Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    GenelGelişmiş Savaş Makineleri

    Gelişmiş Savaş Makineleri

    Dünyanın dört bir yanında sıcak çatışmalar yaşanıyor. Savaşsız bir gün görmek ne yazık ki mümkün değil. Teknolojinin gelişmesinde önce motivasyonlardan biri olan savaş sanayisinde yenilikler bitmek bilmiyor. Biz de genel hatlarıyla yeni nesil savaş makinelerine göz atıyoruz.

    DCS09-371-5 Newport News Shipbuilding  file

    Yüzen Şehir…
    Uçak gemileri konusunda ABD her zaman için yatırıma önem vermiştir. Özellikle denizaşırı ülkelere operasyonlar düzenleyen bir ülke için uçak gemisi önemli bir caydırıcı etken. Yaklaşık on senedir klasik tipte uçak gemileriyle alıştığımız seyirlerini düzenleyen ABD Donanması beş yıllık bir araştırmanın sonucu olarak USS Gerald R. Ford isimli yeni nesil gemilerin inşasını bitirmek üzere. Yaklaşık 5 milyar dolar Ar-Ge maliyeti bulunan bu gemilerden üç tanesi 2016’nın ilk aylarında suya inecek. Tek bir geminin yapımı ise 13 milyar doları bulduğu düşünülürse 2016 için 50 milyar dolara yakın bir bütçenin sadece Deniz Kuvvetlerine ayrılmış olduğunu görüyoruz. Gemiyi yeni nesil yapan en temel etken ise iki adet nükleer reaktör ile hareket etmesi. Evet, gemi nükleer enerji ile çalışıyor ve 25 sene hiç karaya uğramadan içerisindeki yaşama idame ettirecek şekilde tasarlanmış. 4500’den fazla mürettebat ve 75 civarı savaş uçağı gemide görev almayı bekliyor. Uçakların havalanması sırasında kullanılan eski tip iticilerin yerini elektromanyetik kalkış sistemi devreye giriyor. Bu sayede uçaklar çok daha kısa mesafede kalkış sağlayabiliyor. 333 metre uzunluğa ve 78 metre genişliğe sahip bu gemi gerçek anlamda yüzen bir şehir… Tabii Amerika “Rüyası” burada bitmiyor. CVN-78 kod isimli bu geminin bir ileri modeli John F. Kennedy (CVN-79) 2019 gibi göreve çıkacak. Onun taşıyacağı teknolojik özellikleri hayal etmek bile istemiyoruz. Gerçi üst rütbeli yetkililer iki geminin de ABD’nin savunma stratejileri için önemli bir unsur olduğunu iddia etse de bu tarz gemileri yüzerken görmek ciddi anlamda tedirginlik verici.

    crusher

    Ezici Güç!
    6 ton ağırlığındaki Crusher’a selam verin. Gerçi size olumlu yanıt vermesi zor olabilir çünkü kendisi insansız savaş aracı. UGCV (Unmanned Ground Combat Vehicle / İnsansız Yer Savaş Araçı) sınıfının en gözde üyelerinden Crusher, ABD’nin Savunma Bakanlığına bağlı DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency / Defansif Gelişmiş Araştırma Proje Çalışmaları) depertmanı tarafından geliştirilen Crusher, 126 cm çapındaki dev tekerlekleriyle 1.2 metre yükselikte engellere tırmanabiliyor, 180 derece dönebiliyor. Alüminyum ve titanyumdan oluşan gövdesini dizel benzinli Volkswagen Jetta motoru hareket ettiriyor. Crusher’ın işlemesi şu şekilde, önce görev koordinatları giriliyor. Gelişmiş navigasyon sistemiyle Crusher tepe ve çukur gibi olası engelleri hesaplayarak kendine özel bir rota çıkarıyor. Ardından da bilgisayar oyunu gibi uzaktan kumanda sistemi devreye giriyor. Şu an için prototip aşamasında bulunan Crusher, ABD’nin insansız savaş sistemlerinin temelini oluşturuyor. Tabii bu tarz bir sistemler etik soruları beraberinde getiriyor. Savaş gibi mantık dışı bir oluşumda, robotik güç kullanmak ne kadar güven verici olabilir? Bu tarz sistemler sivil ev ile askeri sığınak arasındaki farkı ayırt edebilir mi? Bu tarz potansiyel sorunların aşılması durumunda ABD’nin özellikle orta doğu dış politikası içine giren Afganistan gibi zorlu topraklarda insansız savaş kartını oynaması bekleniyor.

    ida

    Türkiye’deki savaş teknolojilerine baktığımızda TÜBİTAK’ın faal olduğunu görüyoruz. İDA isimli küçük deniz altı robotu, uydu üzerinden kontrol edilebiliyor. Araştırma ve kurtarma gibi operasyonlarda kullanılabildiği gibi hafif makineli tüfekle de donatılabiliyor. SOM isimli füze de uçaktan, karadan ve denizden ateşlenebilme özelliğine sahip menzili 200 km’ye çıkan son derece gelişmiş bir teknoloji kullanıyor. Uzun menzilli silahlara geldiğimizde ise BORA-12 isimli özel sniper tüfeğin geliştiğini görüyoruz. 1200 metreye kadar etkili atış yapabilen BORA-12 kara kuvvetlerine büyük bir güç sağlıyor.

    Görüldüğü gibi savaş teknolojilerine yapılan yatırımlar hiç bitmiyor. Umarız bu yatırımlar, tarihin akışından farklı olarak, barışın tedarikçisi olur.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN