Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
İncelemelerOyun İncelemesiGod of War Ragnarok PC inceleme

God of War Ragnarok PC inceleme

İskandinav destanı yeniden PC oyuncuları ile buluşuyor. PC oyuncuları tarafından heyecanla beklenen God of War Ragnarök, barındırdığı yeni teknolojiler ile PC oyuncularının karşısına çıkıyor. PlayStation’dan PC’ye gelen diğer oyunlarda olduğu gibi güçlü bir şekilde önümüze çıkan yapım bakalım bize bildiğimiz senaryo haricinde neler sunuyor bakalım…

Kratos ve Atreus’un macerası son dönemde bilgisayar oyunlarında gördüğümüz ve bize oyun içinde var olan iki karakterle birden empati kurmamızı sağlayan nadir yapımlardan. Bazen kendimizi Kratos yerine koyuyor, bazen Atreus gibi düşünüyor, kimi zaman ise yaşanan olaylara verdikleri tepkiler ile kendimizle kıyasladığımız noktalar yaşadık. Hatta öyle bir güçlü bağ ki bu, PS sürümünde ilk defa oynarken de yaşadığım, PC sürümünün başına geçince de yine dejavu olduğum Fenrir sahnesinin duygusal etkisi yine beni alıp başka boyutlara götürdü. Küçük dokunuşlar, hisli mesajlar ve büyük etkileri çok iyi sunan bir yapım God of War Ragnarök. 

PS sürümünü incelerken yazdığım şu kesim hala benim için geçerli;

Zaman hızla akmıştır ve Atreus artık bir çocuk değil ergen sıfatıyla kendine bu defa rol buluyor. Daha sivri konuşan, kafasının dikine hareket eden, Kratos’u bazı zamanlar korkak bazı zamanlar ise bir şey bilmeyen olarak niteleyen genç arkadaşımızın gelişimi gerçekten şahane gözüküyor. Kratos ise daha da yaşlandığı için daha fazla olaylardan sıkılmış halde ve Atreus’a bazı zamanlarda “sana bunu 50 kere söyledim hala aynı şeyi yapıyorsun!” minvalinde bıkkın sinirle tepkiler gösteriyor.

Sanal karakterlerin kişilikleri adına 2018 yılında çıkan God of War bize harika bir referans olmuştu. Çoğu oyunda oyuncu ile sanal karakter arasında bir bağ kurulmak istenir. Bu bağ genellikle yaşanan olaylar ve onlara dair ortak tepki noktaları ile empati yakalanmaya çalışılır. Aynı tarz sosyal görüşler, benzer şeyleri düşünme ya da işaret etme gibi olayların dışında Kratos ve Atreus’un duygusal bağı ve oyuna kattığı ambians bize kendi ailemizle olan sorunlarımızı, hayatımızda aldığımız cevapları ve bazen nasıl tepkilerle karşılaştığımızı hatırlatıyordu. Tamam bir Tanrı ile savaşmıyoruz belki ama biz de böyle azarlar işittik büyürken!

Hikaye PC oyuncuları için bir önceki oyunun kaldığı yerden, PC ortamında görsel şölen diyebileceğimiz kadar iyi bir şekilde devam ediyor. Ağır ağır açılan akış, kapsayıcı bir şekilde oyuncuyu sarıyor. Boğmadan bir çok konuda bize bilgi veren arayüz önceki oyunu PC’de oynamış oyuncular için oldukça tanıdık.

Konsolun rahatlığını kafamızı karıştırmadan klavye-mouse kombinasyonunu tercih edenlerin karşısına sunan yapım, hikaye odaklı oyun anlatımını sevenler için birebir türlerden birini temsil ediyor.

Kratos ve Atreus’un atışmaları artık biraz daha ergen muhabbetine evrilmiş durumda. Artık karşımızda çocuk yok. Yeri gelince bize diklenen, sivri dilli bir genco var yanımızda. Balta, kalkan ve Chaos bıçakları ile düşmanları biçerken asi bir delikanlının ters akan nehirler gibi kaynayan kanına da şahit oluyoruz. Kratos’un babacan ve durumu kontrol atında tutmaya çalışan kimi zaman endişeli duygularına bıçak gibi saplanan Atreus hisleri bizi kendi ergenliğimize de götürmüyor değil. Tanrısal boyuttaki dövüşlerden sağ çıktığınızda bazen şükredebiliyorsunuz. Gerçekten etkili kombolar ve hızlı düşünme kadar Atreus’un yeteneklerinden de faydalanmanız işinizi kolaylaştırıyor.

Oynanışa ek olarak yetenek ağacı ve rünik saldırılar yine bizim oyun tarzımızı belirliyor. Görsel şölene dönen ekranlarda NVIDIA’nın PC oyuncuları için desteklediği görsel güçlendirmeler ile hızlı ve bol aksiyonlu görüntüler elde edebiliyoruz.

