Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Fotoğraf/KameraHızlı bellek kartlarının kullanım alanları

    Hızlı bellek kartlarının kullanım alanları

    Hızlı bellek kartları özellikle yeni nesil kamera ve aksiyon kamerası gibi cihazlarda sıklıkla kullanılıyor.

    Bellek kartı video ya da fotoğraf çekenlerin en önemli yardımcılarından biri. Günümüzde birçok telefon bütünleşik hafızalarına kayıt yapsa da fotoğraf makinesi, kamera ya da aksiyon kamerası gibi ürünler genelde haricen takılan bellek kartlarını depolama alanı olarak kullanıyor.

    Bu tarz kameraların kabiliyetleri her geçen gün arttığı için doğal olarak daha hızlı kartlara ihtiyaç duyuluyor. Bunun ardında yatan gerçek ise yeni nesil kameraların daha yüksek çözünürlüklü video ve fotoğraf çekebilmeleri. Bunun sonucunda çok daha hızlı kartlar gerekiyor.

    Geçtiğimiz günlerde bunu acı bir şekilde yaşadım: Bir otomobil videosu çekiminde ikinci kamera olarak kullandığım aksiyon kamerasında takılı olan bellek kartı biraz yavaş kaldığı için kısa bir süre çekim yapan kamera kaydı durdurmuş. Bu acı tecrübeden sonra hemen gidip hızlı bir kart alarak bundan sonraki çekimlerimi garanti altına aldım.

    Hızlı bellekBu gibi durumlar yaşamak istemiyorsanız benim önerim cihaz üreticilerinin önerdiği marka ve modellerde bellek kartı almanız yönünde olur. Birçok kamera üreticisi bu tip önerilerde bulunuyor ve bu bilgileri ürün sayfasında bulabilirsiniz.

    Bellek kartının yavaş olması ya da makinenin hızının altında kalması durumlarında bazen hiç kayıt yapmama durumu olabildiği gibi benim örneğimde olduğu gibi belli bir süre kayıt yapıp sonra kaydın durması gibi durumlarla da karşılaşabilirsiniz. Bu gibi durumlarla karşılamamak için kameranızınız hızını yakalayabilecek bir bellek kartı almanızı ve bu konuya özellikle dikkat etmenizi öneririm.

    Binlerce lira verip aldığımız kameralarımız için biraz daha bütçe ayırıp kaliteli ve hızlı bellek kartları almanızı öneririm.

    microSD ve SD bellek kartlarında temelde 3 farklı hız kategorisi bulunuyor. Bunlar Speed Class,UHS Speed Class ve Videoo Speed Class. Türkçe olarak yazacak olursak Hız Sınıfı, UHS Hız Sınıfı ve Video Hız Sınıfı.

    Speed Class genelde giriş seviyesi kartlarda bulunan bir sınıflandırma. Bu sınılandırmada C harfi içinde bir sayı bulunur ve sayı büyüdükçe kartın hızı artar. Örneğin:

    C2 (Class 2): Minimum yazma hızı 2MB/s
    C4 (Class 4): Minimum yazma hızı 4MB/s
    C6 (Class 6): Minimum yazma hızı 6MB/s
    C10 (Class 10): Minimum yazma hızı 10MB/s

    UHS Speed Class ise orta seviye kartlarda karşımıza çıkıyor. Orada da U1 ve U3 olmak üzere iki farklı hız sınıfı vardır:

    U1 (UHS Speed Class 1): minimum yazma hızı 10MB/s
    U3 (UHS Speed Class 3): minimum yazma hızı 30MB/s

    Video Speed Class ise adından da anlaşılacağı üzere video kayıt sırasındaki hız kategorisi temel alınıyor. Burada V ve yanında bir rakam ile sınıflandırılma yapılıyor. Rakam büyüdükçe yazma hızı da artıyor.

    V6 (Video Speed Class 6): minimum yazma hızı 6MB/s
    V10 (Video Speed Class 10): minimum yazma hızı 10MB/s
    V30 (Video Speed Class 30): minimum yazma hızı 30MB/s
    V60 (Video Speed Class 60): minimum yazma hızı 60MB/s
    V90 (Video Speed Class 90): minimum yazma hızı 90MB/s

    Ayrıca bazı kameralar daha farklı türde (mesela CFexpress) bellek kartları da kullanır. Zaten onlarda yavaş bir kart alma ihtimaliniz yok denecek kadar azdır. Yine de üreticilerin önerilerine dikkat etmeyi ihmal etmeyin.

     

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN