Freelancer, serbest çalışan veya serbest meslek sahibi olan kişidir. Kurumsal bir yapıyla uzun vadeli işbirliği olmayan kişi için yaygın olarak kullanılan bir terimdir. İngilizce bir kelime olan Freelancer, “serbest çalışan” veya “serbest meslek erbabı” gibi anlamlar ifade eder. Freelancer, daha çok kendi başına çalışır ve müşterilerden gelen işler için teklifler verir. Çok sayıda müşteri için çalışabilecekleri gibi ağırlıkla proje bazında çalışmayı tercih ederler. Freelancer olmanın en büyük avantajı kurallarını kendinizin koyduğu özgür bir zamanda çalışmaktır. Hele bir de yaptığı işle ilgili yetenek ve tecrübesi varsa kendine iyi bir gelir oluşturur. Freelancer olmak bir çok kişi için çok caziptir. Freelancer olarak sadece evden çalışmanıza gerek yoktur. Kimi zaman çalışma alanı size işi veren kurumun ofisi de olabilir.
Freelancer Olmak
Freelancer olarak iş yaptığınızda çalışma saatlerini siz belirlersiniz. İsterseniz evinizin konforunda isterseniz de yer bağımsız internet bağlantınızın olduğu her yerde özgür bir şekilde çalışabilirsiniz. Çalışırken seyahate çıkıp tatil bile yapabilirsiniz. Ayrıca kendi çalışma şartlarınızı kendinizin belirleyeceği esnek bir sistem olarak konforlu bir tercihtir. Bir de kazancınızın vergilendirme konusu da çok önemlidir. Gelirinizin büyüklüğüne göre o yılın sonunda vergi ödemeniz gerekebilir. Bunu muhasebecinizle mutlaka görüşün.
Freelancer Olmak Hangi Meslekler İçin Uygundur?
Bilgisayar programcılığı, danışmanlık, web site tasarımı, grafik tasarımı, sosyal medya yönetimi, metin yazarlığı, oyunculuk, çeviri, yazarlık, editörlük, film ve video üretimi, grafik işleri, fotoğrafçılık ve müzik ile uğraşanlar bir de öğrenciler çok rahat Freelancer olarak iş yapabilirler.
Avantaj ve Dezavantajları
Belirli bir çalışma saatine bağlı kalmadan müşterinizi ve isteyeceğiniz ücreti kendiniz seçersiniz. Fakat bu işi yapıyorsanız düzenli ve sürekli bir gelir elde edemeyebilirsiniz. Ayrıca bazı durumlarda işi yetiştirmek için özel yaşantınızdan taviz vermeniz gerekebilir.
Neler Yapmalıyım?
Uzmanlaşın: Yaptığınız işin uzmanı olmak için gerekirse ek eğitimler alarak sertifikalar edinin. O işi en iyi sizin yaptığınız bilinirse işsiz kalma olasılığınız azalır.
Sözleşme Yapın: Söz uçar yazı kalır misali işe başlamadan önce mutlaka karşı taraf ile sözleşme yapın.
Kişisel Gelişiminize Önem Verin: Sürekli kendinizi ve yetkinliklerinizi geliştirin. Eğitim alın ve bu eğitimleri sertifikalarla taçlandırın.
Disiplinli ve Düzgün Çalışın: Müşterinizden aldığınız işleri zamanında ve aksatmadan belirli bir disiplin içinde teslim etmeye gayret edin. Çok fazla işi aynı anda yapmak yerine en iyi yapabileceğiniz ve size en yüksek kazancı getirecek olan işe odaklanın.
İyi İlişkiler Geliştirin: Profesyonellerle iyi ilişkiler geliştirin ki çevreniz genişlesin. İyi bir iş çevresi size sürekli yeni fırsatlar yaratacaktır.
Referanslarınız Önemli: Önemli referanslara sahip olmak Freelancerlar için bulunmaz bir katma değerdir. İyi referans her zaman işe yarar ve yeni işlerin kapısını açar.
Özetle
Bir çok avantajının yanında Freelancer olmak aslında düzensiz bir işe sahip olmak demektir. Bazen iş alamadığınız ve boşta geçireceğiniz zaman dilimleri olabilir. Böyle bir duruma da hazırlıklı olarak tutumlu davranmalı ve zor günler için tasarrufta bulunmalısınız.