Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Dijital Kültürİnternette Alan Adı ve Barındırma Hizmeti Nasıl Alınır?

    İnternette Alan Adı ve Barındırma Hizmeti Nasıl Alınır?

          İnternette  dolaşırken gidilen sitelerin nasıl tescil edildiği ve nasıl hizmet verdiği konusunu hiç düşündünüz mü acaba? İnternet dünyasında site tescil işlemlerinin nasıl yapıldığı ve tescil edilen sitenin nerede ve nasıl hizmet verdiği konusunu hiç merak ettiniz mi?

          Eminin alan adı tescili ve barındırma hizmeti işlemlerini daha önce yapanlar, konunun oldukça basit olduğunu düşüneceklerdir. Daha önce sadece internet sitelerinde gezmiş ve artık kendisinin de bir sitesi olması gerektiğine karar veren birisi için bu işlemler biraz zor gelebilir. Bu yazımda, internette isim tescili ( alan adı) ve barındırma hizmeti (hosting) işlemlerinin nasıl yapıldığı hakkında basit bilgiler vereceğim.

          İnternet, teknik olarak bilgisayarların belli protokoller ile birbirleri ile konuşması temeli üzerinde kurulmuş, dünyanın en büyük dijital ağı olarak ifade edilebilir. Bu ağın üzerinde bilgisayarlar kendi arasında hatırlanması oldukça zor olan IP (internet protokol) adresleri üzerinde konuşur.  Alan adı tescili ya da diğer adı ile site adı kaydı yaparak, bilgisayarların kendi aralarında konuştukları IP ler yerine, hatırlanabilen ve kişiye veya kuruma özel isimler belirlenir. Yani, bilgisayarlar IP adreslerini, kullanıcılar ise bu IP’lere karşılık gelen alan adlarını bilirler.

          Bilgisayarlar kendi arasında IP adresileri ile konuşurken, kullanıcılar için numerik IP adreslerine karşı gelen ve hiyerarşik olarak düzenlenmiş olan bir liste geliştirilmiştir. Bu listeye DNS (Domain Name Service) adı verilir. DNS, İnternet üzerindeki bilgisayar sistemlerini ve kaynakları tanımlar ve bünyesinde barındırır. İnternette dolaşırken bir web sitesinin adı yazıldığında; DNS, yazılan adı IP adresiyle eşleştirir ve siteye yönlendirir. Dünyada IP adresleri, alan adları ve internet kullanımındaki parametreler konusunda otorite sahibi kuruluş, IANA ( The Internet Assignment Numbers Authority) dir. Bu kuruluş 1998’den itibaren ticari tescil işlemlerini ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) himayesinde yürütmektedir. Dünya üzerinde ICANN tarafından yetkilendirilen alan adı tescil birimleri, gerekli kuralları gözeterek tescil işlemlerini yürütmektedirler.

          Amerika harici internete bağlı bütün ülkelerin adresleri o ülkenin  ISO3166 ülke kodu ile bitmektedir. Ülkemizde “.tr” alan adı tescili işlemleri 1991’dan beri ODTU tarafından yürütülmektedir.

    Alan Adı Kaydı

          Bir site kurmaya karar verdiniz ve kendiniz veya firmanız için uygun ismi seçtiniz. Öncelikle düşündüğünüz site isminin daha önce kaydettirilmemiş yani alınmamış olması ve site isminde, aşağıda örnek olarak verdiğim uzantılardan birinin olması gerekiyor.  Örneğin, siteismi.com veya siteismi.org

    .xyz

    .com

    .club

    .net

    .shop

    .site

    .store

    .top

     

    .tech

    .org

    .info

    .press

    .website

    .space

    .com.tr

    .online

     

     

     .global

    .blog

    .kim

    .biz

    .art

    .fun

    .pro

    .istanbul

     

     

          İstenilen alan adının halen kullanılıp kullanılmadığı veya eğer daha önce alınmamış ise ne kadar ücret talep edildiği konusunda, Google’da ” alan adı tescili ” olarak arandığında bulunan herhangi bir servisten hizmet alınabilir.

          Daha önce de ifade ettiğim gibi, alan adı tescili yapan site, talep edilen sitenin daha önce kaydının olup olmadığına bakar. Kayıt yoksa; kayıt şirketi, alan adı tescil şirketinin veri tabanına talebi kaydeder.

          İnternette alan adı tescili yapıldığında aynı zamanda ilgili alan ile ilişkili olan web sayfasının da nerede olduğu bilgisi girilir. Girilen bilgiler IP adresi şeklindedir.

    Barındırma Hizmeti

          Barındırma hizmeti, genel olarak bilgisayar ya da akıllı telefonlarda site adı yazıldıktan sonra gidilen yüksek kapasiteli bilgisayarların verdiği hizmet olarak ifade edilebilir. Barındırma hizmeti veren sunucular, 7/24 hizmet verecek şekilde çalışırlar ve sadece web sayfası barındırma yerine; mail kutuları, dosya ambarı gibi daha bir çok hizmet verebilirler.

           Barındırma hizmeti alınan sunucu üzerinde, sitenin son kullanıcı tarafından nasıl gösterileceği ile ilgili site geliştiricisinin gönderdiği dosyalar bulunur. Bu dosyaların bazılarında sitenin yayınlanırken nasıl gösterileceği ile ilgili yazılmış kodlar bulunur.

          Ülkemizde  “.tr” uzantılı isim tescili sadece www.nic.tr adresinden yapılmaktadır. Bunun dışındaki diğer talepler herhangi bir isim tescili yapan firma üzerinden gerçekleştirilebilir.  Barındırma hizmeti alındıktan sonra, ilgili adresten site için kod geliştirme işlemlerine başlanabilir.

     

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN