Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Dijital KültürGünümüzde Yol Gösterecek Teknolojik Trendler

    Günümüzde Yol Gösterecek Teknolojik Trendler

          Teknoloji değişimin hızlanmasını sağlıyor. Özellikle, COVID-19 hayatımızda çok daha fazla şey değiştiriyor. Bilgi Teknolojileri uzmanları yaşanan pandemi nedeniyle kendilerini daha fazla geliştirme ihtiyacı duyuyorlar. Güncel kalmayanların ve gelişmelere ayak uyduramayanların fazla başarılı olamadığı bir zamanda yaşıyoruz. Günümüzde Yol Gösterecek Teknolojik Trendler başlıklı yazımda, yeni teknolojilerde güncel kalmak için hangi trendlerin takip edilmesi gerektiğinden bahsedeceğim.

          Gelecekte başarılı olmak için, hangi teknolojik becerilerinizin olması gerektiğini öğrenerek, çoğunlukla uzaktan çalışılan teknoloji sektöründe, izlemeniz ve deneyimlemeniz gereken yeni teknolojik trendleri listeleyerek devam edelim.

    •  Siber Güvenlik
    •  Nesnelerin İnterneti
    •  Yapay Zeka ve Makine Öğrenimi
    •  5G
    •  Blok Zinciri
    •  Sanal Gerçeklik ve Artırılmış Gerçeklik
    •  Robotik Proses Otomasyonu
    •  Dağıtılmış Bulut
    •  Veri Analizi

    Siber Güvenlik

          Önemli dijital verilere yasa dışı erişmeye çalışan kötü niyetli kişiler, gelecekte de pes etmeyecekler ve alınan güvenlik önlemlerini aşmanın yollarını bulmaya çalışacaklar. Siber güvenlikteki yeni teknolojilere her zamankinden daha fazla ihtiyaç olacağını düşünerek, gerekli önlemlerin alınması gerekecek.

          Siber güvenlik uzmanlarına duyulan ihtiyacın kanıtı olarak, günümüzde siber güvenlik projelerinin sayısının diğer teknoloji projelerinden üç kat daha fazla olduğunu söyleyebiliriz. Yapılan hesaplamalara göre, bu yılın sonuna kadar küresel olarak siber güvenliğe 6 Trilyon dolar harcanacağı öngörülüyor.

          Etik Hacker, Kötü amaçlı yazlım analisti, Güvenlik mühendisi vs. gibi iş dalları, siber güvenlik konusunda kendisini geliştirmek isteyenler için kariyer fırsatı sunuyor.

    Nesnelerin İnterneti

          Artık etrafımızdaki bir çok ” şey ” kablosuz ağ üzerinden veri gönderip birbirleri ile haberleşebiliyor. Birbirleri ile haberleşebilen bu cihazlara kısacası Nesnelerin İnterneti veya IoT deniliyor.  Nesnelerin interneti; cihazların, ev aletlerinin, arabaların ve daha çok birçok şeyin internete bağlanması ve ağ üzerinden veri alışverişi yapmasına şimdiden olanak sağlıyor.

          Tüketici olarak IoT’yi zaten kullanıyor ve bundan faydalanıyoruz. İşe giderken unutabileceğimiz kapımızı uzaktan kilitleyebiliyor, işten eve dönerken fırını önceden ısıtıp, kombiyi yakabiliyoruz. Günümüzde bazı buzdolabı ve çamaşır makineleri içinde bulunan malzemelerin durumu hakkında kullanıcısına bilgi verebiliyor. Nesnelerin İnterneti teknolojisinde işletmelerin şimdi ve yakın gelecekte kazanacakları çok şey var. IoT desteği olan cihazlardan toplanan verilerin analiz edildiğinde, işletmeler ve üreticiler için daha güvenli, daha verimli cihaz geliştirme için gerekli veriye erişilebiliyor.

          Her ne kadar IoT teknoloji trendinin daha başlangıç aşamasında olsak da, 2030 yılına kadar IoT cihazlarının yaklaşık 50 milyarının dünya çapında kullanılacağı ve akıllı telefonlardan mutfak aletlerine kadar her şeyi kapsayan devasa bir cihaz ağı oluşturacağı öngörülüyor.

          IoT trendine ayak uydurmak isteyenlerin; bilgi güvenliği, yapay zeka ve makine öğrenimi, ağ yapıları, donanım arabirimleri, veri analitiği, otomasyon, gömülü sistemler, cihaz tasarımı konularında bilgi ve deneyim sahibi olması gerekiyor.

    Yapay Zeka ve Makine Öğrenimi

          Yapay Zeka geçtiğimiz yıllarda zaten çok fazla ses getirdi. Yapay zeka ve makine öğrenimi konusundaki gelişmelere bakıldığında, bu teknolojilerin sahip olduğu potansiyel açısından gelecekte de oldukça popüler olacağını tahmin edebiliyoruz. Yapay Zeka’nın görüntü ve konuşma tanımadan tutun da, navigasyon uygulamalarına, akıllı telefondaki kişisel asistanlardan araç içi akıllı sistemlere kadar akla gelebilecek her yerde kullanılan bir teknoloji olduğunu görüyoruz.

