Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Dijital KültürHava Fotoğrafçılığı Nedir ve Nasıl Yapılır?

    Hava Fotoğrafçılığı Nedir ve Nasıl Yapılır?

    Hava fotoğrafçılığı, en basit tarifiyle uçan bir nesneden fotoğraf ve video çekilmesi olarak tanımlanabilir. Hatta havadan fotoğraf ve video çekmek için çeşitli hava araçlarının kullanıldığı bir branştır. Günümüzde en çok çekim yapılan hava araçları Drone’lar olsa da hava fotoğrafçılığın tarihinde çekim yapılan uçan nesneler arasında uçak, helikopter, balonu ve zeplin gibi benzerleri de bulunur. Hatta zaman zaman teleskoplar da bu amaçla kullanılmıştır. Bu yazımızda Drone kullanarak yapılan hava fotoğrafçılığı hakkında bilgi vereceğim.

    Hava Fotoğrafçılığı Ne Amaçla Yapılır?

    Film prodüksiyonu, ticari tanıtım, haritacılık, arkeoloji, inşaat işleri, elektrik hattı kontrolleri, sanat projeleri, güvenlik denetimleri, sanat projeleri ve özel projelerde kullanımı yaygındır. Bu işle uğraşırken sadece fotoğraf alanında tecrübenizin olması yeterli olmaz. Ayrıca sivil havacılık, aerodinamik, elektronik, mekanik, Meteoroloji gibi alanlarda bilgi sahibi de olmanız gerekir.

    Ne Tür Ekipmanlar Gerekir?

    Havadan fotoğraf çekimi yaparken bazı ekipmanlara ihtiyacınız vardır. Bir hava aracı (tercihan Drone), fotoğraf makinesi – kamera, sallantıyı engelleyen Gimbal (dengeleme halkası), video alıcı-verici ve fotoğraf makinesi-kamerayı kumanda üzerinden kontrol ederek deklanşöre basılabilmesini sağlayan kumanda cihazı bu ekipmanlar arasındadır.

    Önerilere Dikkat 

    Bu işi en profesyonel şekilde yapabilmek için bazı önemli konulara hassasiyet göstermeniz gerekir. Aşağıdaki önerileri dikkate alırsanız hem havadan başarılı fotoğraflarlar çeker hem de kaliteli video çekimleri yaparsınız.

    Gerekli İzinlerin Alınması

    Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü SHT-İHA Talimatı kapsamında insansız hava aracı (drone) ile uçuş yapacak kişiler, ilk olarak SHGM () İHA Kayıt Sistemine bireysel ya da ticari kayıt olmalıdır. Drone’un sahibi ya da onu uçuran pilotu Azami Kalkış Ağırlığı 500 gr üzeri Drone’u kaydeder, tanımlı pilot atamasını yapar ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne onaya yollar. SHGM onay verdikten sonra sistem otomatik karekod üretir. Karekodun çıktısını alıp drone üzerine yapıştırmak gerekir.

    İzin Alınmazsa Ne Olur?

    Cihazınız kayıtlı ve uçuş izinli de olsa; uçuş öncesinde, uçuş esnasında ve uçuş sonrasında sorumluluklarını yerine getirmeyen kişiye Kabahatler Kanununun ilgili maddesince (Md. 32-Emre Aykırı Davranış) işlem yapılır. Ayrıca SHGM ‘den izin almayı gerektiren uçuş için, izin alınmadan Drone uçuşu yapılması ve verilen yetkiler ile belirlenen hava sahaları dışında uçuş yapılması halinde ilgili kişi ve işletmelere; SHGM tarafından 2920 Sayılı Kanun’un 5. Kısmında yer alan ceza hükümleri uygulanır. Bir de kesin olarak fotoğraf ve video çekmenin yasak olduğu hava sahaları vardır. Havalimanlarında, en yakında bulunan pistin kenarından 9 Km mesafeden daha yakın sahada, askeri ve emniyet binaları ve tesisler, cezaevi, akaryakıt depoları ve istasyonları, silah/fişek fabrika ve depoları gibi kritik yapı, tesis ve varlıkların çevresinde uçuş yapılması yasaktır.

    En İyi Konumu Bulun

    En iyi görüntüyü almak için seçeceğiniz konum büyük önem taşır. Önce haritalar üzerinden bulduğunuz konumu çekim öncesinde gideren yerinde görmek her zaman olumlu sonuçlar doğuracaktır. Konum seçerken yakın bir alanda hava sahası olmamasına dikkat edin.

    Hava Durumu Bilgisi Çok Değerli

    Eğer çekim yapacağınız gün hava şartları kötüyse bu Drone için büyük risk taşır. Drone uçurmadan bir gün önce mutlaka meteorolojiyi takip ederek rüzgar ve yağış durumunu öğrenin. Çünkü zorlu hava şartlarında havalanan Drone’un düşme, çarpma ve kaybolma riski yüksektir.

    Özetle

    En iyi fotoğrafı yakalamak ve en iyi videoyu çekmek için mutlaka tecrübeye ihtiyacınız vardır. Uçuş tecrübeniz ne kadar çok olursa çektiğiniz fotoğrafların ve videoların kalitesinde artış olur. Tecrübe kazandıkça daha iyisini yapmaya daha iyisini yaptıkça da yeni teknikler geliştirmeye başlarsınız. Elbette kullandığınız malzemenin ve cihazların da bu işte önemi çok büyüktür.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN