Akıllı telefonlarımız sürekli yanımızda olduğu için yağmur, çamur gibi her türlü senaryoya hazırlıklı olmamız gerekiyor. Bunun için üreticiler IP denilen bir standart ile telefonlarının sağlamlığı konusunda bir sertifika sunarak bizlere fikir verir. Yine de sertifikasyon programına rağmen suya ve toza dayanıklı, su geçirmez gibi farklı ifadeler çoğu zaman kafa karıştırıyor. Bu yazımızda IP68, IP67 gibi farklı kodların ne anlama geldiğini kavrayacağız.
IP değeri nedir?
IP değeri, Uluslararası Elektroteknik Komisyonu tarafından belirlenen, “IEC Standardı 60529” başlıklı ölçektir. Ancak biz bu ölçeği IP derecelendirmesi veya IP kodu olarak tanıyoruz.
IP, Ingress Protection (Giriş Koruması) sözcüklerinden oluşur. Bu da cihazın hem katı nesnelerden hem de sıvılara karşı ne kadar iyi korunduğunu gösteriyor.
Şimdi bu ölçeği biraz daha açalım. IP değerindeki İlk rakam bize ürünün katı maddelere karşı ne kadar iyi korunduğunu belgelerken ikinci değer de suya dayanıklılığı temsil eder. Örneğin IP68’deki 6 rakamı genellikle toz parçacığını anlatır. Değeri yüksek olması korumanın gücünü ifade eder. Örneğin IP1X üründe parmağınızla bastırdığınızda ürün bozulma riski taşır. IP2, 12,5 mm, IP3 ise 2,5 mm üzerindeki şeylere karşı korumalıdır. IP4, 1mm’den büyük nesneleri korurken IP5 gerçek anlamda toza dayanıklıdır. Ancak IP5’te yine de cihazı bozmayacak şekilde ürün içine toz girme riski vardır. IP6 ise ürünün tamamen toz geçirmez olduğunu belirtir.
Geliyoruz Suya Karşı Korumaya
IP değerindeki ikinci rakam ise çoğumuzun merak ettiği suya dayanıklılığı ifade ediyor dedik. Örneğin IPX0 olan bir ürün hiçbir şekilde sıvı temasına karşı koruma sunmaz. Burada bilmemiz gerekenlerden biri 4. Rakam 4 olunca cihaz, herhangi bir yönden gelen su sıçramalarına karşı koruma sağlar. 7’de ise 1 metre derinlikte 30 dakika dayanma süresine sahiptir. 8’de ise 1 metreden daha derine üreticinin belirlediği sınır dahilinde inmeniz söz konusudur. Samsung Galaxy S23 Ultra, iPhone 14 ve son dönemin popüler telefonu Xiaomi 13T, IP68 değerine sahip yüksek korumalı telefonlar olarak göze çarpıyor.
DİKKAT!
Önemli bir soru üzerinden dikkatinizi çekmek isterim. IP68 değerinde bir telefonum var. Denize girebilir miyim? Cevap kesinlikle hayır! Çünkü bu testler içme suyu üzerinden gerçekleşiyor. Sudaki tuz oranı her şeyi bozabilir. Aynı şekilde alkollü içkiler de korumayı etkisiz kılabilir. Tabii ki yüksek bir IP değeri ile telefonun denize düşüp bozulmama şansı var. Ancak yerinizde olsam, denizin altında çekim yapmazdım.
Zaman İçinde Yıpranan Telefonların Koruma Değeri Düşebilir
Bir diğer konu da zaman içinde bu değerlerin düşmesi: “Telefonum IP68 ama birkaç damla su yüzünden çalışmaz hale geldi.” Bu senaryo da gayet olası. Çünkü günlük kullanıma dayalı olarak telefonumuzda çizikler çatlaklar meydana gelirse IP değerine çok güvenmeyin. Zira gözle göremeyeceğimiz hasarlar özellikle suyun içeri sızmasına neden olabilir. Aynı şekilde düşmeler de IP derecelendirmesini geçersiz kılan bir diğer etkendir. Bu nedenle ilk günden telefonunuzu iyi bir kılıfla kullanmanız ve tedbiri asla elden bırakmamanızı öneriyoruz.