Bu yazımda son dönemde popüler olan otonom yani kendi kendine hareket edebilen dronelar hakkında bilgi veriyorum.
Birçok yıldır aktif olarak hayatımızda yer alan dronelar temelde üzerinde pervaneleri olan ve uzaktan kumanda ile uçuşu sağlanan uçabilen araçlar. Birçoğunun üzerinde kamera da bulunan bu dronelar gelişen teknoloji ile beraber yeni bir özelliğe de kavuştular: Kendi kendilerine yani otonom olarak uçabilmek. Ciddi bir işlemci gücü ve birden fazla karmaşık sistemlerin beraber çalışmasını gerektiren bu teknolojik destek bugüne kadar tam anlamıyla verilemiyordu. Her ne kadar Lily isimli kitlesel fonlama ile hayata geçirilmesi beklenen (ancak bunu başaramayan) drone bu tarz bir iddiaya sahip olsa da bu hiçbir zaman tam olarak yapılamadı.
Elbette pazarda engellerden sakınabilen dronelar vardı ve halen de var. Özellikle ticari kullanımda bu tarz drone modellerinin olduğu biliniyor. Fakat son kullanıcıya hitap eden ve tam anlamıyla kendi kendine giderken engellerden sakınabilen bir drone yakın zamana kadar yoktu. Kısa bir süre önce duyurulan Skydio R1 türünün ilk örneklerinden biri.
İlk son kullanıcı otonom drone modeli: Skydio R1
Otonom olarak hareket edebilen ve belli bir kullanıcıyı takip etme komutu verilebilen ilk örneklerden biri olan Skydio R1, üzerinde birçok teknolojik ayrıntıyı içeren bir drone. Öncelikle ürünün mini bir bilgisayar içerdiğini belirtmek isterim. Yapay zeka destekli 256 çekirdekli NVIDIA Jetson işlemci drone modelinin beynini oluşturan parça. Zira bütün takip işlemi, karar verme mekanizmaları, aynı zamanda etrafı kontrol eden algılayıcılardan gelen veriler bu işlemci tarafından anlamlandırılıyor. Ürünün üzerinde 12 adet algılayıcı kamera bulunuyor. Bu kameraların görevi etrafı algılamak video kayıt etmek değil.
Takdir edersiniz ki boş bir arazide bir drone modelinin sizi takip etmesi kolay olabilir. Ancak bir ormanda ya da binalarla dolu bir sokakta bu o kadar kolay olmuyor. Skydio R1’in videolarında ormanda yapılan çekimler yer alıyor ve gerçekten de cihaz ağaçlara çarpmadan kişileri takip edebiliyor. Üstelik bunu yaparken etrafındaki nesneleri gerçek zamanlı algılayabiliyor. Satışa da çıkan drone’un fiyatının üzerinde bir adet kamera da yer alıyor. Bu sayede takip sırasında video kaydı da alınabiliyor. Kameranın görüntü çözünürlüğü 4K. Saniyede 30 fps video kaydı yapabilen bu kameranın görüş açısı ise 150 derece.
Sektörde bu tarz incelemeler yapan kişiler tarafından test de edilen Skydio R1, olumlu yorumlar aldı. GPS ve barometre gibi farklı algılayıcı ve teknolojilerle de donatılan drone modelinin bu alanda bugüne kadar yapılan en iyi ürünlerden biri olduğunu söyleyebiliriz. Son olarak drone modelinin hediyesinin 2499 dolar olduğunu belirteyim.
Sayıları artabilir
Adeta uçan bir bilgisayar olan Skydio R1, yapay zeka destekli bir model. Bu ürünle beraber önümüzdeki dönem bu tarz cihazların sayısının artacağını öngörebildiğimi söyleyeyim. Hali hazırda bu kadar olmasa da etrafı algılayan drone modelleri zaten vardı. Ancak Skydio bunu bir adım öteye taşıdığı gibi bu işi gayet başarılı yaparak iyi bir örnek de oluyor.
Teknolojinin gelişmesi bu tarz çözümlerin de geliştirilmesine sebep veriyor. Bundan sonraki adım ise hem sesli komut hem de otonom özellikleri çok daha iyi olan bir drone olabilir. Ya da çok daha uzun süre havada kalabilen, etrafı çok dahi iyi algılayıp sizi en uygun açıdan kayıt edebilen uçan bir yardımcı da fena olmazdı.
İnsanın hayal gücünün sınırı teknolojinin geldi nokta. Teknoloji ilerledikçe hayal edilenlerin hayata geçme hızı da artıyor. Umarız ki bu tarz ürünlerin sayısı daha da artar ve biz kullanıcılar çok daha akıllı ve kendi kendine hareket edebilen, engellerden sakınan çok daha iyi drone modelleri görürüz.
Işığınız bol olsun…