İnsanlığın ilk yıllarında hayatta kalmak adına yapılan yeni aygıtlar, belli bir süre sonra aynı aygıtların geliştirilmesi ile yenilikçilik sürecini de başlatmış oldu. İlk önce taşlar kullanılmış, daha sonra hayvanlar evcilleştirilmiş ve tarımsal hayata geçilmiş, çok daha ileri gelindiğinde ise madenler keşfedilmiş ve insanlık madenleri işleyerek kullanabilir hale getirmişler. Maden çağından sonra yenilikçilik konusunda uzun bir süre duraksama olmuş olsa da buharlı aygıtların bulunması ile süreç devam etmiştir.
M.Ö 3500’lü yıllarda yazının bulunması, insanlık tarihinde bilginin aktarılması konusunda atılan ilk adım olmuş.
M.Ö 45’te takvimin kullanılmaya başlaması, 260 yılında Pusulanın keşfi, 1439’da Matbaanın bulunması ile yazılı bilginin gelecek kuşaklara aktarılması süreci başlamıştır.
16.yy da mekanik saat kullanılmaya başlamış, böylece astronomlar gözlemlerini düzenli yapar hale gelmişler. Yine 16.yy da ilk mikroskoplar geliştirilmeye başlanmıştır. Aslında mikroskopta kullanılan cam çok daha önceleri bulunmuş fakat lens olarak ilk kez 1600’lü yıllarda kullanılmıştır.
Zamanın kâşifleri özellikle dünya hareketleri ile ilgilenmişler ve çeşitli gözlemler yaparak bilgileri kayıt altına almışlar. Bazı kâşifler gözlem yapmak için gerekli olan aletleri de kendileri geliştirmiştir. Dünya hareketleri ve gökyüzünde olan biteni merak eden Galileo Galilei, 1609 yılında Teleskopu icat etmiş, ayrıca bize hiçte yabancı olmayan Isaac Newton, 1704 yılında teleskop teknolojisini daha da ileri götürerek, aynalarla ışığı toplayan daha performanslı bir teleskop geliştirmiştir.
Endüstri devriminin başlaması; 1698 yılında Buhar Motoru’nun bulunması ile olmuş, böylece insan gücünün yerini makine gücü almış ve bu yöntem kullanılarak yeni makineler icat edilmiştir.
Elektrik:
1830’lu yıllara gelindiğinde elektrik ile ilgili gelişmeler olmasına rağmen aslında elektrik konusunda M.Ö 600’lü yıllarda antik Yunanistan’da çalışmalar başlamış, günümüzde elektrik denilince akla ilk gelenin, Edison olmasına rağmen, Edison’un halka konuyu anlatma konusundaki başarısının bunda rolü büyük olmuştur. Laboratuvar ortamında elektriğin elde edilmesi Micheal Faraday ve Joseph Henry tarafından farklı zamanlarda ve farklı yerlerde olmuştur.
Telgraf:
1837 yılına gelindiğinde William Cooke ve Charles Wheatstone adlı iki İngiliz: teller üzerinde elektrik akımı aracılığı ile mesaj iletmeyi başarmış, böylece ilk elektrikli telgraf makinesi ortaya çıkmıştır.
Radyo:
1876 yılına gelindiğinde Alexander Graham Bell, telefonu icat etmiş, 1902 yılında Guglielmo Marconi, kablo ya da tel olmadan bir yerden diğerine mesaj göndermenin yolunu bulmuştur. Böylece radyo doğmuş, ancak bu günkü modern radyonun mucidi Nikola Tesla olarak kabul edilmiştir.
Bilgisayar:
Daha transistorün keşfine 11 yıl varken, 1936 yılında Bilgisayar icat edilmiş fakat kişisel bilgisayarı kimin bulduğu her zaman bir soru işareti olarak kalmıştır. Bilgisayarı oluşturan parçaların bulunması bile ayrı ayrı bir icat olarak değerlendirilebilir. Bunun yanında programlanabilir ilk bilgisayar, Konrad Zeus tarafından geliştirilen Z1 dir.
Transistör:
1947 yılına gelindiğinde elektrik elektronik çevrelerinde devrim niteliğinde bir gelişme olmuş, Transistör keşfedilmiştir. Transistör keşfinden sonra teknolojide hızlı bir atılım yaşanmış, günümüzde kullanmış olduğumuz hızlı ve akıllı cihazların geliştirilmesinin önü açılmıştır. Eğer transistör keşfedilmemiş olsaydı 4 işlem yapan bir hesap makinesi, eski sistem tüplü teknoloji ile tasarlanacak, neredeyse bir spor salonu kadar alana ihtiyaç olacaktı.
1960 yılında bulunan Laser’in fikir babası 1917 yılında Albert Einstein’dır.
Cep Telefonu:
1973 yılında ilk cep telefonu görüşmesi yapılmış olmakla birlikte, cep telefonu düşüncesi daha 1947 yılında ortaya atılmış. Modern cep telefonunun mucidi olarak Martin Cooper sayılmış ve ilk cep telefonu görüşmesini de 1973 yılında yine kendisi yapmıştır.
İnternet:
Günümüzde oldukça yoğun kullanıyor olduğumuz teknolojik cihazların, orijininde farklı farklı teknolojilerde olan keşifler yatmakta. Bunların en önemlilerinden biriside İnternet. Kökeni 1962 yılına dayanan internet, 1969 ARPANET projesi kapsamında dört farklı merkezle yapılan bağlantı ile ilk şeklini almış, 1987 yılında ilk sayısal ses bantları üretilmiş, 1990 yılında yüksek netlikte televizyon yayınına başlanmıştır.
1992 yılına gelindiğinde günümüzde kullanılan cep telefonları benzeri cihazlar geliştirilmiş, 1997 yılına gelindiğinde artık telefonların ekranları renklenmeye başlamış, 2000’li yıllara gelindiğinde, firmalar ürünleri ile rekabet edebilir hale gelmiştir. 2005 yılından sonra artık akıllı telefon kavramı kullanılmaya başlamıştır.
2013 yılında akıllı gözlükler piyasaya sunulmuş, 2014 yılı içinde de 3D yazıcılar, uçan arabalar, uzay yolculukları için yeni roketler ve yeni uzay giysileri üretilmiştir.
Tarihte bulunan ya da geliştirilen yenilikçi ürünler sayesinde teknoloji bulunduğumuz seviyeye geldi. Bu süreç bundan sonra da bütün hızıyla devam edecek.