Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    GenelGeçmişten Günümüze Akıllı Telefonlarda Parmak İzi Teknolojisi

    Geçmişten Günümüze Akıllı Telefonlarda Parmak İzi Teknolojisi

    Akıllı telefonlardaki parmak izi okuyucusu dünyada en yaygın kullanılan güvenlik önlemlerinden birisi. Artık giriş seviye telefonlarda bile parmak izi okuyucusu standart hale geldi. Peki bu parmak izi okuyucusu geçmişten günümüze hayatımızda neleri değiştirdi hep beraber ona göz atalım.

    Ana ekran tuşuna entegre parmak izi oyucular

    Parmak

    Daha öncesinde ismi öne çıkmayan bir iki Çin menşeili akıllı telefon üreticisi akıllı telefonlarda parmak izi okuyucusunu kullansa da bu özellikle ilk sükse yapan telefon Apple iPhone 5S olmuştu. Aynı zamanda ilk 64bit mimari işlemciye de sahip olması cihazın öne çıkan özellikleriydi. İnsanlar önceki nesillerden alışılan orta tuşa bu sefer parmak izini kullanmak için de kullanmaya başladılar. Özellikle ekrandan şifre veya pin girmek zaman kaybı iken parmak izi okutarak girmek daha güvenli ve daha kolay bir seçenek olarak karışımıza çıktı. Apple parmak izi okuyucu teknolojisini birçok modelinde (6,6s,SE,7,7 Plus,8 8 Plus, SE 2020) kullanmaya devam etti. Hatta parmak izi okuyucuları o kadar benimsendi ki Apple, iPhone 6S modeline parmak izi okuyucusunu güncelledi ve daha hızlı bir okuyucu yerleştirdi. Bununla da kalmadı kimi iPad modellerinde kullandı ve hala kullanmaya devam ediyor.

    Arka kapakta olan parmak izi okuyucular

    Parmak

    Android tarafında da parmak izi okuyucuları Apple’dan sonra daha fazla kullanılmaya başlandı. Ancak Apple’daki gibi ekranın altındaki bir tuşa entegre değil, arka kapağın üst tarafına yerleştirilmişti. Çünkü Android akıllı telefonlar çok daha iyi bir ekran/kasa oranı sunduğu için ön tarafta parmak izi okuyucusuna yer kalmamıştı. Mecburen arka tarafa yerleştirilen bu okuyucu kimi tüketiciler tarafından kolaylık olarak lanse edilse de kimileri içinse ulaşılması zor bir yerde olduğu için kullanışsız sayılıyordu. Ayrıca telefonları boyutu da büyüdüğünden dolayı tek elle telefonu kontrol etmek zorlaştı ve parmak izine ulaşmakta doğru orantılı olarak zorlaşmış oldu. Arka tarafa yerleştirilmiş parmak izi okuyucuları en çok kullanan markalar arasında en başta Huawei ve Samsung geliyor.

    Güç tuşuna entegre edilen parmak izi okuyucular

    Parmak

    Akıllı telefonlar büyüdükçe tek parmak ile arka tarafa ulaşılması zor olan parmak izi oyucularını üreticiler akıllı bir hamle ile güç tuşuna entegre etmeyi başardılar. Bu sayede daha rahat bir tutuş pozisyonunda parmak izi okuyucularını kullanmak mümkün oldu. Ayrıca gelişen teknoloji ile birlikte parmak izi oyuma hızları da aynı oranda gelişti ve 1 saniyenin altındaki sürelerle beraber parmak izi okuyucuları kullanılır hale geldi. Genellikle kasanın sağında bulunan güç tuşları kimi insanlar için de dert olabiliyor. Bunun sebebini de tüketiciler sadece kilit ekranından bildirim okumak istediklerinde parmak izini tanıttıkları parmakları ile güç tuşuna bastıklarında kilidin hemen açılıyor olmasından dolayı olduğunu söyleyebiliriz. Yine de ekranın alt tarafındaki tuştan veya arka tarafa yerleştirilen halinden çok daha pratik ve ergonomik olduğunu söyleyebiliriz.

    Ekran altına yerleştirilen parmak izi okuyucular

    Parmak

    En gelişmiş ve son teknoloji güvenlik sistemlerine bakacak olursak parmak izi okuyucuları en çok kullanılan sistem olduğunu söylemiştik. Bunun sebebi olarak her insanın parmak izinin kendine has ve özgü olduğundan dolayı olduğunu söyleyebiliriz. Akıllı telefonlarda en yaygın şekilde parmak izi kullanımı “artık” ekran altına entegre olan sistemler. Bu sistemin mucidi ise vivo. 2018 yılında yapılan bir fuarda görücüye çıkan akıllı telefon fazlasıyla ilgi çekmişti. O günden bu yana en çok kullanılan parmak izi okuyucu sistemi ekran altı teknolojisi oldu ve markalar bunun üzerinde geliştirmelerini halen yapmakta. Ekran altından parmağınıza gönderilen bir ışık sayesinde parmak izinizi okuyan bu okuyucular zamanla daha da gelişerek Ultrasonic okuyucu haline geldi. Daha fazla baskı ile 3D tarama yaparak daha doğru daha kesin ve daha güvenlikli olmasıyla kullanıcılar tarafından fazlasıyla sevildi. Ancak sadece AMOLED ekranlarla beraber kullanılan bir teknoloji olması daha pahalı bir yapıda olmasına sebep oluyor. IPS LCD ekran kullanan akıllı telefonlar ise panelin kalınlığından dolayı ekran ekran altı parmak izi okuyucuları maalesef destekleyemiyor. Bu telefonlarda daha çok fiziken daha hızlı bir seçenek sunan güç tuşuna ya da arka tarafta olan okuyucular tercih ediliyor.

    Peki sizin kullandığınız akıllı telefonda hangi tarzda bir parmak izi okuyucu bulunuyor? Yorumlar kısmında kendi görüşlerinizi belirtebilirsiniz.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN