Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerTeknolojiIP adresi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

    IP adresi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

    IP adresi nedir, nasıl alınır ve değiştirilir? Sabit IP ve Dinamik IP nedir, aralarındaki farklar nelerdir sorularının yanıtları yazımızda.

     

    IP adresi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

    Dinamik IP adresleri otomatik olarak ayarlanır, ancak her seferinde bilgisayarınızı başlattığınızda değişebilirler. Sabit IP adresleri manuel olarak yapılandırma gerektirir. Peki IP adresi nedir, sürümler arasında hangi farklar bulunur? Hangisi diğerinden daha iyidir? Gelin bu sorunun yanıtlarına birlikte bakalım…

     

    IP Adresi Nedir?

    Bir IP adresi, bir ağdaki her cihazı tanımlayan sayısal bir etikettir. Ağ trafiğini bu cihazların adreslerini kullanarak iletmek için ağ iletişim protokolleri kullanır. En yaygın kullanılan ağ iletişim protokolü TCP/IP’dir “IP adresi”ndeki “IP” kelimeside buradan gelir. Her IP adresi benzersiz olmalıdır.

    Veri, yönetilebilir parçalara, yani “paketlere” ayrılır. Bunlar kısa iletimler dizisi olarak gönderilir. Her paket, meta veri ile etiketlenir. Meta veri, paketin boyutu, iletimdeki toplam paket sayısı ve sıradaki paketin numarası gibi bilgileri içerir. Bu, verinin alındığında yeniden oluşturulmasına ve eksik paketlerin tanımlanmasına olanak tanır. Böylece alıcı cihaz, yanıt vermesi gereken kişiyi bilir.

     

    IP Sürümü 4 ve IP Sürümü 6

    Kullanılan iki IP standardı vardır.

    İlki daha eski ve çok daha yaygın olan IP sürüm 4 (IPv4)’tü. Diğeri daha yeni olan IP sürüm 6 (IPv6)’dır.

    • IPv6, dünya üzerindeki IPv4 adreslerinin tükenme sorununu aşmak için tasarlanmıştır. Bağlı cihaz sayısı arttıkça, kullanılabilir IPv4 adreslerinin havuzu azalır. IPv6 standardı, IPv4 adreslerinin mümkün olan adres sayısını artırır.
    • IPv4 adresleri, tüm adresi tanımlamak için 32 bit kullanır.
    • IPv6 adresleri, adresi tanımlamak için ise 128 bit kullanır.
    • IPv6 adresleri başındaki sıfırları çıkarılarak yazılabilir. Her bir adres için bir kez, ardışık sıfırlardan oluşan bir dizi atlanabilir.
    • IPv4 tüm dünyada hala en yaygın kullanılan formattır.

     

    Dahili IP Adresleri

    Dahili IP adresleri, cihazları tanımlamak ve yerel ağlarda ağ trafiğini yönlendirmek için kullanılır. Bunlar, diğer, harici ağlardaki bilgisayarlar için görünmez. Bir bilgisayar yerel bir ağda özel bir uzak bilgisayar gibi bir sunucuya bağlanmak istediğinde, bağlantı isteğini yerel yönlendiriciye gönderir.

     

     

    Dinamik IP Adresi Nedir?

    Dinamik bir IP adresi, bir yönlendirici tarafından otomatik olarak bir cihaza atanmış olan bir adrestir. Bilgisayarlar ve dizüstü bilgisayarlar, kendilerine gömülü IP adresleri ile üretilmezler. Bir ağa bağlandıklarında bir IP adresi verilmeleri gerekmektedir. Büyük ağlarda bu, zorlayıcı bir görevdir. MAC adresleri benzersizdir ve küreseldir. Ağ yönlendiricileri, MAC adreslerini ve IP adreslerini içeren bir liste tutarlar. Her paketin hedef IP adresini arar, MAC adresini bulur ve paketi bu donanıma gönderir. Her cihazın manuel olarak bir IP adresi ile yapılandırılması gerektiği yerine, dinamik IP adreslendirme işlemi ağ cihazlarına IP adresi tahsis etme işlemini otomatikleştirir. Bu otomasyonu mümkün kılan şey DHCP adlı protokoldür.

     

    Harici IP Adresleri

    İnternetle bağlantı kuran ağlar, dış IP adresi olarak da bilinen ve ISP (İnternet Servis Sağlayıcısı) tarafından onlara tahsis edilen bir IP adresine sahiptir. Bu, ağın internete görünen IP adresidir. Bu yüzden genellikle genel IP adresleri olarak adlandırılırlar. İnternet trafiğinizin tamamı bu harici adres üzerinden geçer. İç IP adresleriniz muhtemelen 10, 172 veya 192 ile başlar. Harici adresler ise diğer tüm değerleri kullanabilirler.

     

    Sabit IP Adresi 

    Bu tür adresler, asla değişmeyen ve DHCP gibi araçlardan etkilenmeyen adreslerdir. Bu tür adrese sahip olan bir cihaz, ne kadar sık yeniden başlatılırsa başlatılsın adresinizi korur.

     

     

    İçsel Sabit IP Adresi Nasıl Ayarlanır?

    Sabit bir adres ayarlamak oldukça basittir. İzleyeceğiniz ilk yol, kullanılmayan bir adres seçtiğinizden emin olmaktır. Kullanabileceğiniz adresinizi kontrol etmek için ping komutunu kullanabilirsiniz.

    Harici Sabit Bir IP Adresi Nasıl Alınır?

    Sabit bir harici IP adresi olmadan, yönlendiricinizin harici IP adresinin yeniden başlatıldığında değişme olasılığı bulunur. Hemen hemen tüm durumlarda, bu değişme olasılığı önemsizdir. Harici adresiniz, ISP’niz tarafından sağlanır ve ayarlarını değiştirebilecek tek kişiler onlardır.

     

    Wi-Fi sinyalinizi güçlendirmek için kullanabileceğiniz ürünler

    IP adresi nedir, nasıl alınır ve değiştirilir? Sabit IP ve Dinamik IP nedir, aralarındaki farklar nelerdir sorularının yanıtlarını vermeye çalıştım. Wi-Fi sinyali hakkında merak edilenleri ve Wi-Fi sinyalinizi güçlendirmek için kullanabileceğiniz ürünleri ve modem çeşitlerini aşağıdaki yazımda bulabilirsiniz.

     

    Wi-Fi sinyalinizi güçlendirmek için kullanabileceğiniz ürünler

     

     

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN