Apple uzun süreden bu yana ilk kez iPad’in üst modelini güncellemedi. Bunun yerine yeni ve farklı bir modeli tanıttı. iPad Pro, Air 2’ye göre daha büyük ve daha gelişmiş özellikleriyle dikkat çekiyor.
İlk bakışta camdan ön yüzey ve alüminyum arka yüzey dikkat çekiyor. Üst köşedeki güç düğmesi, sağ yandaki ses ayar düğmeleri ve SIM kart yuvası, alt yüzdeki hoparlörün yerleşim noktaları iPad Air 2 ve iPad mini 4 tasarımından izler taşıyor.
Farklı olan özellikleri ise iki üstte iki altta hoparlör taşıması, sol üst köşedeki Smart Connector adlı bağlantı ve elbette 12,9
inçlik ekran büyüklüğü olarak sıralanabilir. Smart Connector, Smart Keyboard ve üçüncü taraf aksesuarların bağlanmasını sağlıyor. Cihazın 713 gramlık (3G’li model 723 g) ağırlığı, rakiplerine göre fazla ama boyutuna göre de hantal hissettirmiyor.
Dev ekran – ergonomik yapı
Ekran 2732×2048 piksel çözünürlüğü ile 264 ppi piksel yoğunluğuna sahip. Bu değer iPad Air 2 ile aynı. Retina ekranı her zamanki gibi parlak ve canlı renkler sunuyor. Ekranın yansıtma önleyici kaplaması ise parlak ışık altında bile görünürlük sağlıyor.
“Bir bilgisayar alırım, bu ekran çok büyük” demeden önce, ağırlık, tek şarjla kullanım süresi gibi teknik verileri ve iPad’in kullanım rahatlığını düşünmekte fayda var. Geniş ekran kolayca video düzenleme ya da birden çok uygulamayla rahatça çalışma imkânı veriyor. Diğer yandan, videonun hakkını verebilecek (dört hoparlörü de düşününce) alanı da sağlıyor. Hoparlörler, yatay kullanımda sağa ve sola denk geldiğinden iyi bir stereo deneyimi yaşatıyor.
4K video düzenleyecek kadar güçlü
Her zamanki gibi serinin son ürünü, en güçlü teknik özelliklere sahip. Son iPhone modellerindeki A9 işlemcisi, A9X’e yükseltilerek cihaza eklenmiş. Ayrıca daha yüksek belleği de onu farklı kılıyor. İşlemcinin gücüne örnek vermek gerekirse (bilgisayar kıyaslamasını tekrar hatırlatalım) 4K video düzenlerken takılmadan çalışabiliyor. Apple’ın verdiği test sonuçları bile bazı MacBook’lardan hızlı olduğunu gösteriyor. Bu durum, oyunlar için de geçerli. Geniş bir oyun koleksiyonuna erişebileceğiniz App Store sizi bekliyor. Grafik performansında ise 2014 ortasında çıkan MacBook Pro 13’e göre daha yüksek.
Pil ömrü, her zaman Apple’ın güçlü yanlarından biri olmuştur. iPad Pro’da da durum değişmiyor. Apple’ın verdiği bilgi, cihazı Wi-Fi açık 10 saate kadar kullanabileceğimiz yönünde. Genelde de Apple’ın verileri gerçek hayattaki denemelerden pek farklı olmuyor. Uçuş modunda ve orta ekran parlaklığında yaptığım bir video testinde ise 9 saati aşan performansı takdire şayan.
Klavye ile bilgisayardan farksız
Gelelim cihazın cazip aksesuarlarına; bunların başında Smart Keyboard geliyor. Böylece yazının başından beri yaptığım bilgisayar benzetmesini de tekrar hatırlayalım. Klavyenin tuşları sert ama yorucu değil, uzun süre kullanımda dahi rahatsız etmiyor. Alt kısım ise yeterince sert, sorunsuz bir şekilde dizin üzerinde kullanılabiliyor. Tek derdi ise, tabletin tek açıda takılabilmesi. Bu her durumda kullanımın önünde bir engel. Yakında çıkacak üçüncü taraf klavyeler belki bu sorunu çözer.
Bir diğer hoş aksesuar ise Apple Pencil. Uzun süre sadece kalemle kullanılabilen dokunmatik cihazlar, parmak ile süper anlaşabildikten sonra, çizim, el yazısı gibi işleri kolaylaştırmak için tekrar kalemi benimsedi. Bunun son örneği olan Apple Pencil, uzun pil ömrü, hassasiyet ve bunu yazılımla desteklemesi ile öne çıkıyor.
Çizim yapmak için en başarılı kalemlerden birisi
Kalemin en güzel yanlarından birisi de sistemin işlemlere çok hızlı yanıt verebilmesi; o kadar hızlı ki, aradaki (mecburi) gecikme süresi fark edilmiyor. Kalemi ekrana bastırma seviyenizi algıladığı gibi, yan yatırarak tıpkı bir kara kalem çalışması gibi gölge yapmakta da kullanılabiliyor. Tek şarjla 12 saate kadar kullanılabilen Apple Pencil, 15 saniyelik şarjla da 30 dakikalık kullanım sağlıyor. Bir de kabı ya da tablete tutturulabilme yeri olsaydı kusursuz olacaktı.
iPad Pro, aksesuarları düşünmeseniz bile oldukça çarpıcı bir cihaz. Son derece şık tasarımı, ekran boyutu ve bu büyük ekranına rağmen ergonomik oluşu rahat bir kullanım sağlıyor. Bilgisayara yaklaşan, bazılarını da geride bırakan performansı ve uzun pil ömrü onu son derece cazip kılıyor.