“Geleceğe ne kadar hazırız?“ Hepimizin gelecekten beklentileri çok farklı olsa da teknolojinin akıllara durgunluk veren gelişme hızı bizi ortak bir teknolojik gelecek ile karşı karşıya bırakacak gibi gözüküyor. Üzerinde asıl düşünülmesi gereken önemli gelişme ise makinelerin gittikçe akıllanması ve birbirleriyle iletişim halinde olmaları. Yakında satın alacağımız elektronik araçların yapay bir zekası olacak ve kendi başlarına düşünüp karar verebilecekler. Onlar bizim yerimize düşünüp karar verirken belki hayatımız çok daha kolaylaşacak ama bu hiper zekanın çağı acaba insanoğlunun varlığına da bir tehdit olabilir mi diye düşünmeden edemiyor insan.
Gelecekte zeka unsuru ne tür gelişmeler göreceğiz? En dikkat çekicilerini sizler için aşağıda başlıklar halinde toparlamaya çalıştım.
Akıllı Evler
Farkındaysanız oturduğumuz evlerimiz gittikçe akıllanıyor. Bazı evlerde elimize aldığımız tabletlerimizden ışık sistemini, alarm sistemini, yakıt sistemini ve kamera sistemlerine kadar daha birçok cihazı kontrol edebiliyoruz. Çok yakında oturduğumuz binaların yüzeyleri ve çatıları da güneş enerjisinden doğrudan yararlanabilecek ekipmanlar ile kaplanacak. Elektriğini kendi üreten, enerji konusunda tasarruf yapabilen, birçok şeyi sesinizle komut vererek yönetebileceğimiz evlerde oturmaya inanın çok az zaman kaldı.
Rutin İşler Robotlardan Sorulacak
Robot teknolojisini günlük hayatta daha sık kullanabilmek için çalışmalar sürüyor. Robotlar çok yakında hemen her türlü günlük işlerde, çeşitli deney ve uzay araştırmalarında sıklıkla kullanılacaklar. Özellikle insanoğluna zor gelen ne kadar iş varsa bunları robotlar yapacak. Gelecekte hepimiz evimize beyaz eşya alır gibi günlük hayatımızda bize yardımcı olacak robotları seçip alacağız. Belki çok yakında değil ama günümüzde nasıl her evde 2-3 televizyon bulunabiliyorsa gelecekte de evlerde her bireyin işlerine yardımcı olacak bir robotu bulunacak.
Akıllı ve Elektrikli Arabalar
Petrol kaynakları gittikçe azalıyor. Bir de buna petrolden üretilen yakıtın oluşturduğu artıklar ve motorlu araçların egzos kirliliği eklenince sektör yıllardan beri farklı arayışlara yöneldi. İlk akla gelen seçenek elbette elektrikli arabalar oldu. Akü teknolojisindeki gelişmeler ve kısalan şarj süreleri ile Çevreyi kirletmeyen, sessiz ve sensörlerle donatılmış akıllı araçları özellikle 2020 sonrası çok daha sık göreceğiz
Giyilebilir Cihazlar
Son günlerin en popüler konusu giyilebilir cihazlar olsa gerek. Çünkü gün geçmiyor ki medyada karşımıza yeni bir akıllı saat, akıllı gözlük veya akıllı elbiselerimize takılabilir cihazlar çıkmasın. Bir anlamda teknolojiyi üstümüze giyiyor ve teknolojiyi kendi üstümüzde kullanıyoruz. Yakın bir zamanda gardroplarımızda asılı duran gömleklerimizle birlikte giyilebilir cihazların da olduğu ek bir bölüm daha göreceğiz. Daha şimdiden akıllı saatler yerlerini almaya başladılar bile…
Elektronik Kağıt
Yakın zamanda bildiğimiz kağıt yerini tekrardan kullanılabilir özelliğe sahip olan elektronik kağıtlara bırakacak. Elektronik kağıtlara aktarılan bilgiler bir elektrik akımı yardımıyla okunabilecek yani bir çeşit ekrana dönüşecek. Fakat yaygın kullanımına daha epey bir zaman gerekecek.
Yapay Organlar
Özellikle organ bekleyen hastalara yapılan organ nakillerinde elektronik olarak kontrol altında tutulabilen yapay organlar kullanılacak. Toplu iğne başı büyüklüğündeki robotlar hasta bedenlerdeki hücrelere doğrudan ilaç vermek ve farklı mikrocerrahi işlemlerinde kullanılacak. Bu mikro robotlar insanın vücudunun içinden sağlığımızın durumuyla ilgili bilgileri elektronik olarak istenilen cihaza aktarabilecek. Böylece insan ömrünün kademeli olarak ikiye katlanacağını düşünmek sanırım yanlış olmaz.
3 Boyutlu Baskı Ucuz ve Her Yerde
Son olarak 3 boyutlu yazıcıların gelecekte evimizin bir parçası olacağını şimdiden söyleyebiliriz. Evde gereksinimini duyduğumuz bir eşyayı, bir aleti veya bir giysiyi tamamen kendimiz tasarlayarak oluşturabileceğiz. Şu an için çok pahalı ve sınırlı kullanımı olan 3 boyutlu yazıcılar gelecekte çok daha ucuz ve çok daha fazla işlevsel olacaklar.