          Yapay Zekanın bir alt kümesi olan Makine Öğrenimi, aynı zamanda her türlü endüstride kullanılıyor ve yetenekli profesyoneller için büyük talep yaratıyor.

          Gelecekte; yapay zeka bilimcisi, yapay zeka mühendisi, makine öğrenimi mühendisi, yapay zeka mimarı gibi dallarda kendini geliştirmiş kişiler için yapay zeka alanında oldukça fazla iş alanının olacağını söyleyebiliriz.

    5G

          IoT’yi takip eden teknolojilerin başında 5G geliyor. 5G üzerinden verilecek hizmetlerin yaşamlarımızda devrim yaratması bekleniyor. 5G ile bulut tabanlı oyun hizmetlerinin yanı sıra, Artırılmış Gereklik (AR), Sanal Gereklik (VR) gibi gelişmiş teknolojilere dayanan hizmetlerin daha da fazla kullanılacağı öngörülüyor. Fabrikalarda, güvenlik ve trafik yönetimini iyileştirmeye yardımcı HD kameralarda, akıllı şebeke kontrollerinde, akıllı sistemlerde ve en önemlisi iletişim sistemlerinde dönüm noktası olarak görülüyor.

    Blok Zinciri

          Çoğu kişi blok zinciri teknolojisini Bitcoin gibi kripto para birimleriyle bağlantılı düşünse de, blok zinciri daha birçok alanda yenilikler ve yararlar sunuyor.  Blok zincirinde veri sadece ekleniyor ya da çıkartılabiliyor ama değiştirilemiyor.

          Çeşitli endüstriler blok zincirini uyguluyor. Blok zincirinin kullanımı arttıkça, yetenekli profesyonellere olan talep de artıyor.

          Blok zinciri trend teknolojisi içinde olmak isteniyorsa; bilgisayar programlama, düz ve ilişkisel veri tabanları, veri yapıları, web uygulamaları, ağ geliştirme gibi konularda bilgi sahibi olmak gerekiyor.

    Sanal Gerçeklik ve Artırılmış Gerçeklik

          Sanal Gerçeklik (VR), Artırılmış Gerçeklik (AR) ve Genişletilmiş Gerçeklik (ER) teknolojileri günümüze kadar çoğunlukla oyun sektöründe kullanılıyor olsa da askeri, sağlık, eğlence, eğitim gibi sektörlerde de kullanılıyor.

          Sanal ve Artırılmış Gerçeklik teknolojisinde kendisini geliştirmek isteyenlerin yazılım, donanım, cihaz geliştirme vb. gibi dallarda bilgi ve deneyim sahibi olması gerekiyor.

    Robotik Proses Otomasyonu (RPA)

          Robotik Süreç Otomasyonu(RPA), işleri otomatikleştiren başka bir teknolojidir.  Uygulamaları yorumlama, verileri analiz etme, işlemleri kontrol etme ve hatta e-postaları yanıtlama gibi iş süreçlerini otomatikleştiren yazılımlar Robotik Süreç Otomasyonu’nda kullanılıyor.

          Yeni teknoloji trendlerini anlamaya çalışan bir BT uzmanı için Robotik Süreç Otomasyonu(RPA); geliştirici, proje yöneticisi, iş analisti, çözüm mimarı, danışman vb. birçok kariyer fırsatı sunuyor.

          RPA’ya hakim olabilmek için; RPA geliştiricisi, RPA analisti, RPA mimarı gibi dallarda kariyer yapmak gerekiyor.

    Dağıtılmış Bulut

          Dağıtılmış bulut teknolojisi, genel bulut hizmetlerinin farklı fiziksel bölgelere dağıtılmasına dayalı bir model olarak ifade ediliyor. Her ne kadar bulut servisleri farklı noktalara dağıtılsa da yine bir merkezden yönetiliyor.

          Dağıtık bulut mimarisi, bulut servislerinin gün geçtikçe artması ile popülaritesini de artırıyor. Dağıtık bulut teknolojisinde kendisini geliştirmek isteyenlerin, bulut bilişim, sistem mimarisi, sanallaştırma ve vb. konularda deneyim sahibi olması gerekiyor.

    Veri Analizi

          İnsanlar artık çok daha fazla dijital veri üretiyor. Veri analistlerinin elinde artık kullanabileceğinden çok daha fazla veri bulunuyor. Örneğin, müşterilerinin harcama kararlarını nasıl aldıklarını öğrenmek isteyen şirketler, potansiyel müşterilerinin en çok hangi sosyal medya uygulamalarını kullandıklarını, profillerinin müşteri hakkında neler söylediğini ve ne tür fotoğraflar paylaştıklarına bakarak sonuç çıkartmaya çalışıyor.

          Şirketler büyük veriden para kazanmanın yollarını ararken veri analistlerine ihtiyaç duyuyorlar. Veri analistliği gününüzde ve gelecekte getirisi yüksek iş dalları arasında yer alıyor. Veri analisti olabilmek için, yapay zeka, yazılım geliştirme, büyük veri, veri tabanları ve vb. gibi konularda deneyim sahibi olmak gerekiyor.

          Twitter takip için @salihertugrul     Youtube kanalım

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN