Son 100 yıl içerisinde, özellikle son 30 yılda gerçekleşen teknolojik ilerlemeler insan hayatını kökten değiştirdi, değiştirmeye devam ediyor. Bu zaman zarfında belki de hiç görmediğimiz, hayatımıza hiç girmeyen teknolojiler ve ürünler oldu. Bir şekilde çok yararlı olsalar da belki de zamanı olmadığı için hiç fark edilmeden yok olup gittiler. Ama bazı teknolojiler ve ürünler hayatımıza öyle girdiler ki uzun yıllar da çıkacağa benzemiyorlar. Örneğin cep telefonları, çamaşır ve bulaşık makineleri bunlara çok güzel bir örnek. Düşünsenize otomatik çamaşır makineleri ve bulaşık makineleri olmasa ne yapardık? Geçen gün okuduğum bir araştırmada insanların ortalama 15 dakikada bir akıllı telefonlarını kontrol ettikleri yer alıyordu. Telefonumuz hiç çalmadığı (ya da titremediği) halde akıllı telefonumuzu cebimizden çıkarıp veya bulunduğu yerden alıp kontrol ediyoruz. Artık bir nevi alışkanlık haline geldiler.
Dilerseniz son 20 – 30 yıl içerisinde hayatımıza giren teknolojilere hep birlikte bakalım.
Mobil cihazlar (cep telefonları, akıllı telefonlar ve tabletler)
70’li yılların sonuna doğru izlediğim yabancı dizilerde filmlerde gördüğüm cep telefonlarının ya da kablosuz iletişim cihazlarının bir gün gerçek olacağına daha o günlerden inanıyordum. O yıllarda TV’lerde, sinemalarda gördüğümüz cihazların neredeyse hepsi gerçeğe dönüştü. Artık sadece konuşmak ya da mesajlaşmak için değil, fotoğraf çekmeden nabız ölçmeye kadar birçok farklı konuda kullanılabiliyor. Bir ara insanlar küçük cep telefonlarını tercih ederken, akıllı telefonlarla bu tercih de değişerek ekranı daha büyük olan cihazlar artık daha makbul hale geldi. Sonraki yıllarda ne olacağını kestirmek ne yazık ki mümkün değil. Hepimiz bekleyip göreceğiz. Benzer bir şekilde tabletler de son yıllarda hayatımıza giren ve en çok vakit geçirdiğimiz cihazlar haline geldi. Hastanelerden okullara kadar birçok yerde hayatımıza dokunuyor tabletler.
Uzaktan kumanda
Hayatımızı değiştiren teknolojiler denice uzaktan kumandaları es geçmek olmazdı. Çocukluğunda siyah beyaz televizyonlarda çok kanallı günlere geçildiğinde uzaktan kumanda görevi gören birisi olarak (evin en küçüğü olunca başka çareniz kalmıyor) uzaktan kumandaların hayatımızı değiştirdiğini kolaylıkla söyleyebilirim. Başlangıçta birkaç tuşlu kablolu cihazlarla hayatımıza giren uzaktan kumanda cihazları artık aynı anda birçok cihazı kontrol edebilen gelişmiş cihazlar haline dönüştü. Hatta bazı akıllı telefonlar da uzaktan kumanda olarak kullanılabiliyor. Sizce uzaktan kumandayı sevmemek mümkün mü?
USB bellekler
2000’li yılların başlarında hayatımıza giren USB belleklerle birlikte uzun yıllar kullandığımız disket sürücülere ve optik okuyuculara yavaş yavaş veda etmeye başladık. İlk olarak disket sürücüler tamamen ortadan kalkarken yavaş yavaş optik sürücüler de ultrabook ve netbook gibi cihazlarda kullanılmamaya başladı. Açıkçası birkaç yıldır hiç optik sürücüye ihtiyaç duymadım. 15 yıllık geçmişe sahip olan USB bellekler bir süre daha hayatımızda kalacak gibi gözüküyorlar.
Otomatik çamaşır ve bulaşık makineleri
Eskiden leğenlerde bulaşık yıkayan kadınların kocalarından en çok istedikleri şeyler arasında merdaneli çamaşır makinesi vardı, otomatik çamaşır makineleri ile birlikte doğal olarak bu istek de değişti. Artık otomatik çamaşır makinesinin yanında kurutma makinesi de evin olmazsa olmazları arasına girdi. Bulaşık makinesinden bahsetmeye gerek bile yok.
Online alışveriş
Hayatımızı kökünden değiştiren teknolojilerden birisi de online alışveriş. Artık birçoğumuz yerinden bile kalkmadan elektronikten giyime, market alışverişine kadar interneti kullanıyoruz. Online alışverişle birlikte ödeme sistemleri de gelişti ve gelişmeye devam ediyor. Sanal kredi kartları, mobil ödeme, ön ödemeli kartlar gibi farklı yöntemler ortaya çıktı ve online alışverişle birlikte gelişmeye devam ediyor.
Elektronik kitaplar
Son yıllarda özellikle uçaklarda ve otobüslerde tablet ya da elektronik okuyucularından kitap okuyan insanlar oldukça dikkatimi çekiyor. Her ne kadar hala kağıdın yerini başka bir şey tutmaz desem de zamanla birlikte kağıt da tarihe karışacak gibi gözüküyor. Bu nedenden dolayı e-kitaplara, e-dergilere ve e-gazetelere alışmamız gerekiyor.
Diğer taraftan hayatımız değiştiren daha birçok teknoloji var, örneğin üç boyutlu yazıcılar. Çok yakında birçok kişi üç boyutlu yazıcıları kullanarak kendi işini yapmaya başlayacak. ABD’de gittiğim bir otomobil servisinde eski otomobillerin plastik aksamları üç boyutlu yazıcı kullanılarak yapılıyordu. Bu sayede 200 – 300 dolarlık parçalar 3 – 5 dolara mal oluyordu. Hepimiz birlikte yaşayıp hayatımızı başka hangi teknolojiler değiştirecek göreceğiz.