Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Dijital Kültürİnternet dolandırıcıları karşımıza sahte kampanyalarla çıkıyor

    İnternet dolandırıcıları karşımıza sahte kampanyalarla çıkıyor

    Günümüzde dolandırıcılar sürekli yeni yöntemler geliştirerek insanları kandırmaya ve onların bir anlık dalgınlıklarından yararlanmaya çalışıyorlar. Özellikle sosyal medya dolandırıcıların cirit attığı bir yer haline geldi. Çünkü karşımızda arkadaşımız zannettiğimiz kişi bazen arkadaşımızın sosyal medya hesabını çalmış bir dolandırıcı olabiliyor. Eğer çok dikkatli bir kullanıcı değilsen de sizi kandırıp kendine bir menfaat sağlamaya çalışıyorlar. Bu yüzden bu sahtecilerin oyununa gelip herhangi bir şifrenizi veya banka bilgilerinizi kesinlikle paylaşmayın. Hatta e-postanıza gelmiş ama nereye yönleneceğine emin olmadığınız bağlantıları da kesinlikle tıklamadan ulaşmak istediğiniz sitenin adresini tarayıcınıza kendiniz yazınız.

    İnternet dolandırıcıları Profesyonel Çalışıyor

    Dolandırıcılar artık gerçekten çok profesyonel çalışıyorlar. Güven duyduğunuz markaların kurumsal yapılarını (logo, unvan, web sitesi vs.) taklit ederek sahte kampanyalarla sizi inandırıp bir şekilde paranızı alabilmek en büyük amaçları. Bu tip kurgulara karşı aşırı dikkatli olmanız ve sürekli tarayıcınızdan bulunduğunuz sitenin adresinin gerçek adresinde olduğunuzu kontrol etmeniz gerekiyor.

    Sahte Kampanyalarla Dolandırıcılık Nasıl Yapılıyor?

    Gelelim bu dolandırıcıların en çok kullandıkları yöntemlere. En çok görülen yöntemlerinin başında iyi bilinen markalara ait hediye çeki veya indirim kuponu vermeye çalışarak sizi kandırmak istemeleri geliyor. Size hediye çekini kullanabileceğiniz bir link gönderiyorlar. Bu sahte bağlantıya tıkladığınız zaman çok güvendiğiniz bir markaların sitesiyle birebir aynı olan sahte bir siteye yönlendirilerek sizin kişisel ve finansal bilgilerinizi almaya çalışılıyor. 

    Aslında bir şekilde sizin dikkatsizliğinizden yararlanıp, korkutup, heveslendirip ya da ikna ederek ellerine geçirdikleri sizin bilgilerinizle bankanızdaki veya kredi kartınızdaki parayı kendi hesaplarına geçirmeye çalışıyorlar.

    Son zamanlarda telefon yoluyla yapılan dolandırıcılık yöntemlerinde de ciddi bir artış yaşanıyor. Sizi telefonla arayıp, ikna ederek internet üzerinden yapmanızı istedikleri işlemlerle veya telefonunuza gelen şifreleri öğrenmek isteyerek dolandırmaya çalışıyorlar. Şimdi bu yöntemlerin en bilinenlerini kısaca anlatalım:

    “Kartınızdan/Hesabınızdan İşlem Yapıldı” Senaryosu

    Telefonunuz çalar.. Çok iyi bildiğiniz hatta müşterisi olduğunuz bir çağrı merkezinden arandığınız söylenir. Çağrı merkezi operatörü hesabınızdan veya kredi kartınızdan bir işlem gerçekleştirildiğini eğer size ait değilse iptal etme teklifinde bulunur. Siz de haliyle bu işlemin size ait olmadığını ve iptal etmek istediğinizi söylersiniz. İşlemi iptal etmek ve paranızı geri almak için telefonunuza gelen şifreyi söylemeniz veya tuşlamanız istenir. Eğer bu numaraya kanarsanız kredi kartınızdan bir miktar para ile vedalaşabilirsiniz.

    Sigorta Priminizin İptalini Yapacağız” Kandırmacası

    Yine bir çağrı merkezinden ararlar. Sigorta primleri ile ilgili hayali bir senaryo uydururlar. İsterseniz iptal edelim derler. Eğer siz işlemi gerçekleştirmek için istedikleri şifreyi söylerseniz bir miktar paranız uçup gidebilir.

    “Hesaplara Falanca Ülkeden Siber Saldırı Var” Korkutmacası

    Bir bankanın çağrı merkezinden aradığını söyleyen kişi hesaplarınıza falanca ülkeden bir siber saldırının söz konusu olduğunu ve sizin zarar görmemeniz için hesaplarınıza bloke koymak gerektiğini söyleyerek sizden şifrenizi söylemenizi veya tuşlamanızı isteyecektir. Böyle bir uydurmaca senaryoya kesinlikle itibar etmeyiniz.

    Yıllık Kredi Kartı Aidatınızı Geri Ödeyeceğiz Senaryosu

    Telefonla ararlar. “Geriye dönük kredi/kredi kartı ücretlerini iade edeceğiz. İşlemi gerçekleştirmek için şifrenizi söyleyiniz/tuşlayınız. Veya e-posta adresinize bilgi gönderdik” derler. Şifreyi söylerseniz veya gelen e-postadaki bağlantıya tıklayıp sahte banka sitesinden online işlem yaparsanız para kaybedebilirsiniz.

    Dolandırıcılara Karşı Ne Tür Tedbirler Alabilirsiniz?

    Kendinizi bu sahte kampanyalardan ve paranızın peşinde olan dolandırıcılardan sağlıklı olarak korunabilmek için bazı tedbirler alabilirsiniz. Bu tedbirlerin neler olabileceğini aşağıda sıralamaya çalıştım.

    1. Genel geçer bir kural olarak e-posta, sosyal ağ ve finansal bilgileriniz ile ilgili en ufak bir bilgiyi hatta size yollanan bir SMS şifresini asla kimselerle paylaşmayın.

    2. Bir işlem yapacağınız web sitesine bir bağlantıyı tıklayarak değil. O sitenin adını kendiniz yazarak ulaşınız. Böylesi daha güvenirlir olur ve kendinizi sahte bağlantılarla yönelebileceğiniz sahte sitelerden de korumuş olursunuz.

    1. Cep telefonunuza SMS yoluyla ulaşan şifre bilgilerinizi hiç kimseyle paylaşmayın ve güvenmediğiniz bir site üzerinden tuşlamayın.

    1. Hesabınıza gelen, güvenilir bir markadan geldiği izlenimi veren kişisel bilgilerinizi isteyen e-postalara asla bu bilgileri vermeyin.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN