Oldukça sık seyahat eden birisi olarak yanımda taşıyacağım bilgisayarın rahatsız etmeyecek derecede küçük, yüksek performanslı ve bataryasının mümkün olduğunca uzun bir süre çalışması benim için çok önemli. Akıllı telefonları ve tabletleri bir şekilde taşınabilir bataryalarla şarj edebiliyoruz ama dizüstü bilgisayarlarda durum böyle değil. Bazen bir priz bulmak deveye hendek atlatmaktan bile zor olabiliyor. Performans da aynı şekilde, masaüstü bilgisayardaki kadar olmasa da en azından bir videoyu düzenleyebilecek ya da aynı anda açık olan birden fazla yazılımı takılmadan çalıştırmak olmazsa olmazlardan. Yaklaşık iki hafta boyunca konuğum olan HP’nin Elitebook Folio G1 cihazı, benim bir bilgisayardan beklediğim neredeyse tüm özellikleri bana sağladı.
HP Elitebook Folio G1 dışarıdan bakıldığında çok ince, hafif ve oldukça şık bir tasarıma sahip. Şık görüntüsü ve hafifliğinin en önemli nedeni ise alüminyum bir kasaya sahip olması. Parlak kısımları, arka kapaktaki HP logosu ile belki de HP’nin şimdiye kadar tasarladığı en şık ürünlerden birisi. Yaklaşık 1 kilo ağırlığında olan cihazın ölçüleri ise 29,2 x 20,9 x 1,24 cm. Folio G1’in ekran ve klavye kısmı 180 derecelik bir açıya kadar açılabiliyor. Arka ışık özelliğine sahip klavyesi de oldukça kullanışlı. Küçük boyutlu diğer bilgisayarlarda olduğu gibi insanı rahatsız etmiyor, rahat ve hızlı bir şekilde yazabiliyorsunuz. Arka ışık ise her zamanki gibi ışıksız ortamların kurtarıcısı. Cihazın touchpad’i de bu derece küçük bir cihaz için bayağı büyük. Kullanırken rahatsızlık hissetmiyorsunuz. Cihazın üzerinde iki adet USB Type-C bağlantı noktası bulunuyor. Cihazın şarj işlemi de USB Type-C bağlantı noktasından gerçekleştiriliyor. Yani şarja bağlıyken diğer bağlantı noktası üzerinden USB cihazlarınızı kullanmaya devam edebiliyorsunuz. Fakat eski tip USB cihazlarınızı kullanabilmek için USB-A’dan USB-C’ye dönüştürücü kullanmanız gerekiyor.
HP Elitebook Folio G1’in ekran, işlemci ve diğer özelliklerine göre farklı modelleri bulunuyor. Benim kullandığım cihaz serinin en üst cihazlarındandı ve dokunmatik 4K çözünürlüklü ekrana sahipti. 12,5 inç ekran, 3840 x 2160 çözünürlüğü ile Folio G1’i kullanması açıkçası oldukça zevkli. Fakat 4K çözünürlük cihazın batarya ömrünün azalmasına neden oluyor. Kullanıma göre cihazın pil ömrü 4 – 4,5 saat arasında değişiyor. Ekran 4K olmasaydı bu süre 6 saate kadar çıkabilirdi. Ama 4K çözünürlük bataryanın daha az dayanmasına değiyor. Bunu net bir şekilde söyleyebiliriz. Ekranın üst kısmında Windows Hello uyumlu kamera bulunuyor. Bu özellik sayesinde Windows 10’a kameraya bakarak giriş yapabiliyorsunuz. Oldukça da düzgün çalışıyor.
Cihazın klavyesinin üst tarafında “Bang & Olufsen” markasını görüyoruz. Folio G1’de daha kaliteli ses için Bang & Olufsen tercih edilmiş. Bu sayede böylesine ince ve hafif bir üründe alınabilecek en iyi kalitede ses elde edilmiş.
Teknik Özellikler
Cihazın teknik özelliklerine geldiğimizde biraz önce de belirttiğimiz gibi cihazın farklı modelleri bulunuyor. Tüm ürünlerde standart olarak Intel’in 6’ıncı nesil M işlemcileri kullanılmış. Benim kullandığım cihazda 1.2 GHz M7 işlemci, 8GB RAM ve 512GB SSD bulunuyordu. Gündelik kullanımlar için HP Elitebook Folio G1 mükemmel bir çözüm sunuyor. Ofis dışındayken ya da seyahatteyken de video ve fotoğraf düzenleme gibi işleri de rahatlıkla yapabiliyorsunuz. Eğer yüksek bir bütçeniz varsa hem iş hem de eğlence için yüksek performanslı, hafif ve şık bir bilgisayar arıyorsanız HP Elitebook Folio G1 tam size göre. Diğer taraftan henüz oturmamış USB Type-C bağlantı noktası kullanması ve 4K ekranın bataryanın çabuk bitmesine (bence 4K çözünürlük için rahatlıkla fedakarlık yapılabilir) neden olması belki biraz oluşturabilir. Yine de çözümü olmayan sorunlar değil.