iOS 14 ile gelen kişisel verilerinizi korumaya yönelik 7 özellik

iOS 14 ile gelen kişisel verilerinizi korumaya yönelik 7 özellik

0

Aylarca süren bir beta geliştirme sürecinin ardından, Apple merakla beklenen iOS 14’ü genel kullanıma geçtiğimiz haftalarda sunmuştu. iOS 14, iPhone’a bir sürü yeni özellik ve kullanıcı arayüzü geliştirmesi getiriyor. Yeni yazılım ile birlikte gelecek en büyük güncellemelerden biri şüphesiz yeni Widget deneyimi oldu. Bir diğer merakla beklenen özellik ise Apple Uygulama Kitaplığı idi. Apple, özellikle çok fazla uygulamayı aktif kullanan kullanıcıları için bu özelliği opsiyonel olarak iOS 14 ile birlikte kullanıma sundu. Bu özellik ile Apple uygulamaları temalara ve kategorilere göre otomatik olarak gruplandırıyor.

Veri gizliliği ile gurur duyan (ve pazarlayan) bir şirketten beklediğimiz gibi, iOS 14’te de bazı önemli yeni güvenlik geliştirmeleri var. Bu özellikler, uygulamaların kesin konumunuzu izlemesini durdurmadan şifrelerinizden birinin ihlal edilmesi durumunda sizi uyarmasına kadar pek çok konuda içinizi rahatlatacak özellikler. İOS 14’ün en iyi yeni gizlilik özelliklerini bu haftaki yazımda kaleme aldım.

