Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Dijital KültürHuawei'nin yeni mobil işletim sistemi HarmonyOS hakkında her şey

    Huawei’nin yeni mobil işletim sistemi HarmonyOS hakkında her şey

    Huawei’nin mobil işletim sistemi HarmonyOS nasıl ortaya çıktı, kısa tarihi, nedir, nasıl kullanılır, hangi cihazlarda çalışır gibi soruları bu yazıda yanıtlayacağım.

    HarmonyOS nedir?

    HarmonyOS, Huawei’nin yeni işletim sisteminin adıdır. Çin’de orijinal adıyla “Hóngméng OS” bilinen HarmonyOS, Huawei tarafından geliştirilen çok platformlu bir işletim sistemidir.

    HarmonyOS nasıl ve ne zaman ortaya çıktı?

    HarmonyOS, 2018 yılı ortalarında Amerika Birleşik Devletleri’nin Huawei’ye empoze ettiği vetodan doğdu. O günden bu yana Google ve Android gibi ABD şirketleriyle çalışmayı bırakmak zorunda kalan Huawei, vetonun başlamasından kısa süre sonra mobil cihazlarında kendine ait işletim sistemini kullanacağını duyurdu.

    Sistemi bir sene içerisinde hazırlayan firma, bunu yeni modellerinde kullanmaya başladı. Ancak bugün bile HarmonyOS ile ilgili şüpheler var. Bu kılavuzda, bu platformla ilgili tüm soruları açıklığa kavuşturmak istiyoruz, zira gelecekte Huawei akıllı telefonlarında EMUI’nin (Android tabanlı işletim sistemi) yerini alması bekleniyor.

    Geliştirilmesi aslında 2012’de başladı, ancak Huawei Geliştirici Konferansı 2019’a kadar tanıtmadı. Şirket, HarmonyOS’tan en başından beri endüstriyel uygulamalara ve Nesnelerin İnterneti cihazlarına yönelik gömülü bir işletim sistemi olarak bahsetti.

    HarmonyOS Android’in yerini alacak mı?

    Daha teknik terimlerle ifade edecek olursak, Harmony OS’nin Google’ın Fuchsia işletim sisteminde olduğu gibi mikro çekirdeğe dayalı ücretsiz bir işletim sistemi olduğunu ve farklı türlerdeki donanımlarla uyumlu olduğunu biliyoruz.

    Mikro çekirdek kavramını biraz açalım: Bir işletim sisteminde çekirdek, bazı temel görevleri yerine getirmenin yanı sıra, yazılım tarafından donanıma erişime aracılık etmekten sorumludur. Mikro çekirdek ile sistemin bir bileşenindeki bir hatanın tüm sisteme yayılmaması için hataları merkezden uzaklaştırabilen ve ayrıca sürücü oluşturma ve hata ayıklama sürecini kolaylaştıran çok daha az karmaşık bir çekirdek kast edilmektedir. Bunun sunduğu avantajlarından biri ise, farklı cihaz türleri arasında uygulamaların kolayca aktarılabilmesidir.

    Huawei'nin yeni mobil işletim sistemi HarmonyOS hakkında her şey

    Bir diğer avantajı ise, diğer platformlara göre çok daha hızlı süreçler arası iletişim kurabilmesi ve kaynakları gerçek zamanlı olarak tahsis edebilmesidir.

    Bu anlamda işletim sistemini entegre eden ARK derleyicisinin Android APK uygulama paketlerini HarmonyOS’a taşıyabildiği doğrulanmıştır. Bu, Android uygulamalarının HarmonyOS ile uyumlu olduğu anlamına gelmez, ancak geliştiricilerin mevcut uygulamalarını Huawei’nin yeni sistemine taşımasını kolaylaştıracaktır.

    Huawei neden Android’e alternatif bir sistem hazırlıyor?

    Donald Trump, Huawei’ye veto uyguladığında, ABD şirketlerinin, Çinli şirkete hizmet veya kaynak satın alarak veya satarak Huawei ile çalışmaya devam etmesini yasakladı.

    Android açık bir işletim sistemi olduğundan Huawei, Google’ın işletim sistemini temel alan yeni telefonlar çıkarmaya devam edebildi. Ancak Google’ın bazı servislerindeki özelliklerini kullanamadı. Dolayısıyla cihazlar Android kullansa bile, Android ile gelen temel uygulamalardaki işlevlere erişimini kaybetti.

