Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerGüvenlikGüvenlik yazılımı seçmeden önce...

    Güvenlik yazılımı seçmeden önce…

    Sisteminizi koruyacak yazılımı doğru seçmek, ihtiyacınızı en iyi şekilde belirleyebilmek için kendinize bazı sorular sormanızda fayda var.

    Öncelikle ilk soru, elbette bir güvenlik yazılımına ihtiyacınız olup olmadığını belirlemek. Eskiden bir virüsün sisteminize girmesi oldukça kolaydı. Bir e-posta eklentisini açmak, bir USB bellekten virüs kapmak, web’de bir bağlantıya tıklamak yeterliydi. Ancak Windows 10 ile gelen güvenlik merkezi temel güvenlik işlevlerini yerine getirebilecek durumda. Ayrıca web tarayıcılar da güvenli olmayan adresler konusunda uyarılar yapıyor. Yine de, hacker’lar ya da siber suçlular sistemleri ele geçirmek için aralıksız şekilde yeni yollar peşindeler. Bu da sistemi korumak için bir güvenlik yazılımı kullanmayı zarurî hâle getiriyor. Güvende olmak için en azından ücretsiz bir anti virüs yazılımı sisteminizde olmalı, tercihen tam sürüm bir koruma paketini tercih edin.

    ÜCRETSİZ YAZILIMLAR YETERLİ Mİ?

    Gelelim ücretsiz ve ücretli güvenlik yazılımı arasındaki farka. Tahmin edilebileceği üzere ücretsiz yazılımlar, daha az özelliğe sahiptir. Bunun yanında reklamlar, ücretli sürüme geçmek için karşınıza çıkan uyarılar biraz sinir bozucu olabilir. Bunun yanı sıra, ücretsiz güvenlik yazılımı kullanan bir sisteme güncelleme farkı yüzünden virüs girerse, itibarları sarsılacağından, güncellemeler konusunda ücretli sürümden hiçbir farkları yok. Tam sürümlerin avantajı ise kritik güvenlik problemlerine daha hızlı çözümler getirebiliyor ve akıllı tahmin sistmlerine eriştikleri için henüz yaması olmayan açıklarda öngörülü davranarak sisteminizi koruyabiliyorlar.

    ANTİVİRÜS MÜ GÜVENLİK PAKETİ Mİ?

    Güvenlik şirketleri genellikle iki farklı ürün sunuyor: Antivirüs yazılımı ve internet güvenlik paketi. Bunların ikisi de zararlı yazılımları tespit etme, bunları kaldırma konusunda kompetan, fakat güvenlik paketleri içerisinde ekstra özellikler de bulunuyor.

    Bazı anti virüs paketlerinde de bu ekstralar var, bu yüzden satın almadan iyice incelemekte fayda var. Bu ekstralar konusunda her üretici farklı bir yaklaşım sergiliyor. Kiminin antivirüs paketindeki tarayıcı eklentileri kiminin güvenlik paketinde yer alıyor. Genelde bu ekstralar arasında, hesaplarınızın giriş bilgilerini güvende tutan parola yöneticileri de yer alıyor. Bir zamanların favorisi olan güvenlik duvarı ise artık Windows’un sıkı bir parçası.

    2018 SÜRÜMÜ ŞART MI?

    Birkaç yıl öncesine kadar güvenlik şirketlerinin yaklaşımı her yıl yeni bir sürüm çıkartmaktı. Ancak artık güvenlik yazılımının adının sonuna yıl ya da sürüm gösteren bir sayı gelmesi yerine, Windows’un da yaptığı gibi güncellenerek ilerlemekten yana bir yaklaşım mevcut. Yani yazılımı bir kez alın, hangi senenin ya da hangi sürümün olduğu önemli değil, bundan sonra ana güncellenerek ilerlemekten yana bir yaklaşım mevcut. Yani yazılımı bir kez alın, hangi senenin ya da hangi sürümün olduğu önemli değil, bundan sonra ana yazılım da yazılım da virüs imzaları da (sistemin virüsleri tanımasını sağlayan göstergeler ya da daha yaygın bilinen adıyla güvenlik güncellemeleri) parasını ödeyerek belirlediğiniz süre boyunca güncel kalsın.

    WEB TEHLİKELERİNE KARŞI…

    Web, oldukça tehlikeli bir yer hâline gelebilir. Bir bağlantının, ona tıklayana kadar ardında ne olduğunu bilemezsiniz. Güvenlik yazılımlarının büyük bölümü web tarayıcınızı takip ederek, sizi tehlikelere karşı uyarır.

    Yani standart çözüm, siz web’de gezdikçe, yani bir siteyi açınca bu korumanın devreye girmesinden ibarettir. Daha entegre bir çözüm için tarayıcı eklentilerini kullanabilirsiniz. Böylece doğrudan sayfa içindeki zararlı ögeleri tespit ederek engellemesini de sağlamış olursunuz. Fakat bunun bir kötü yanı, sistemi biraz da olsa yavaşlatmasıdır. Ayrıca ara sıra da olsa karşınıza çıkacak uyarı vb. pencereler de canınızı sıkabilir. Bazı paketler ise Chrome’un değiştirilmiş bir hâlini size güvenli tarayıcı olarak sunar. Böylece internet bankacılığı başta olmak üzere, kritik verilerinizin geçtiği web tarayıcınız daha güvende olur.

    AİLE KONTROLLERİNDE EK ÖZELLİKLER

    Son olarak, aile kontrollerinden de bahsetmeliyim. Çocuklarınızın bilgisayarı nasıl ve ne zaman kullandığını kontrol etmeyi sağlayan bu eklentiler her pakette aynı detayda yer almıyor. Bu detaylara bakarak, Windows 10’un sunduklarından fazlasına ihtiyacınız olup olmadığınıza da karar vermelisiniz. Windows 10, hesap kullanım süresi kısıtlaması, istenmeyen web sitelerini (sadece Edge ve Internet Explorer’da geçerli) engelleme, oyun, uygulama ve medya içeriklerine yaşa göre erişim kısıtlamaları getirmeyi sağlıyor.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN