Apple iPhone 12 Pro kamera özellikleri arasında yer alan LiDAR tarayıcı nedir, daha iyi fotoğraflar için bize nasıl yardımcı olacak? İlk olarak iPad Pro 2020’de karşımıza çıkan LiDAR tarayıcının daha önce Tesla gibi yeni nesil akıllı otomobillerde karşımıza çıkması biraz şaşırtıcı. Bu yüzden açıklayalım.
LiDAR tarayıcı nedir?
LiDAR (Laser Detection and Ranging ya da Işık Algılama ve Mesafe Ölçme) sensörü, radara benzer bir şekilde çalışır. Mesafeleri ve derinliği ölçmek için lazer kullanır. Bu da, artırılmış gerçeklik (AR) ve fotoğraf çekimleri için önemli bir fayda sağlayabileceği anlamına geliyor.
LiDAR, aslında 1960’lardan beri var olan bir konsept üzerine ortaya çıkan bir teknoloji. Lazer ışınlarıyla çevreyi tarayan ve haritalamayı sağlayan sistem, ışınları ne kadar hızlı geri döndüğünü ölçerek, mesafe ve derinliği algılıyor. Tıpkı yarasaların ses dalgalarıyla yaptığı gibi çalışıyor. Peki bunun avantajı ne? Çok da uzun olmayan bir süre önce kameralardaki odaklama yardımı amacıyla kullanılan ışıklardan çok daha hızlı çalışıyorlar ve fotoğraflarda çıkmıyorlar : )
LiDAR ilk kez uçaklarda askeri amaçlarla kullanılırken, son dönemde sürücüsüz araçlarda yayaların ve diğer araçların tespitine yardımcı oluyor. Ayrıca, bazı robot süpürgelerde de mekanı haritalama işini gerçekleştiriyor.
Son yıllarda bu sistemler küçüldü ve maliyetleri de düştü. Dolayısıyla üst seviye akıllı telefonlara da eklenebilecek seviyeye geldi.
Fotoğraf için derinlik algılamada ToF (Time of Flight) sensörleri oldukça yaygın. Peki neden Apple ToF yerine LiDAR’ı tercih etti?
Apple’ın LiDAR tarayıcısının ToF sensöründen farkı nedir?
iPhone 12 Pro ve iPad Pro 2020’de kullanılan LiDAR sistemi, Android telefonlarda yaygın kullanılan ToF sensörlerinin sunduklarını bir adım öteye taşımayı vaat ediyor. Akıllı telefonlar ToF ile 3D haritalama yapmak için tek bir kızılötesi ışık darbesi kullanır, ancak bir LiDAR tarayıcı, kısa bir süre içinde bir sahnenin farklı bölümlerinde bir dizi lazer ışını göndererek daha kapsamlı bir ölçüm yapabilir.
Bu da menzili 5 metreye kadar uzatırken, ağaç gibi parçalı nesnelerin arkasındakilerin görünümünü sağlayarak, bokeh efektini geliştirebilme olanağı sunar.
Peki neden LiDAR hayatımıza şimdi giriyor? Çünkü işlemcilerin de bu verileri hızlı biçimde faydaya çevirebilmeleri artık mümkün. Apple’ın iPad Pro 2020 lansmanında belirttiği gibi, LiDAR tarayıcının verileri kameralardan ve bir hareket sensöründen gelen verilerle birlikte sıkıştırılıyor ve ardından “sahnenin daha ayrıntılı bir şekilde anlaşılması için A12Z Bionic’teki bilgisayar görüş algoritmaları ile geliştiriliyor”.
Şu anda iPad Pro’nun derinlik verileri, ayrıntılı 3D tarama veya hatta Portre modu gibi bazı uygulamalar için gereken çözünürlüğü sunmuyor. Bunun sebebi, Apple’ın yeni tabletindeki sensörün daha çok artırılmış gerçeklik uygulamaları için hazırlanmış olması. Örneğin bir giysiyi sanal giyinme odası ile üzerinizde denemek ya da bir mobilyayı evdeki bir köşeyi yerleştirmedeki başarı bu sayede artacak.
iPhone 12 kamerasındaki LiDAR tarayıcıyla tam olarak ne yapabilirsiniz?
Apple, düşük ışık koşullarındaki odaklamanın daha iyi olduğunu ve 6 kat hızlandığını belirtiyor. Ayrıca kameradan gelen verilere 3D fotoğraf verileri de eklenebiliyor. Dolayısıyla artırılmış gerçeklik uygulamaları ile alışveriş, eğlence ve oyunlarda yeni olanaklar bizi bekliyor.
Bu oyunlardan birisi de Hot Lava. iOS ve PC için birinci şahıs macera oyunu olan Hot Lava, 2020’nin sonlarında, erimiş lav nehirlerini hayatınıza katabilmek için Apple’ın LiDAR sensörünü kullanan yeni bir ‘AR moduna’ sahip olacak.
Yeni nesil AR oyunlarının mutlaka Apple’ın LiDAR tabanlı teknolojisine veya ARKit platformuna bağlı olmayacağını bilsek de, LiDAR’ın iPhone 12 Pro’ya gelişi, bu teknolojiyi kullanan uygulamaların miktarını büyük ölçüde artıracak ve bu, iPhone kamerası için de bir dönüm noktası olabilir.
Bu uygulama daha önce Google tarafından Project Tango adıyla denenmişti, ancak o zamanki işlemcilerle iPhone 12’nin işlemcisi arasında ciddi bir fark var ve bu kez, LiDAR kameralarda kalıcı olmayı başarabilir.