    HarmonyOS’un içerisinde temelde bir web tarayıcısı, Huawei’nin kendi uygulama mağazası ve Google uygulamalarının alternatifleri bulunacak.

    İlk HarmonyOS cep telefonu ne zaman piyasaya sürülecek?

    HarmonyOS ile ilk cep telefonunun ne zaman gelebileceğini gösteren birçok spekülasyon ve görüş var. Ancak son dönemde bunlar belirli bir tarih üzerine yoğunlaştı ve bu yıl HarmonyOS kullanan ilk akıllı telefonun karşımıza çıkacağı iddiaları güçlendi. Sonradan Huawei CEO’su Richard Yu da bunu doğruladı. Peki HarmonyOS 2.0 piyasadaki Huawei akıllı telefon, giyilebilir cihaz ya da tabletlerde kullanılabilecek mi? Aşağıdaki listeye bakın : )

    HarmonyOS uyumlu Huawei cihazları

    Huawei Mate 40
    Huawei Mate 40 Pro
    Huawei Mate 40 Pro+
    Huawei Mate 40 RS Porsche Design
    Huawei Mate 40E
    Huawei Mate X2
    Huawei P40
    Huawei P40 Pro
    Huawei P40 Pro+
    Huawei Mate 30 4G
    Huawei Mate 30 Pro 4G
    Huawei Mate 30 5G
    Huawei Mate 30 Pro 5G
    Huawei Mate 30 RS Porsche Design
    Huawei Nova 8
    Huawei Nova 8 Pro
    Huawei P30
    Huawei P30 Pro
    Huawei Watch GT 2 Pro
    Huawei MatePad Pro

    Ayrıca şirket, işletim sisteminin desteklediği bellek miktarı konusunda da bir açıklama yaptı. Bu ayki güncellemeye kadar 128 MB belleğe sahip cihazlarda çalışacak olan HarmonyOS 2.0, 4 GB bellekli giriş seviyesi cihazlara gelecek. 2021 sonunda RAM sınırı 4 GB’ın üzerine çıkarak, amiral gemisi cihazlarda da işletim sisteminin kendine yer bulması sağlanacak.

    HarmonyOS’un Android’e göre ne gibi avantajları ve dezavantajları olabilir?

    Bir yanda Android gibi saatlerden, hoparlörlere veya TV’lere, PC’lere ve hatta otomobillere kadar, çok sayıda cihaza hayat vermeye hazır bir işletim sisteminden bahsediyoruz. Ancak Huawei’nin platformunun da bir veya iki avantajı var. Yukarıda bahsettiğim gibi mikro çekirdek mimarisini temel alan Huawei, platformun performansını iyileştirmek için çekirdeğe sık sık güncelleme gönderme olanağına sahip. Ayrıca – teoride – HarmonyOS uygulamalarının mikro çekirdeğe doğrudan erişimi olmayacağından, sistemin güvenliği de daha yüksek olabilir.

    Elbette, HarmonyOS’a geçmeye karar veren güçlü bir kullanıcı ve geliştirici topluluğu yoksa, platform performansı ve güvenliği gibi avantajlar pek bir işe yaramaz. Ancak Huawei telefonların tüm dünyada birçok hayranı var ve bu da güçlü bir kitleye hitap edebileceğini gösteriyor.

    Her durumda, açık olan şey, Huawei’nin, bir noktada HarmonyOS etrafında dönecek olan kendi hizmet ekosisteminin gelişimi üzerine yoğun bir şekilde odaklandığı. Bu anlamda Huawei’nin kurucusu Ren Zhengfei şaka yollu bir şekilde “Huawei’nin işletim sisteminin Android ve iOS’u geçmesi uzun zaman alabilir, ancak bu süre 300 yılı geçmeyecektir” demişti.

    Aralık ayında HarmonyOS 2.0 betasını yayınlayan şirket, böylece ilk önizleme olanağını da sundu. Ancak Google gibi işletim sisteminin kaynak kodunu paylaşmadı ve platformun Android gibi açık kaynak olup olmayacağı veya iOS gibi kapalı bir işletim sistemi olup olmayacağı konusunda şüpheler var. Diğer yandan önizleme yapanlar, sistemin halen Android tabanlı olduğunu bildiriyor.

    Neyse ki tüm bu soru işaretlerinin gitmesi için çok beklememiz gerekmeyecek. Eylülde düzenlenecek geliştirici konferansında şirketin bu konuda daha fazla bilgi vermesi bekleniyor.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN