Fotoğrafla ciddi olarak ilgilenen herkesin mutlaka sahip olması gereken bir objektif olan 35 mm, sunduğu yüksek optik özellikler ve keskinlikle iyi sonuç almak isteyenlerin beklentilerini karşılıyor.
Buradaki yazılarımı takip edenler zaman zaman objektif incelemesi yaptığımı da bilir. Bu incelemelerden birini 2015 yılında 50 mm ile yapmıştım. Dünyanın en popüler ve fiyat/performans oranı en yüksek (inceleme yaptığım dönemde 250 TL idi. Şu an dolar kurundan dolayı 550 TL civarında) olan Canon EF 50 mm f1.8 II, birçok kullanıcının prime objektif (sabit odaklı) tercihlerinden biriydi. Canon dışında farklı markaların da 50 mm objektif çözümleri bulunuyor ve hemen hemen hepsi günlük kullanım anlamında çok iyi sonuçlar veren çözümler.
Daha geniş kadraj imkanı
Bugün genel özelliklerine bakacağımız 35 mm ise daha çok prime objektiflerin (Prime objektiflerle ilgili detayları merak edenler bu yazıma bakabilir) geniş açılı versiyonu olarak tanımlanıyor. 50 mm objektifte yaklaşık 46 derece olan görüş açısı 35 mm objektifte 63 dereceye çıkıyor. Yani daha geniş bir alanı kadrajın içine sığdırabiliyorsunuz.
Perspektif bozulması yapmaz
35 mm türevi objektifler geniş açı imkanı sunarken balık gözü ve benzeri objektiflerde olduğu gibi perspektif bozulması sorunu da oluşturmaz. Bu sayede geniş açı imkanı sağlanıyorken aynı zamanda perspektifin doğru olması da sağlanır.
Açık diyaframa sahiptirler
Bu objektifin tek artısı kadrajın genişlemesi değil. Tüm prime objektiflerde olduğu gibi optik kalitesi yüksek olan 35 mm objektifler genelde 2.8, 2, 1.8 ve hatta 1.4 gibi açık diyafram değerlerine sahiptir. Bu da optik kalitesinin yüksek olması anlamına geldiği gibi düşük ışıkta bile fotoğraf çekebilme imkanı sunar.
Kulağa biraz garip gelse de farklı sensör boyutuna sahip fotoğraf makineleri için farklı 35 mm objektifler bulunur. Şimdi bu sensör türlerini ve objektiflerine göz atalım:
Full frame sensörlü fotoğraf makineleri için 35 mm seçenekleri
Full frame yani tam boyutlu sensöre sahip fotoğraf makineleri için 35 mm objektif çözümleri vardır. Örneğin Canon’da EF 35mm f/1.4L II USM ve EF 35mm f/2 IS USM bu seçenekler arasında sayılabilir. Ayrıca Sigma’nın Canon uyumlu 35mm f/1.4 DG HSM Art ve Yongnuo’nun YN 35mm f/2 modelleri bu objektif türlerine iyi birer örnektir.
Nikon Full frame sensörlü fotoğraf makineleri için ise AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G, AF-S NIKKOR 35mm f/1.8G ve AF NIKKOR 35mm f/2D iyi birer örnek sayılabilir. Ayrıca Zeiss Milvus 35mm f/2 ZF.2 veya Distagon T* 35mm f/1.4 ZF.2 ile Sigma 35mm f/1.4 DG HSM Art ve Tamron SP 35mm f/1.8 Di VC USD Nikon uyumlu 35 mm objektiflerdir.
Sony’nin A serisi full frame modelleri için kendi markası altında ürettiği bir objektifi bulunuyor. 35mm f/1.4 G kodlu bu objektife Sigma 35mm f/1.4 DG HSM Art ve Tamron SP 35mm f/1.8 Di USD gibi seçeneklerle destek oluyor.
Pentax K serisi full frame modeller içinse firmanın ürettiği smc P-FA 35mm f/2 AL modeli bulunuyor. Bu modele Sigma 35mm f/1.4 DG HSM Art, Rokinon 35mm f/1.4 AS UMC ve Mitakon Zhongyi Creator 35mm f/2 objektif seçenekleri eşlik ediyor.
APS-C sensörlü fotoğraf makineleri için 35 mm objektif alternatifleri
Sensör boyutu biraz daha küçüldüğünde de 35 mm objektif seçenekleri bulunuyor. Fakat bu seçenekler fokal çarpan değeri yüzünden 24 mm’ye tekabül ediyor. Canon için EF-S 24mm f/2.8 STM ve EF 24mm f/2.8 IS USM olarak karşımıza çıkarken Nikon’da ise AF-S NIKKOR 24mm f/1.8G ED ve AF NIKKOR 24mm f/2.8D oluyor.
Sony için Distagon T* 24mm f/2 ZA SSM ve Samyang 24mm f/1.4 ED AS UMC iki farklı seçenek olurken, Pentax’ta ise bu objektif HD Pentax DA 21mm f/3.2 AL Limited oluyor.
Sigma’da hem full frame hem de APS-C sensörlü fotoğraf makineleri (kendisinin ürettiği) için aynı objektif kullanılıyor. O da 24mm f/1.4 DG HSM Art.
Fujifilm’de ise objektif seçenekleri ise XF 23mm f/2 R WR, XF 23mm f/1.4 R ve Rokinon 24mm f/1.4.
Aynasızlar için de 35 mm alternatifi var
Aynasız fotoğraf makineleri için de 35 mm objektif seçenekleri (çok fazla ve yaygın olmasa da) bulunuyor. Canon için kendi üretimi olan EF-M 22mm f/2 STM önemli bir seçenekken yine aynı markayla uyumlu Rokinon 21mm f/1.4’ün olduğunu hatırlatmak isterim.
Micro Four Thirds’e özel 35 mm seçenekleri
Günümüzde ağırlıklı olarak Olympus tarafından kullanılan Micro Four Thirds sensör boyutundaki fotoğraf makineleri için de 35 mm seçenekleri bulunuyor. Bunlar arasında Olympus M.ZUIKO Digital 17mm f/1.8 ve Sigma 19mm f/2.8 DN yer alıyor.
Görüldüğü üzere 35 mm seçenekleri en az 50 mm seçenekleri kadar yaygın. Birçok markanın kendi objektifleri olduğu gibi farklı sensör boyutları için 35 mm’ye karşılık gelen çözümler de var. Bunlara ek olarak üçüncü parti objektif üreticilerinin de farklı seçenekleri bulunuyor.
Optik kalitesinin yüksekliği, geniş açı imkanı sunması, hafif ve ucuz olması gibi özellikleri bulunan 35 mm prime objektifler, fotoğrafla ciddi olarak ilgilenmek isteyenlerin çantasında bulunması gerekenler listesinde üst sıralarda yer alıyor.
Işığınız bol olsun…