Teknoloji devi Google, arama motoru çevresinde toplanmış birçok servis ile Android mobil işletim sistemi dışında da heyecan verici işler yapıyor.
Google’ın üzerinde çalıştığı şeyler giderek birbirinden ayrışıyor. Bir yanda arama motoru etrafında toplanan, görsel, video, haber içeriği sunan yapı dururken, web reklamlarını yayımlayan ve yönetebilmeyi sağlayan AdSense de firmanın önemli gelir kaynaklarından birisini oluşturuyor.
Android işletim sistemiyle mobil cihazları, Chromebook’larla bilgisayarları fetheden Google, otomobillerden giyilebilir cihazlara uzanan geniş bir yelpazeye hükmetmenin peşinde.
Ancak firmanın hedefleri bununla da sınırlı değil. ABD’de fiberoptik bağlantı ile 1 Gbit/sn hızında internet bağlantısı satma planı yakında devreye girecek. Son zamanlarda birçok askerî ve kişisel amaçlarla üretim yapan robot firmasını satın aldığını da haberlerde okumuşsunuzdur. Kısacası, Google’ın el atmadığı alan yok. Ancak, şimdilik bizi ilgilendiren projelere odaklanalım istedim.
Firmanın bu yıl gözünüzü ayırmamanız gereken 5 projesinin ilki, şu anda Barselona’da düzenlenen Mobil Dünya Kongresi’nde de birçok uyumlu cihazın görücüye çıktığı giyilebilir işletim sistemi…
Android Wear
Akıllı saatlere, bilekliklere ve benzeri giyilebilir teknolojik cihazlara olan talep konusundaki tahminler iç açıcı. Geçtiğimiz yıl 710 bin adet giyilebilir Bu yıl, Google, Apple ve diğer cihaz üreticileri de, giyilebilir cihaz konusunda bizlerin ne istediğini daha iyi görebilecekler. Çünkü işletim sistemleri de, cihazlar da olgunlaşmaya başladı.
Geçtiğimiz Ekim ayındaki güncelleme ile Android Wear, artık GPS ve giyilebilir cihazda depolanan müzikleri çalma desteğine kavuştu. Her iki özellik de işletim sisteminin akıllı telefondan bağımsız kullanılabilmesinin önünü açıyor. Android Wear işletim sistemli giyilebilir cihazlar bu sayede tüketicilere ve iki mobil cihaz taşımak durumunda kalan iş kullanıcılarına daha cazip gelebilir.
Google for Work
Kurumsal dünyaya yönelik Google Enterprise operasyonunun adını, geçtiğimiz Eylül ayında Google for Work (İş için Google) olarak değiştiren firma, ufak ve orta ölçekli iş dünyasını hedefliyor.
Bulut platformunu Windows kullanıcılarına açan, küresel ortaklık programını değiştirerek komisyon oranlarını yükselten firma, bu yıl da Amazon Web Services, Microsoft Azure gibi rakipleriyle daha iyi rekabet edebilmek için yeni özellikler sunmayı hedefliyor.
Google Glass
Akıllı gözlük fikri, 1500 dolarlık bir tüketici cihazı olarak ilk aşamada yenilgiye uğramış gibi durabilir ama bu, ortadan kalktığı anlamına gelmiyor. Aksine, Glass projesi, iş dünyasına dönük bir şekilde yeniden karşımıza çıkacak.
Belirli sektörlerde kullanılabilecek olan Glass, şimdiden Amsterdam Schiphol Havaalanı’ndaki görevlilerin insanlara yardımcı olurken daha hızlı bilgiye erişmeleri amacıyla test ediliyor. Ayrıca, gözlüğü fotoğraf çekmekte ve eller serbest komutlar vermekte de kullanıyorlar.
Android Auto
Google’ın sürücüsüz otomobil projesi medyanın ilgisini çok çekiyor, ancak bunları otoyolda görebilmemiz için birkaç sene geçmesi gerekecek. Firmanın Android Auto adlı girişimi bu yıl daha fazla karşımıza çıkabilir, zira taşıtlar için hazırlanan bu eğlence ve bilgi sağlayan işletim sistemini kullanmak isteyen birçok üretici var.
Apple’ın CarPlay’ine benzer şekilde, akıllı telefon içeriği otomobilin ön panelinde görüntülenebiliyor. Firma, akıllı telefona ihtiyaç duymadan doğrudan Android Auto sistemli otomobiller üretilmesi için de çalışmalarını sürdürüyor.
SpaceX
Google’ın uzayda ne işi var? Başka bir gezegende yaşamak gibi şeyler birçok insanın ilgisini çekse de, Google’ın önceliği uzaydan uydu yoluyla interneti, normalde karasal bağlantının erişemediği yerlere taşıyabilmek.
Fidelity Investments ile yaptıkları milyarlarca dolar yatırım sonucunda, SpaceX adıyla kısaltılan Space Exploration Technologies (Uzay Keşfetme Teknolojileri), sansasyonel kişilik Elon Musk’ın uzay taşımacılığı yapan şirketinin %10’unun da sahibi oldu.
SpaceX, uydu bağlantısını binlerce mikro uyduyu yöneten bir ağ kurarak yapmayı planlıyor.