Merak ettiğimiz her şeyi Google’a soruyor, her şeyi Google’da araştırıyoruz. Ancak söz konusu sağlığımız olduğunda dikkatli olmalı, teşhis ve tedavi için mutlaka sağlık kuruluşlarına başvurmalıyız. Keza Dr. Google, sağlığımızla ilgili yanlış teşhiste bulunabilir.
Dr. Google’ın teşhisine güvenmeli miyiz?
Birçoğumuz son iki yıldır Google’dan pandemi ile ilgili haberleri ve dünyadan son gelişmeleri takip ediyoruz. Koronavirüs belirtilerini de Dr. Google’a sorup, kendi kendimize teşhis koymaya çalışıyoruz. Ancak, konu sağlık olunca Dr. Google’ın kullanımı tartışmalı. Birçok doktor Google’da hastalık aramanın, yanlış teşhise ve tedaviye neden olacağını düşünüyor.
Bir araştırmaya göre; beş kişiden ikisi , semptomlarını Google’da araştırdıktan sonra kendilerine ciddi bir hastalık teşhisi koyuyor. 2.000 Amerikalı ile yapılan bir anket, katılımcıların %43’ünün semptomlarını internette araştırdıktan sonra kendilerine yanlış teşhis koyduğunu belirledi. Katılımcıların %74’ü sonuçların onları daha fazla endişelendirdiğini söyledi.
İnternetten hastalık arama hastalığı: Siberkondri nedir?
Siberkondri, tıbbi bilgi aramak için interneti kullanarak aşırı, yersiz kaygı geliştiren kişiler için kullanılan bir terim. Tekrar eden şekilde sağlık bilgisi aramak bireylerin önüne geçilemez derecede sağlık anksiyetesi yaşamasına neden olmakta ve bunun sonucunda sağlık bilgisi arama davranışı döngüsel bir sürece dönüşmektedir.
Siberkondrik bireyler, yaptıkları araştırmalar sonucunda içinde bulundukları duruma teşhis koyarak, internetten elde ettikleri bilgilerde kendilerini tedavi etmeye çalışmakta ve bu durum travmatik sonuçlara neden olmaktadır. Örneğin küçük bir baş ağrısı, arama sonuçlarına göre beyin tümörü belirtisi, hafif bir öksürük akciğer kanseri belirtisi olabilir!
Siberkondri, hastalık kaygısı bozukluğu ve daha genel olarak kaygı gibi, özellikle şiddetli ise, kişinin yaşam kalitesi üzerinde olumsuz etkisi olabilir. Anksiyeteyi arttırarak, kaygı ve stres seviyenizi de yükseltebilir. Stres ve kaygı, yüksek tansiyon ve baş ağrıları dahil olmak üzere fiziksel semptomlara yol açabilir .
Kaygı, arkadaşlarınız ve ailenizle olan ilişkilerinizi de etkileyebilir veya geciken doktor ziyaretleri kariyerinize zarar verebilir.
Siberkondriye dair dikkat etmeniz gereken bazı işaretler:
– Belirtilerinizi araştırmak için arama motorunda en az 1 ila 3 saat zaman harcıyorsanız,
– Arama sonuçlarınız kendinizi güvende hissetmekten ziyade, sıkıntılı ve endişeli bir ruh haline neden oluyorsa,
– Arama sonuçları sizi tatmin etmiyor, kendinizi daha fazla bilgiye ulaşmaya zorluyorsanız,
– Sadece bir veya iki değil birkaç hastalığa sahip olmaktan korkuyor, olabilecek en kötü sonuçları düşünüyorsanız,
– Bir doktorun veya sağlık uzmanının şüphelendiğiniz hastalığı onaylamasına ihtiyaç duyuyorsanız,
– Doktorunuzdan aldığınız cevaba güvenmiyorsanız,
– Daha önce kapsamlı aramalar yaptıktan sonra bile, belirtilerinizi yeniden kontrol etmeye ihtiyaç duyuyor ve bazı günlerde semptomlarınızı dört veya beş kez veya daha fazla tekrar kontrol ediyorsanız,
Siberkondriden şüphe edebilirsiniz. Bununla birlikte, kaygının çalışma şekli ve düşünce kalıplarınızı etkilemesi nedeniyle kendi içinizdeki siberkondriyi tanımlamak sizin için zor olabilir. Yakın bir arkadaşınız, aileniz veya bir sağlık uzmanının bu rahatsızlığı anlaması daha kolaydır. .
Unutmayalım ki bir hastalığı teşhis edebilmek için tek bir değerlendirme değil; bilgi, deneyim, klinik muayene ve test gerektiren ve tek bir çevrimiçi etkileşimde tekrarlanması imkansız, zamanın geçmesini gerektiren bir süreçtir.