Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerTeknolojiHayatımıza Etki Eden Hızlı Şarj Neden Önemli

    Hayatımıza Etki Eden Hızlı Şarj Neden Önemli

    Aslında hızlı şarj hem avantajı hem de dezavantajı bulunduruyor. Ancak teknoloji geliştikçe dezavantajları da birer birer yok oluyor. Bu yazımızda hem avantajlarından hem dezavantajlarından hem de hızlı şarjın önemini açıklayacağız.


    Bakmakta fayda var: Aman dikkat: Yeni bir casus yazılım ortaya çıktı! – MediaTrend


    İlk önce hızlı şarjın öneminden bahsedelim. Son zamanlarda hızlı şarjları akıllı telefonlar üzerinde fazlasıyla geliştiğini görüyoruz. Çünkü hayatımızın bir parçası olmasının dışında uzvumuz gibi yanımızdan ayırmadığımız bir parça akıllı telefonlar. Bundan yaklaşık 10 sene öncesi kadar “hızlı şarj” diye bir tabiri hayatımıza gördüğümüzü zannederken şuandaki hızlı şarjlar korkutucu derecede hızlı. Bunu neredeyse bütün akıllı telefon üreticileri kullanıyor. Başta Xiaomi ve vivo 12o Watt, Oppo 65 Watt, realme 50W gibi hızlarla öncülük ediyorlar.

    Xiaomi on Twitter: "Today, we're here to redefine fast charging. It's no  longer just fast charging. ⚡️⚡️⚡ We call it 120W #XiaomiHyperCharge!  #Xiaomi11TPro #Cinemagic https://t.co/oTWeeJ5o4c" / Twitter

    Ortalama bir akıllı telefonun -batarya büyüklüğüne göre değişiklik gösterebilir- maksimum 1 saat içerisinde dolduğunu artık hafızalarımıza kazıdık. Ancak yukarıda bahsettiğimiz markaların ar-ge kapsamında bizlere sunduğu sayısal veriler oldukça ilginç. Test verilerinde 4000 mAh büyüklüğündeki bataryayı 17 dakika içerisinde %100 bir şekilde dolduran bir teknolojiden bahsediyoruz. Durum böyle olunca hayatımıza da etki ediyor. Çoğu insan akıllı telefonlarını şarj etme alışkanlığı gece uyku sırasında şarj edip sabah %100 bir şekilde şarjdan almak olduğunu düşünürsek bu alışkanlığın da rafa kalkacağını söyleyebiliriz. Artık telefonlar 30 dakika ve altında bir sürede tam dolum sağlayabiliyor. Bu da zamanda tasarruf ve etmek telefonları daha aktif bir şekilde kullanabileceğimiz anlamına geliyor.

    Akılı cihazlardaki bataryaların hızlı şarja olan avantajları neler?

    iQOO's 120W FlashCharge fast charging tech can charge a 4000mAh battery in  15 mins

    En büyük avantajı zaman kazanımı. Bu sayede günlük işlerimize çok daha çabuk geri dönebiliyoruz. Tabiki şarjda iken bu cihazları kullanmadığımızı sayarsak. Telefonu daha aktif bir şekilde kullanabilmek hem bizim hem de telefondan alabileceğimiz verimi arttırıyor. Ayrıca artık dünyada yaygınlaşan tek tip şark girişi olarak nitelendirebileceğimiz USB Type-C portu sayesinde kolay ve hızlı bağlantılar gerçekleştirebiliyoruz. Şarj aletlerinin de giriş tipinin USB Type-C olması sayesinde telefonlarımızı, tabletlerimizi, kablosuz kulaklıklarımızı ve bilgisayarlarımızı tek bir şarj aletiyle şarj edebiliyoruz. Bu sayede birden fazla şarj aleti ve ker ürün için şarj kablosu taşımak yerine sadece bir şarj aleti ve bir kablo ile tüm akıllı ürünlerimizi şarj edebilir duruma geliyoruz.

    Akılı cihazlardaki bataryaların hızlı şarja olan dezavantajları neler?

    Why did Apple kill its AirPower wireless charger? | Computerworld

     

    Bu konu da aslında zaman içerisinde yerini tamamen avantaj kısmına bırakacakta olsa bahsetmekte fayda var. Özellikle akıllı telefonlarla gün içerisinde çok vakit geçirdiğimiz için bataryalarında bir o kadar da uzun süre dayanması gerekiyor. Her gün hem kullanıp hem de hızlı şarja maruz kaldıklarını düşünürsek onlarında bir yıpranma payı elbette olacaktır. Bunu en az 6 aydan önce fark etmek ise imkansız. Birçok marka şuanda hızlı şarj konusunda kendisini tam anlamıyla geliştirse de bataryaların yıpranma payları konusunda daha yol almaları gerekiyor. OPPO gibi markalar bunu kendi laboratuvarlarında kullandıkları teknolojiler ile önüne geçmeye çalışan markalardan birisi. Bunun dışında bir başka dezavantaj ise ısınma problemi. Akıllı cihazlar ne kadar hızlı işlem yaparsa (ör; yüksek grafiklerde oyun oynamak) o kadar ısınırlar. Aynı problem şarj olurken de mevcut. Belirli bir seviyeye kadar hızlı dolan bataryalar ısınmaya başlar. Isınma sonucunda da batarya ömründen kayıplar yaşanır.

    Son olarak bir dezavantaj durumu ise akıllı telefon bağımlılığı olarak gösterebiliriz. Telefonlar ile ne kadar fazla vakit geçirirsek onlara daha fazla bağımlı hale geliyoruz. Bu da hem ruh sağlığı hem de beden sağlığı için önem teşkil ediyor. Hızlı şarj ile beraber kısalan şarj süreleri telefonda daha fazla vakit geçirmemize neden oluyor. Aslında iyi bir şey gibi gözükse de sağlığımızı tehdit eden gizli bir etmen. Bu durumu da göz önünde bulundurmanız gerekir.

    Peki hızlı şarj teknolojisi hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Hayatınızın önemli bir parçası mı? Yoksa sıradan bir teknoloji mi?

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN