Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Fotoğraf/KameraGoogle Pixel kamerası neler sunuyor?

    Google Pixel kamerası neler sunuyor?

    google_pixel04

    Teknoloji devi Google’ın yeni telefon modelleri Pixel ismiyle satışa sunuluyor. Pixel ve Pixel XL isimli iki modelin aynı sensörü kullanan kameralarının detaylarına bakıyoruz.

    Teknoloji firmalarının donanım işine girmeleri yeni bir olay değil. Birçok teknoloji firması farklı sebeplerden donanım cihazı da üretiyor. Bunların bir kısmı kendi üretimi iken bir kısmı ise üçüncü partiler tarafından üretilen cihazlar. Google’ın akıllı cep telefonu ailesi ise 2009 yılından itibaren bu marka altında satışa sunuldu. İlk ürünler Ion ismiyle satılsa da 2010 yılından itibaren bu isim Nexus olarak anılmaya başlandı.

    2016 yılına gelindiğinde ise Nexus yerine Pixel ismi kullanılmaya başlandı. HTC üretimi olan ve 4 Ekim’de duyurulan Pixel ve Pixel XL firmanın en yeni modelleri olarak karşımıza çıkıyor. Bu yazının konusu olmadığından cihazların teknik özelliklerine değinmiyorum. Yazımızın konusu ise telefonların kameraları. Telefonların ekran boyutları farklı olsa da (XL ismi haliyle büyük modeli işaret ediyor) kullanılan sensörler aynı. Gelin telefonların kamera detaylarına hep beraber bakalım:

    DXo’dan en yüksek puan

    Pixel ailesinin duyurusuyla beraber spekülatif bir bilgi de verildi. Lansmanda yapılan açıklamaya göre fotoğraf makinesi ve cep telefonu kamera testleriyle bilinen DXo sitesinde bugüne kadar en yüksek puanı alan telefon Google Pixel oldu. Sitede yapılan testte 100 üzerinden 89 puan alan (Detaylı bilgiler burada yer alıyor: https://www.dxomark.com/Mobiles/Pixel-smartphone-camera-review-At-the-top) telefon kamerası bu alandaki çıtayı epey yükseltti.

    google_pixel02

    Sensör Sony’den

    Telefonun kamera özelliklerine baktığımızda ise Sony tarafından (dünya üzerindeki kamera/fotoğraf makinesi ve cep telefonu gibi cihazların yüzde 40’ına sensör sağlayan bir marka) üretilen 12 Megapiksel çözünürlük sunan IMX378 kodlu bir sensör kullanılıyor. Bu sensörde kullanılan piksellerin boyutu 1.55 μm. Sensörün köşeden köşeye büyüklüğü ise 7.81 mm. Bu büyüklüğü ise IMX378, telefon kameralarında kullanılan en büyük sensörlerden biri oluyor. İlk olarak Çinli üretici Xiaomi’nin Mi5 akıllı telefon modelinde kullanılan bu sensör Eylül ayında piyasaya sürüldü.

    google_pixel03

    f2.0 diyafram

    Kameranın diyafram açıklığı f2.0. Bu biraz eleştirilen bir konu oldu. Zira kamera konusunda iddialı günümüz akıllı telefonlarında bu değer 1.9 hatta 1.8’e kadar düştü. Diyaframın küçük olması daha fazla ışık anlamına geldiği için genel olarak iyi bir özellik olarak kabul ediliyor. Yine de diyafram açıklığının tek başına yeterli olmadığını, imaj işlemcisi, düzenleme yazılımı ve daha birçok etkenin de işin içinde olduğunu belirteyim.

    Titreşim engelleme

    Telefonda fotoğraf modunda özel bir titreşim engelleme özelliği bulunmuyor. Daha doğrusu buna gerek duyulmamış. Ancak video modunda ise titreşim konusunda önemli bir yenilik bulunuyor: Kamera sensörü telefonun jiroskop sensörü ile etkileşime geçerek titreşimin önüne geçiliyor. Saniyede 200 kere titreşim kontrolü yapan sistem titreşimsiz videolar kayıt etmeyi garantiliyor.

    google_pixel06

    Smart Burst

    Bu mod da oldukça ilginç. Telefon bir saniyede 30 kare fotoğraf çekiyor ve fotoğrafları analiz ederek 10 kareyi kayıt ediyor. Bu sayede en güzel ve en net 10 kare kayıt edilmiş oluyor. Daha önce farklı telefon ya da kameralarda bulunan bu özellik telefonun algoritmik analizi ile hayata geçiriliyor.

    HDR+

    Fotoğraflardaki dengeyi sağlamak için kullanılan HDR teknolojisini bir adım daha öteye taşıyan Google, HRD+ modu ile eşit parlaklığa ve dağılıma sahip fotoğraflar çekmeyi sağlıyor.

    Yurtdışında yayınlanan örneklere baktığımızda ise telefonun gerçekten güzel fotoğraf çektiği görülüyor. Ancak ülkemizde resmi olarak satılmadığından (bireysel olarak getirenler dışında) şimdilik kamera kalitesi konusunda net bir yorum yapmak zor. Öte yandan bir Google çalışanının paylaştığı Pixel ile çekilmiş örnek fotoğrafları buradaki linkten görebilirsiniz.

    Tüm bu özellikler güzel olsa da telefonun bazı sorunları da ortaya çıktı. Ekim ayının sonuna doğru yurtdışında 649 dolardan başlayan fiyatlarla satışa sunulan telefonun kamerasında ışık yansıması (teknik ismi lens flare) sorunu ortaya çıktı. Google resmi olarak açıklamasa da bir güncelleme bu sorunu gidereceği düşünülüyor.

    Telefonun Türkiye’de resmi olarak satılıp satılmayacağı şimdilik net değil. Daha önce Nexus modelleri operatörler tarafından getirilmişti. Pixel modellerinin akıbeti ise şimdilik belli değil. Fiyatı biraz yüksek olan bu telefonun donanım altyapısının ise güçlü olduğunu belirtmek isterim.

    Işığınız bol olsun…

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN