dolayısıyla daha hızlı kablosuz şarj için gizli mıknatıslardan oluşan bir halka kullanarak iPhone’a manyetik olarak kenetlenen Qi şarj cihazlarını veya daha hızlı MagSafe şarj cihazları kullanılabiliyor.
Qi şarj cihazlarının gücü 5W ile 15W arasında değişir; MagSafe şarj cihazları ise 7.5 ila 15W arası değişiyor. Manyetik uyum nedeniyle MagSafe şarj cihazları, Qi ile aynı watt değerinde olsalar bile daha hızlı şarj ediyorlar. Bu nedenle yapabiliyorsanız MagSafe şarj cihazını tercih edin.
iPhone Şarj Optimizasyonu Nasıl Yapılandırılır?
Ayarlar’daki Pil sekmesinde Apple’ın, pilin zaman içinde aşınmasını ve enerji tasarrufu yapmasını sağlayan özellikleri açmanıza olanak tanıyan bir “Şarj Optimizasyonu” seçeneği bulunmakta.
Optimize Edilmiş Pil Şarjı: iPhone’unuz günlük şarj ve kullanım alışkanlıklarınızı öğrenerek, onu kullanmanız gerekene kadar şarjı yüzde 80 ile sınırlayabilir.
%80 Sınırı: iPhone’unuz çoğu gün yüzde 80’de şarj olmayı durduracak ve “pil şarj durumu tahminlerini korumak” için yalnızca yüzde 100’e kadar şarj olacaktır.
Temiz Enerji Şarjı: iPhone’unuz, günlük kullanım alışkanlıklarınıza bağlı olarak bölgenizde daha düşük karbon emisyonlu elektrik mevcut olduğunda şarj olmaya çalışacaktır.
Ayarlar’da bu seçeneklerden herhangi birini açabilir veya normal şekilde taktığınızda %100’e kadar şarj olacak “Hiçbiri” tercihini seçebilirsiniz.
Sıra Geldi iPhone Şarj Konusundaki Aklımıza Takılan Sorulara
Telefonumu gece boyunca şarjda bırakabilir miyim?
Akıllı telefonlar ortaya çıktığından buyana şarj etmenin en yaygın yolu yatağa gittiğinizde fişe takmak ve sabahları tam şarjla tüm gün yetecek kadar pile sahip olmaktı.
Yatakta geçirilen sekiz saat hem kullanıcıya hem de cihaza önceki günün yorgunluğunu atmak için zaman tanıdığından, pillerin tam şarja ulaşması uzun zaman aldığında bu çok mantıklı bir çözüm gibi görünüyordu.
Ancak artık bataryayı şarj etmek için gereken süre önemli ölçüde azaldığından, depoyu nasıl dolduracağınızı yeniden düşünmenin zamanı geldi diyebilirim.
iPhone’lar Lityum-iyon piller kullanıyor. Apple, “daha hızlı şarj oluyorlar, daha uzun süre dayanıyorlar ve daha hafif bir pakette daha fazla pil ömrü için daha yüksek güç yoğunluğuna sahipler” diyor. Bunların hepsi güzel özellikler, ancak Li-On’un pek de istekli olmadığı bir şey, her gün yüzde 0’a düşürülmesi ve daha sonra tekrar yüzde 100’e çıkarılması.
Apple, diğer pek çok marka gibi, iPhone pilini yüzde 30 ila 80 arasında şarjlı tutmaya çalışmanızı öneriyor. Yüzde 100’e kadar doldurmak ideal değil. Pilinizi düzenli olarak yüzde 0’a düşmesine izin vermek pilin zamanından önce ölmesine neden olabilir. Pili iyi durumda tutmak için yaklaşık ayda bir kez yüzde 0-100 arası tam şarj yapmanın iyi bir yöntem olduğu düşünülüyor.
En iyi uygulama, pilinizin gün içinde periyodik olarak şarj edilmesi. bu tarz bir yaklaşım hücreyi mümkün olduğu kadar uzun süre sağlıklı tutacaktır. Bunu başarmayı kolaylaştırmak için iş yerinizde veya arabanızda fazladan bir şarj cihazı bulundurmanızı öneririz; böylece pilin azalmaya başladığını gördüğünüzde iPhone’u şarj cihazına takabilirsiniz.
iPhone’umu şarj etmek için herhangi bir şarj cihazını kullanabilir miyim?
Genel tavsiye, cihazınızla birlikte verilen şarj cihazını kullanmanızdır. Bir iPad’iniz varsa, onunla birlikte gelen şarj cihazı da uyumludur ve iPhone’unuzu kendi şarj cihazından daha hızlı bir şekilde tam doluma kadar doldurabilir.
Bir iPhone’u kabloyla şarj etmek, tam güce geri dönmenin en hızlı yoludur. Ancak kablosuz şarj genellikle daha kullanışlıdır. Apple, iPhone 12’den itibaren kablosuz şarjı daha verimli hale getirdi. Dolayısıyla şarjı daha hızlı hale getiren MagSafe de güvenli bir çözüm olatrak karşımıza çıkıyor.
Ucuz taklit ürünlerden kaçının çünkü bazı durumlarda bunların cihazlara zarar verdiği bilinmekte. Ucuz iPhone şarj cihazlarına güvenmemenizde fayda var.
Hızlı Şarj iPhone’a zarar verir mi?
Hayır. iPhone’unuz Hızlı Şarj özelliklerine sahip olduğu sürece ( iPhone 8 ve sonraki modellerden), pil ve iOS, aşırı ısınmamasını veya herhangi bir zarar vermemesini sağlamak için birlikte çalışır.
iPhone’unuzda kalın bir koruyucu kılıf varsa, hızlı şarj cihazı kullanırken onu çıkarmak iyi bir fikir olabilir; böylece ısı kolayca dağılır ve güç akışını yavaşlatan yazılım uyarılarını tetiklemez.
Şarj edilmiş bir iPhone’u saklamak güvenli midir?
Cihazınız olmadan seyahat ettiğinizi veya cihazınızı birkaç hafta veya ay boyunca kullanılmadan bırakmanız gerektiğini fark ederseniz, kapatmadan önce cihazınızın yaklaşık yüzde 50 oranında şarj edildiğinden emin olmalısınız.
Bu, pil hücresinin boşta bırakıldığında ölmesini önleyecektir. Pil hala yavaş ama sabit bir oranda şarjını kaybedecek, dolayısıyla altı ay sonra yeniden %50’ye kadar şarj edilmesi gerekecek.