Son yıllarda yaşanan gelişmelerle birlikte üretim kültürü ve teknoloji geliştirmenin önemi bir kez daha ortaya çıktı. Teknolojiyle evrildiğimiz bu yeni dünya düzeninde milli teknolojiler üretmek zaruri bir ihtiyaç haline geldi. Peki ülkemizde teknoloji üretimi anlamında hangi çalışmalar yapılıyor? İşte ülkemizde geliştirilen teknolojiler ve detayları…
Drone’lara karşı drone savar sistemleri geliştiriliyor
Drone’ların sayısı her geçen gün artıyor. Bu artışla ve kullanımın yaygınlaşması ile birlikte anti drone sistemleri de geliştirilmeye başlandı. Drone’ların neden olabileceği güvenlik risklerine karşı anti drone cihazları ve savunma sistemleri oldukça başarılı bir şekilde kullanılıyor. Aselsan ve HARP Arge tarafından üretilen anti drone çözümleri dikkat çekiyor. Meteksan’ın Retinar Drone Savar Sistemi de izinsiz uçan ve kötü niyetli dronelara savaş açmış durumda. Baykar tarafından üretilen araçların ve üzerlerindeki faydalı yüklerin komuta edildiği yer kontrol istasyonu için mobil çözüm de geliştirdi. Şirket bu kapsamda insansız hava uçakları sistemleri üslerinde yer alan ve İHA/SİHA’ların komuta edildiği yer kontrol istasyonunu bir kamyon üzerine konumlandırarak mobil hale getirdi. Görüldüğü üzere anti drone sistemlerinde bir hayli yol almış durumdayız.
Geleceğin teknolojisi Anadolu’da üretiliyor
Geçtiğimiz günlerde Türkiye merkezli teknoloji firması reeder, Samsun’daki fabrikasında telefon üretimine başladığını duyurdu. Fabrikada yılda 600 bin teknolojik cihaz üretilmesi planlanıyor. Açıkçası bu gelişme üretimin büyük şehirlerden Anadolu’ya kayması konusunda tetikleyici olabilir diye düşünüyorum. Teknoloji şirketlerinin üretim üslerini Anadolu’ya kaydırması hem devlet teşviklerinden faydalanmalarına, hem de bulundukları bölgenin ekonomik olarak kalkınmasına yardımcı olacaktır. Öyle ki, reeder fabrikasında şu anda toplamda 100 kişi çalışıyor ve böylece 100 ailenin ekonomisi destekleniyor. Gelelim bu fabrikada neler üretildiğine.. Fabrikanın açılışı ile birlikte ilk etapta tuşlu telefon modeli F1’in üretimi başlatılmış. Nostaljik olan bu modelin Anadolu’da özellikle 50 yaş üstü kişilerde oldukça rağbet göreceğini düşünüyorum. Her ne kadar akıllı telefonlar oldukça yaygınlaşmış olsa da, basit kullanımlı telefonlara da oldukça fazla ihtiyaç duyuluyor. reeder Samsun fabrikasında ilerleyen zamanlarda akıllı telefon üretimine de başlayacak.
Konya’da ilk insansı robot fabrikası kuruldu
Konya’da, robotik teknolojiler alanında faaliyet gösteren yazılım firması “AKINSOFT”, Türkiye’de ilk kez insansı robot üretimine başladı. AkınRobotics üretimi motorlar, yazılım ve diğer ekipmanların hepsi Türkiye’de üretiliyor. Firma bugüne kadar 30’a yakın robot prototipi üretti ve hali hazırda özellikle Akıncı serisi, yürüyen ve 5 duyuyla hareket edebilen insansı robotlar, hizmet sektöründe kullanılan Ada serisi ve arazi şartlarına göre tasarlanan robot askerler gibi talep edilen her türlü projeyi üretebiliyor. Özellikle insansı robotların tüm dünya ile rekabet edebilecek özelliklerde olmasını ümit ediyorum.
Daha önce de hizmet robotlarını tanıtan firma, şu anda kurumsal şirketlere robot kiralama hizmeti de veriyor. Dilerseniz fuar ve etkinliklerinizde robotları kiralayıp, kullanabiliyorsunuz. Robotlar özellikle alışveriş merkezlerinde ürün tanıtma, fuarlarda broşür dağıtma, otogar ya da havalimanlarında yol gösterme, mağazalarda tezgahtarlık, hastanelerde ilaç dağıtımı, arazi şartlarına uygun olarak 10 kg.a kadar ağırlık taşıma, sensörler yerleştirilerek tarama, gözcülük yapma, hedef belirleme gibi bir çok işleri yapabiliyorlar. Bu durumda yakın gelecekte bazı ara elemanlar işsiz kalacağa benziyor.
Fotoğraflarımız koruma altında
Anadolu Ajansı; üretimini yapıp yayına verdiği fotoğrafların medyada kullanımlarını gözlemlemek, fotoğraf ve fotoğrafçı performansını medya kullanım oranına göre değerlendirmek, izinsiz içerik kullanımını tespit etmek ve yasal süreci başlatmak amacıyla kendi kaynaklarını kullanarak Haber Takip Sistemi ile entegre çalışan Fotoğraf Takip Sistemi (PTS – Photo Tracking System) yazılımını geliştirdi ve bu yazılımla OANA’dan (The Organization of Asia-Pasific News Agencies) ödül aldı. Dünya’da benzeri olmayan bu altyapı, dünyaca ünlü fotoğraf stok sitelerinde bile kullanılmıyor.
Anadolu Ajansı Bilgi ve İletişim Teknolojileri Direktörü Yakup Şıvka’dan aldığım bilgilere göre Anadolu Ajansı yaklaşık 100 yıllık bir geçmişin getirdiği zengin bir arşive sahip. Sahip olduğu zengin fotoğraf arşivi ile yayın organları ve kurumlar tarafından hem haber hem de fotoğraf arşivine sıkça başvuruluyor. Bu durum elde bulunan arşivin dikkat ve özenli saklanmasını ve korunmasını gerektiriyor. Anadolu Ajansı oldukça değer verilen bu arşivini koruma ve yaşatma adına, son yıllarda önemli yatırımlar yapmış ve arşiv dijitalleştirilerek koruma altına alınmış.
Anadolu Ajansı günlük ortalama 2,000 haber, 6000 fotoğraf, 500 video yayınlanıyor. Ajansın üretip yayınladığı bu içerikler; yerel ve ulusal yayın organları (gazete, web sitesi, TV vb.) başta olmak üzere, birçok uluslararası yayın organları tarafından da kullanılıyor. Hal böyle olunca bu değerli datayı korumak da elzem hale geliyor.
Anadolu Ajansı yurtiçi ve yurtdışında yaklaşık 1700 yerli ve yabancı aboneye sahip. Yayınlanan içerikler bazen abone olmayan medya organları tarafından da kullanılmakta ve bu durum telif hakkı kanunlarına aykırı olup, yasal işlem söz konusu oluyor. İzinsiz kullanımlar; hem haber üretimi için emek harcayan gazetecilerin emeğine zarar veriyor; hem de ajans için ciddi bir ekonomik kayıp oluşturuyor.