Yaklaşık konum: Önceden, bir uygulamaya konumunuza erişim izni verdiyseniz – bir kez veya kalıcı olarak – konum erişimi verdiğiniz sürece tam konumunuzu okuyabiliyordu. Ancak iOS 14 ile artık bir uygulamaya yalnızca yaklaşık konumunuza erişim izni verebilirsiniz.
Aslında iOS’un hava durumu ve yerel haber uygulamaları gibi bazı uygulamaların işlevlerini yerine getirmek için tam konumunuzu bilmesine gerek yok. Dolayısıyla, onlara tam olarak bulunduğunuz adrese erişim vermek yerine, artık yalnızca içinde bulunduğunuz genel alana erişim sağlamayı seçebilirsiniz. Bu, gerçek dünyadaki hareketlerinizi daha fazla kendinize saklamanıza olanak tanıyacak. Bu özelliği aktif hale getirmek ise çok kolay. Ayarlar uygulamasında, Gizlilik> Konum’a dokunun. Ardından, orada gördüğünüz uygulamalar listesinden birine dokunun ve ardından ‘Kesin Konum’ geçişini kapalı olarak ayarlayın.
Kamera ve mikrofon göstergeleri: Bir uygulamanın kameramıza veya mikrofonumuza bilgimiz dışında eriştiği konusunda hepimiz paranoyaklaştık. Artık uygulamalar bu özellikleri kullandığında anında görsel bir uyarı göreceğiz ve neler olup bittiğini bildiğimizden emin olabileceğiz. Bu özellik ile bir uygulama şu anda kameranıza veya mikrofonunuza erişiyorsa veya yakın zamanda bunu yaptıysa, ekranınızın üst kısmında renkli bir gösterge göreceksiniz.
Herhangi bir uygulama şu anda mikrofonunuzu kullanıyorsa, iPhone ekranınızın sol üst köşesinde otomatik olarak turuncu bir nokta görünecek. Bir uygulama şu anda kameranızı kullanıyorsa ise nokta yeşil olacaktır. Mikrofonunuza veya kameranıza yakın zamanda hangi uygulamaların eriştiğini görmek için Kontrol Merkezi’ni de açabilirsiniz. Bu bildirim, Kontrol Merkezi ekranının üst kısmında görünecektir.
Fotoğraflarınıza sınırlı erişim seçeneği: Çoğumuz iPhone’umuzda kişisel fotoğraflara sahibiz. Bunlar, çocuklarımızın fotoğraflarından, makbuzlarımıza veya daha özel anlarımıza kadar her şey olabilir. Önceden, bir uygulamanın bir kullanıcının fotoğraf kitaplığına erişmesi gerektiğinde, tek seçenek ona kitaplığınızdaki her fotoğrafa erişim izni vermekti ya da vermemekti. Ancak iOS 14 ile artık uygulamalara yalnızca kitaplığınızdaki belirli fotoğraflara erişim izni verebilirsiniz. iOS 14’te, bir uygulama fotoğraf kitaplığınıza erişmek için izin istediğinde, artık “Fotoğraf Seç…” seçeneğine dokunabilirsiniz. Bu, fotoğraflarınız arasından uygulamanın erişebileceği bir dizi seçmenize olanak tanır. Diğer tüm fotoğraflar uygulamanın sınırları dışında kalır.
Safari gizlilik raporu: Bu özellik internet sitelerinin web’de sizinle ilgili sekmeleri tutmak için kullandığı izleyicileri görmenizi sağlar. Dijital gizliliğe sahip olmak için şeffaflığa, yani bir internet sitesinin veya şirketin sizi nasıl ve nasıl izlediğini görme yeteneğine sahip olmanız gerekir. Apple, iOS 14’te kullanıcılara ziyaret ettikleri web siteleri üzerinden bu şeffaflığı sağlıyor. Artık internet sitelerinin sizi online’da takip etmek için ne ve kaç tane izleyici kullandığını görebileceksiniz. Safari’nin adres çubuğunda “Aa” düğmesine dokunun. Ardından görünen menüden “Gizlilik Raporu” na dokunun. İnternet sitesinin kullandığı tüm izleyicileri gösteren bir ekran açılacaktır.
Safari şifre izleme: Bu özelliği kullandığınızda Safari, kullandığınız şifreler üzerinde sekmeler tutar ve şifrelerinizden birinin ihlal edilmesi durumunda sizi uyarır. Şifreler genellikle dijital güvenliğin en zayıf halkasıdır. Birçok kişi hala tüm girişleri için aynı iki veya üç şifreyi kullanıyor ve çoğu kişi şifrelerinin bir veri ihlali nedeniyle tehlikeye girip girmediğini kontrol etme zahmetine girmiyor. iOS 14 ile Safari, bir şifre koruyucusu görevi görür ve şifrenizin güvenliği ihlal edildiğinde sizi otomatik olarak uyarır. Bunu otomatik olarak yapar. İhlal edilen tüm parola uyarıları, parolanın nasıl değiştirileceğine ilişkin talimatların bağlantılarını görmek için Ayarlar uygulamasına da gidebilir ve “Parolalar” bölümünün altında “Güvenlik Önerileri” alanlarına bakabilirsiniz.
Uygulamalar için gizlilik etiketleri: App Store’daki her uygulama için beslenme etiketlerine benzer gizlilik bilgi kartlarını artık görüntülenebilecek. Bu etiketler, uygulamanın verilerinize nasıl erişip kullandığını size bildirir. Uygulamalar, bilmediğimiz her tür veriyi toplar. Uygulamalar için bu yeni etiketler uygulamaların hangi verilerimizi toplayacağı ve bunları nasıl kullanacağı hakkındaki bilgileri şeffaf, okunması kolay bir formatta görüntüler. Bu, kullanıcıların indirmeyi seçtikleri uygulamalar hakkında daha bilinçli seçimler yapmasına olanak tanır. Açıklamasını görmek için App Store’daki herhangi bir uygulamaya dokunun. Yeni etiketleri göreceğiniz “Uygulama Gizliliği” bölümünü bulana kadar uygulamanın girişini aşağı kaydırın. Bu özellik bu yılın sonlarına kadar yayınlanmayabilir.
Apple ile oturum açmak için yükseltin: Bu özellik uygulamalar ve internet siteleri için eski Facebook, Google ve e-posta girişlerini “Apple ile Giriş Yap” evrensel girişine geçirmenize olanak tanır. Facebook ve Google’dan gelen evrensel girişler, hem şirketlere hem de bu giriş sistemlerini kullanan uygulamalara ve internet sitelerine siz ve faaliyetleriniz hakkında büyük miktarda veri vermesiyle ünlüdür. İOS 13’te sunulan Apple ile Giriş Yap, bu basitleştirilmiş giriş süreciyle eşleşiyordu, ancak bilgilerinizi (isterseniz e-posta adresinizi bile) uygulamalardan ve internet sitelerinden saklar – Facebook ve Google’dan bahsetmeye bile gerek yok. Geliştiricilerin, Apple oturum açma bilgileriyle giriş Yapmak için mevcut hesapları yükseltme olanağına sahip olmaları gerekecek. Bu nedenle, uygulamalarınızın bu yeni özellikten yararlanmanıza izin vermesi biraz zaman alabilir. Ancak etkinleştirildikten sonra, uygulama, hesabınızı Apple ile Giriş’e yükseltme sürecinde size yol gösterecektir.

Cevap bırakın