Kratos bıçakları zincirlerinden salarak rodeo atına kement atarcasına bir alev zincirine dönüştürüyor ve bir anda düşmana çok yüksek ani hasarlar yaratabiliyor. Aynı anda hızla başka rakiplere de saldırabiliyor, o esnada baltayı geri çekip kalkanla savuşturmaya da devam ediyor. Bütün bu yazdıklarım da saniyeler içinde gerçekleşiyor. Bu aksiyonlara alıştıktan sonra oyun yağ gibi akıyor PC’de.

Oyuna ilk kez başlayacaksanız yapımın ana menüsünde önceki oyunun özeti tadında bir girizgah alabiliyorsunuz. Burada elbette seriyi seven bir oyuncuysanız önceki oyunu deneyimleyip bitirmeniz öncelikli önerimiz sizin için. Ama oyuna sahipseniz ve daha önce bitirdiğiniz kısımları hızlıca hatırlamak istiyorsanız da güzel bir seçenek aslında.

Yapım oyuncuya keşfedilmesi gereken bir sürü nokta sunduğu için hikayesi hakkında spoiler olmaması için bir şey demeyeceğim lakin her adımında sizi biraz daha şaşırtacak olaylara hazır olun.

Valhalla Sürprizi

God of War Ragnarök’u satın alan oyuncuları ana oyun haricinde bir de Roguelite tarzında DLC’si karşılıyor. Sevgili dostumuz Mimir ile Kratos’un içsel kararlarının baskın olduğu, aklına ve bedenine odaklanan zorlayıcı bir yolculuğun da kapısı aralanıyor. Yeni ilhamlarla süslü bu modda Valhalla’nın sunduğu mücadeleler ile yüzleşiyoruz. Yeni denemeler ve farklı yüzleşmeleri temel alan bu mod bizim oyun görüşümüzü değiştirmeyi amaçlıyor.

PlayStation sürümü haricinde yukarıda da bahsettiğim gibi PC sürümü bize neler sunuyor biraz da onlara değinelim.

Bir PC oyuncusu olmanın en güzel getirisi daha güçlü grafikler ve daha yüksek kare hızları ile akıcı oyun deneyimidir. Dokuz Diyar’ın büyüleyici grafiklerini gerçek 4K çözünürlük ve FPS kilidi olmadan olabildiğince hızlı ve daha iyi grafiklerle görmek isteyenlerin adresi PC tarafı oluyor. Gelişmiş yansımalar, ışıklandırmalar, gerçekliği yüksek gölgelendirmeler ve artırılmış geometrik ayrıntılar ile bu şölenin tadı artıyor.

NVIDIA RTX Deep Learning Super Sampling (DLSS) 3.7, AMD FidelityFX Super Resolution (FSR) 3.1 ve Intel XeSS (Xe Super Sampling) 1.2 ile tam entegrasyon sayesinde daha yüksek grafik ayarlarına ve çıkış çözünürlüklerine ulaşabiliyoruz. Ayrıca NVIDIA Reflex’in düşük gecikme süresi teknolojisinden yararlanıp daha akıcı bir oynanışa kavuşuyoruz.

Bir diğer önemli nokta ise geniş ekran seçeneği. 21:9 ultra geniş ekran ve 32:9 süper ultra geniş ekran desteğiyle Dokuz Diyar’ın güzelliklerini panoramik geniş ekranda deneyimleyebiliyoruz.

PC üzerinde Gamepad ile oyun oynamayı sevenler de unutulmamış. DUALSHOCK 4 ve DUALSENSE kablosuz kontrol cihazının yanı sıra diğer pek çok oyun kumandasına destek ve tamamen özelleştirilebilir fare ve klavye atamaları sayesinde her hareketinizi kendi oyun tarzınıza uygun hâle getirmek mümkün.

Minimum Sistem Gereksinimleri :

  • 64-bit işlemci ve işletim sistemi gerektirir
  • İşletim Sistemi: Windows 10 64-bit
  • İşlemci: Intel i5-4670k or AMD Ryzen 3 1200
  • Bellek: 8 GB RAM
  • Ekran Kartı: NVIDIA GTX 1060 (6GB) or AMD RX 5500 XT (8GB) or Intel Arc A750
  • DirectX: Sürüm 12
  • Depolama: 190 GB kullanılabilir alan

 

Önerilen Sistem Gereksinimleri:

  • 64-bit işlemci ve işletim sistemi gerektirir
  • İşletim Sistemi: Windows 10 64-bit
  • İşlemci: Intel i5-8600 or AMD Ryzen 5 3600
  • Bellek: 16 GB RAM
  • Ekran Kartı: NVIDIA RTX 2060 Super or AMD RX 5700 or Intel Arc A770
  • DirectX: Sürüm 12
  • Depolama: 190 GB kullanılabilir alan

God of War Ragnarök serinin PC tarafında devamını bekleyen oyuncular için görsel şölen kıvamında bir İskandinav Mitolojisi deneyimi sunuyor. Bekleyen oyunculara duyurulur!

Haberler

BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN