Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Fotoğraf/KameraHDR ile ters ışıkta bile güzel fotoğraflar çekin

    HDR ile ters ışıkta bile güzel fotoğraflar çekin

    hdr01

    Önceleri zor bir teknik olan HDR, gelişen teknoloji ile cep telefonlarında bile kullanılmaya başlandı. HDR yani High Dynamic Range modu ile ters ışık gibi zor şartlarda bile güzel fotoğraflar çekebilirsiniz.

    HDR tekniği ya da modu temelde en az 3 kare fotoğraf çekmeye dayanıyor. Bu karelerden biri normal, diğeri az üçüncüsü ise fazla pozlanıyor. Eldeki üç karenin en uygun noktaları tek bir fotoğrafta bir araya getiriliyor. Eskiden meşakkatli ve yazılım yardımı ile kullanılan bu teknik, teknolojinin yardımı ile birkaç saniyelik bir işleme indirgendi.

    Konu fotoğraf olunca belli teknik sınırlamalara uymak zorunda kalırız. Bunlardan biri de ışığın yönüdür. Fotoğraf çekerken genel kurallardan biri de ışık kaynağını arkamıza almaktır. Bu sayede fotoğrafı çekilen konu aydınlatılmış olur. Elbette bu her zaman mümkün olmasa ya da bazen istenmese de genelde bu kurala uyarız.

    Peki ya kuralara uyamayacağımız şartlarla karşılaşırsak ne yapacağız? Örneğin yurtdışında bir tatil yapıyoruz ve Roma’da ünlü bir heykelin önünde fotoğraf çektirmek ya da heykeli fotoğraflamak istiyoruz. Orada bulunduğumuz saat ise güneşin heykelin arkasında olduğu bir saat ve biz orada fotoğraf çekersek ters ışıktan dolayı heykel ya da biz karanlık çıkacağız. Aynı yere farklı bir saatte gelme imkanımız da yok.

    İşte bu gibi durumlarda HDR modu yardımımıza koşuyor. Günümüzde birçok fotoğraf makinesinde ve bazı cep telefonlarında bulunan bu mod ters ışıkta bile güzel sonuçlar almamızı sağlıyor. Aslında bu modun yaptığı şey çok basit: Genelde 2 kare fotoğraf çekilip bunları yazılımsal olarak birleştiren fotoğraf makinesi ya da cep telefonu kamerası bize her bir noktası dengeli bir şekilde aydınlatılmış bir kare sunuyor.

    HDR tekniği kullanılmasaydı bu fotoğrafın her yeri bu kadar aydınlık olmayacaktı
    HDR tekniği kullanılmasaydı bu fotoğrafın her yeri bu kadar aydınlık olmayacaktı

    Genelde menüde ya da çekim ayarları arasında bulunan HDR modunun yardımı ile özellikle koyu alanların rengi daha parlak hale gelir. Bu sayede çekilen fotoğraflar daha dengeli bir ışık dağılımına sahip olur. Bu modu ya da özelliği kullanmak için HDR destekli bir cihazımızın olması yeterlidir. Gerekli ayarı seçtikten sonra geri kalan işlemleri cep telefonu ya da fotoğraf makinesi otomatik olarak yapar. Bazı cihazlarda HDR modunun şiddeti de seçimli olarak ayarlanabilir. Normal, High ya da Basic gibi seçenekler ise HDR’ın şiddeti belirlenebilir. Haliyle High seçeneğinde fotoğraf ciddi anlamda manipüle edileceğinden bu seçimi kontrollü bir şekilde yapmanızı öneririm.

    HDR tekniği aynı zamanda kapalı mekanlarda pencere önünde oturan kişilerin portre fotoğrafı çekilirken ya da bina içi çekimlerde de kullanılabilir. Özellikle gündüz yapılan bina içi çekimlerde bu yöntem sıklıkla tercih edilir. Zira gündüz pençeleri bir odayı çekmek kolay değildir. Dışarıya göre ölçüm yapılsa içerisi karanlık çıkar. İçeriye göre yapılsa dışarısı karanlık görünür. HDR yöntemi ise her iki ortam arasındaki dengeyi sağlayarak kolaylık sunar.

    HDR video

    Çok yaygın olmamakla beraber bazı fotoğraf makineleri ve cep telefonlarında HDR modu ile video da kayıt edilebilmektedir. Sonuçlar çok başarılı olmasa da böyle bir yöntemin var olduğunu belirtmekte fayda var. Yazılımsal olarak kullanılan bu özellik az sayıda cihazda bulunur.

    Sadece ters ışıkta kullanılmaz

    Bu mod ya da özellik sadece ters ışıkta kullanılmaz. Farklı ortam ve şartlarda denemeler yaparak gerçeküstü fotoğraflar elde etmenize yardımcı olacak bir teknik olan HDR’ın detaylarını bol bol deneyerek siz de ortaya çıkarabilirsiniz. Anlatması benden denemesi sizden.

    Işığınız bol olsun…

    HDR özelliği bulunan fotoğraf makinelerini MediaMarkt internet sitesinden satın alabilirsiniz. 

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN