Bundan yaklaşık 35 – 40 yıl önce daha siyah beyaz televizyon döneminde hatta şu an bile en çok sevdiğim çizgi filmlerden birisi Jetgillerdi. Uçan arabalar, gökyüzündeki evler, yürüyen bantlar, duvardaki devasa televizyonlar, robotlar… O zamanlar bu çizgi filmi seyrederken geleceğe dair hayaller kurar, buradaki hangi teknolojilerin bir gün gelip gerçek olacağını düşünürdüm. E tabi o zamanlar yaş daha 10, hayal gücümüz sınırsız. Yavaş yavaş televizyonlarda izlediğimiz, kitaplarda okuduğumuz bazı teknolojiler yavaş yavaş gerçek olmaya başlıyor. Örneğin Boston Dynamics’in ve Honda’nın robotları bu konuda beni ümitlendiriyor. Kendi kendine evi süpürebilen elektrikli süpürgeler, Google’ın ve diğer üreticilerin sürücüsüz otomobilleri de artık boy gösteriyor. Hatta prototip bile olsa uçan otomobil de ortaya çıktı.
Bu teknolojik gelişmelerin sonucunda içinde yaşadığımız evler de artık akıllanıyor. Yakında içinde yaşadığımız evler, çeşitli fiziksel özellikleri kullanarak hane halkını birbirinden ayırabilecek, insanların kişisel ihtiyaçlarına adapte olabilecek. Örneğin eve geldiğinizde akıllı ev asistanı size sadece “hoş geldiniz” demeyecek, sizin alışkanlıklarınıza göre aydınlatmayı, odanızın sıcaklığını ayarlayacak, istediğiniz televizyon kanalını açacak.
Akıllı eviniz sadece alışkanlıklarınız değil, bileğinizde takılı akıllı bileklik sayesinde vücut sıcaklığınız, kalp atış hızınız gibi bilgileri de kontrol ederek evdeki ısıyı, aydınlatmayı ayarlayacak. Evinizin kapısını açmak için anahtara ihtiyacınız olmayacak, ister sesinizle, ister parmak izinizle, isterseniz biyometrik özelliklerinizle evinizin kapısını rahatlıkla açabileceksiniz. Yani anahtar kaybetmek gibi şeyler geçmişte kalacak.
En önemli bileşenler
Akıllı evlerin en önemli bileşenlerinden birisi robotlar olacak gibi gözüküyor. iRobot ve Neato gibi şirketlerin geliştirdiği robotlar halihazırda evlerde temizlik için kullanılıyor. Bu robotların yerini yerlerdeki çocuk oyuncağı gibi şeyleri de kaldırabilen yani ortalığı toparlayabilen robotlar alacak. Katıldığımız fuarlarda prototipleri görmeye başladık bile.
Akıllı evlerin ayrılmaz bir diğer parçası ise çamaşır makineleri, buzdolapları gibi akıllı ev aletleri. Akıllı evinizde kolunuzdaki saatten fırındaki yemeğin durumunu yerinizden kalkmadan görüp hazırlığınızı ona göre yapabileceksiniz. Elbette evdeki tüm aletlerin birbirleriyle konuşabilmelerini sağlayan platformlar geliştirilmeye devam ediyor, gelecekteki durum nasıl olacak hep birlikte göreceğiz.
Akıllı evlerin insan hayatını kolaylaştıracak en önemli özelliklerinden birisi ise bilgilendirme olacak. Örneğin klimanızın filtresinin değişme zamanı geldiyse bildirim alacaksınız. Yanlışlıkla klimayı ya da kombiyi açık bırakırsanız yine size bir bilgilendirme gelecek ve gerekli müdahaleyi yapabileceksiniz. Aynı şekilde doğalgaz ocağını açık unutursanız bilgilendirmeye gerek bile kalmadan akıllı eviniz doğalgazı kesecek.
Diğer taraftan oyun ve eğlence sistemleri de merkezileşecek. Medya sunucuları ile hane halkı istediği müziği, videoyu istedikleri cihazdan oynatabilecek. Hatta Netflix ve Hulu gibi yeni hizmetler bu konuda önemli bir yükü üstlenecek.
Akıllı evlerin daha akıllı olması için İnternet bağlantısının da yüksek hızlı olması gerekiyor. Fiber internet, 4G ve daha sonrasında 5G akıllı evlerin daha da akıllanmasını, hane halkının bilgiye daha rahat ulaşabilmesini sağlayacak.
Akıllı evler daha fazla güvenlik gerektirecek
Son zamanlarda akıllı cihazlara yönelik saldırılar arttı. Doğal olarak akıllı evlere olan saldırılar da artacak. Bu yüzden güvenlik çok daha fazla önem kazanacak. Yüz tanıma ve parmak izi gibi biyometrik teknolojiler akıllı evlerin güvenliğinin ayrılmaz bir parçası olacak. Diğer taraftan dışarıdan gelecek saldırılara karşı ev ağının korunabilmesi için özel güvenlik çözümleri geliştirilecek. Örneğin eve gelen misafirlerin bağlanabileceği misafir ağlar (halihazırda çeşitli modemlerde destekleniyor), evdeki tüm cihazları destekleyebilen antivirüs yazılımları ve diğer güvenlik çözümleri ön plana çıkacak.
Jetgiller’in yaşantısına ulaşabilmek için belki daha çooook uzun yıllar beklemek gerekiyor ama akıllı evler için beklemeye gerek yok. Yukarıda saydığımız birçok teknoloji şu an erişilebilir durumda. Amazon, Google ve diğer birçok şirket bu konuda çalışmalarına devam ediyor. Yukarıda bahsettiğimiz tarzda akıllı evler sanırım çok uzakta değil…