80’lerin popüler çizgi filmi Taşdevri’nin yaratıcılarının imzasını taşıyan Jetgiller’i bilmeyen yoktur. Genel hatlarıyla uzak bir geleceğin hayalini bize yaşatan bu çizgi filme, teknolojik gelişmeler sayesinde her gün bir adım daha yaklaşıyoruz. 1970 yılında kurulan Fransız-Alman ortaklığı sonucu çalışmalarına devam eden Airbus firması, uçan taksi kavramını hayatımıza sokarak bizleri en az Jetgiller’de tasvir edilen geleceğe taşımaya kararlı. Bugüne kadar A318, A319, A320 ve A400M gibi sivil ve askeri uçaklar geliştiren firmanın yeni projesi Vahana. Hint mitolojisinde tanrı ve tanrıçaların binek aracı olarak kullandıkları hayvan veya melez yaratığa verilen Vahana ismi yakın gelecekte insanları taşıyan sisteme verilecek. Taşımacılık için kullanılacak araçların ismi ise CityAirBus. Uçan taksi olarak tanımlanan CityAirBus, isminden de anlaşıldığı gibi yoğun şehir trafiğinde hızlı ulaştırma anlamında önemli rol üstlenecek. Firmanın verilerine göre 2030 yılında Dünya nüfusunun %60’dan fazlası şehirlerde yaşamaya başlayacak. Şu an %50 seviyelerinde olan bu rakamın artışı doğal olarak trafik sorunu olarak da kendini gösterecek. İşte CityAirBus doğacak bu ihtiyaç için biraz erken tasarlanan bir proje. Ancak en kısa zamanda şehirler için bu tarz çözümlerde artış bekleniyor. Zira trafik, stres kadar iş kaybı ve ekonomik zarara da neden oluyor. Veriler de bu görüşü destekliyor. 2014 yılında Brezilya’da Dünya rekoru kırılarak iş çıkış saati trafikte kat edilen mesafe 344 kilometreye geldi. Birçok mega kentte kişinin evi ve işi arasındaki mesafe gidiş dönüş toplamında 3 saati geçiyor. Londra’da çalışan bir kişinin trafikte geçirdiği süre bir yıl için 35 günü buluyor. Bir diğer istatistik de Brezilya’dan. Sadece Sao Paulo’daki trafik yoğunluğunun ülke ekonomisine zararı yılda 31 milyar doları buluyor. İşte bu tabloda AirBus öncü çözümler geliştirerek sektörün erken oyuncusu konumunda olmak istiyor.
2020’de Göklerdeyiz!
Havada uçan taksilere ulaşmak için çok fazla beklememize gerek yok. Firma, Vahana’nın 2017 yılında test uçuşlarına başlayacağını duyurdu. Gerçek uçuşlar ise 2020 yılında başlayacak. Yolcular akıllı telefonlarını kullanarak taksiyi bulundukları yere kadar getirebilecekler. Bu arada geleneksel toplu taşıma araçlarına göre pahalı olacağına kesin gözüyle bakılan hava taksilerinde birden fazla yolcu taşıma ve yolcular arasında ücreti bölme özelliği bulunacak. Bu özellikleriyle Vahana, Uber ve BiTaksi’yi andırıyor. Zaten firmanın hedefleri arasında Uber ve Amazon gibi global anlamda taşımacılık yapan firmalara bu teknolojiyi satmak var.
Sistem karmaşık altyapıya rağmen sade bir arabirim ve mantıkla kullanıcı karşısına çıkacak. Tamamen elektrikli ve otonom özelliğinde çalışan taksiler yolcuyu varış noktasına taşıyacaklar. Sürekli olarak GPS takibi ile yolda giden taksiler önlerine çıkacak engellere karşı son derece hassas davranabilecekler. Firma yaptığı açıklamalarda özellikle güvenlik konusunda endişe duyanları rahatlatmaya çalışıyor. Şirketin CEO’su Rodin Lyasoff ise güvenlik konusunda ikna edici olmalarının Vahana için hayati değer taşıdığının farkında. “CityAirBus için güçlü motor, güvenilir enerji kaynağı bataryalar ve yüksek mühendislik bilgisine ihtiyaç var. Bunların hepsine bugünden sahibiz. Asıl kritik konu ise otonom noktasında. Günümüzde otomobiller bile tam olarak insansız sürüşe geçmiş değilken bunu havada gerçekleştirmek için büyük çaba harcıyoruz.”
Hava Tünelleri: Skyways
İnsansız droneların önünde önemli bir engel yer almakta. Şu an için hiçbir ülkede yasal olarak otonom drone uçuşuna izin verilmiyor. İnsansız dronelar ancak uzaktan insan tarafından yönetilirse uçabiliyor. Bu sorunun üstesinden gelmek için AirBus’ın Skyways isimli projesi yer almakta. Bu da gökyüzüne kurulacak tünellerden oluşuyor. Drone’lar bu tüneller içerisinde otomatik olarak taşımacılık yapabilecek. Singapur Ulusal Üniversitesi kampüsünde başlayacak olan pilot proje ilk etapta sadece envanter taşımak için kullanılacak. Görünen o ki gelecekte trafik sorunu artacak ve çözüm için gökyüzü kullanımı yaygınlaşacak. AirBus’ın attığı bu adımların yankısını ise kısa zamanda göreceğiz.