Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Dijital KültürGeleceğin Kablosuz Teknolojileri

    Geleceğin Kablosuz Teknolojileri

          Kablosuz teknolojileri her zamandakinden daha hızlı gelişiyor. Gelişmiş geniş bant ve daha iyi bir kullanıcı deneyimi için, akıllı telefon üreticileri kendi cihazlarında kablosuz teknolojileri geliştirme konusunda adeta yarış içindeler. Yeni nesil akıllı telefonlar; multimedya, artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik gibi teknolojileri desteklemeye başladılar. Bütün bu teknolojilerin sorunsuz ve hızlı şekilde kullanılabilmesi için, cihazların gelişmiş kablosuz teknolojileri kullanabiliyor olması gerekiyor.

          Bu haftaki yazımda, akıllı telefonların gelecekte kullanabilecekleri kablosuz teknolojilerden bahsedeceğim.

    Wi-Fi

          Wi-Fi teknolojisinin gelişmiş geniş bant mobil teknolojisi ile gelecekteki 5G ağlar için de birincil iletişim kaynaklarından biri olarak kalacağı düşünülüyor. Bu teknolojinin özellikle havaalanları ve büyük stadyumlar gibi alanlarda daha iyi sonuç vermesi için geliştirmelerin olacağını söyleyebiliriz. Nitekim, kalabalık alanlarda daha iyi veri transfer hızı sağlanması için, Wi-Fi teknolojisinde yeni bir standart olarak IEEE 802.11ai kullanılmaya başlamıştır.

    WiGig

          60 Ghz frekans aralığında çalışan WiGig, gelişmiş geniş bant desteği, düşük geçikme süresi ile aslında gelişmiş bir Wi-Fi sürümü olarak öne çıkıyor. Özellikle Sanal Gerçeklik (VR), Artırılmış Gerçeklik (AR), DH oyun ve HD multimedia iletişimine verdiği destek ile akıllı telefonlar için gelecekte kullanılacak kablosuz çözümlerde adından söz ettiriyor.

          WiGig, günümüzde yaygın olarak kullanılan kablosuz iletişim frekansına göre daha yüksek frekans spektrumu kullandığı için, düşük frekanslarda kullanışlı olmayabilir. Özellikle yüksek hız gerektiren uygulamalar için oldukça ideal olduğunu söyleyebilirim.

    Bluetooth

          Bluetooth, multimedia ve giyilebilir akıllı cihazların kullandığı, düşük mesafelerde iletişimin sağlandığı bir teknolojidir. Bu teknojideki yeni gelişmeler kullanım alanını da artırmıştır. Özellikle Bluetooth 5.0 ile mobil cihazlar ve arabalar için daha verimli hale getirilmiştir. Gelecekte özellikle nesnelerin interneti kapsamında, ev ortamında veya giyilebilir akıllı cihazların internet bağlantılarında daha fazla kullanılacağını söyleyebiliriz.

    Li-Fi

          Li-Fi, iletişimde radyo dalgaları yerine, aktarma aracı olarak bildiğimiz ışığı kullanan etkili bir kablosuz veri iletişim aracıdır. Bant genişliği açısından geniş bir kullanım spektrumuna sahiptir. Sadece istenilen alandaki ışık aracılığı ile kullanıldığından güvenlik açısından da avantajlara sahiptir. Evde kullanılan modifiye edilmiş lambalar, yüksek bant genişliğine sahip kablosuz iletişimde kullanılabilir.

          Li-Fi teknolojisi, gelecekte ev ve iş yerinde kulanılacak akıllı cihazların birbirleri ve internet ile olan iletişiminde kullanıma uygun bir teknoloji olarak öne çıkıyor.

    NFC

          Yakın mesafe iletişim teknolojisinde kullanılan NFC, düşük maliyet ile veri aktarımında kullanılabilecek teknolojilerin başında geliyor. NFC teknolojisi günümüzde özellikle mobil cihazlar ile yakın mesafeden ödeme yapma amacıyla kullanılıyor. Gelecekte akıllı ev aletlerinin etkinleştirilmesi ve yakın mesafeden iletişim kurmasında kullanılabileceği düşünülüyor.

    5G NR Milimetre Dalgaları

          5G milimetre dalgaları, LTE ve 5G teknolojisini kullanan uygulamalar için tasarlanmış bir teknolojidir. Milimetre dalgaları, yüksek bant genişliği nedeniyle gelişimiş mobil geniş bant ve gecikmesi düşük servisler için uygun bir çözümdür.

          Gelecekteki akıllı mobil cihazlar, farklı alan ve bölgelerde farklı frekans bantlarında çalışacak şekilde modemlerle donatılacaklarından, 5G NR Milimetre dalgası teknolojisinin bu cihazlarda kullanım alanı bulacağı düşünülüyor.

          Twitter takip için @salihertugrul

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN