Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Fotoğraf/KameraFotoğrafta flaş kullanımı

    Fotoğrafta flaş kullanımı

    flas01

    Hemen hemen bütün fotoğraf makinelerinde bulunan flaş, bize anlık ve çok kuvvetli ışık sağlayarak daha güzel fotoğraflar çekmemize yardımcı olur.

    Fotoğrafın temeli ışıktır. Işık olmadan fotoğraf olmayacağı için, görüntünün oluşması için az da olsa mutlaka ışık kaynağına ihtiyaç vardır. İşte ışığın olmadığı bu durumlarda kullanılmak üzere minik bir yardımcımız vardır: Flaşlar. Orta ve üst seviye dijital SLR modeller haricindeki hemen hemen bütün fotoğraf makinelerinde dahili bir flaş bulunur. Bu flaş yardımı ile anlık ve çok kuvvetli ışık elde ederiz.

    Ancak bu ışık çok anlıktır ve bir saniyeden bile az patlayarak ışık oluşturur. Bu ışık bize özellikle geceleri fotoğraflarımızın aydınlık olmasını sağlar. Flaşlar pratiktir, makinenin gövdesine entegre oldukları için doğal olarak her yere taşınırlar. Bu yazının konusu olmasa da sonradan takılan flaşların gücü bütünleşik olanlardan daha yüksektir. Ayrıca paraflaş adı verilen elektrikle çalışan çok daha güçlü ve sürekli çakabilen flaşlar da vardır.

    Ama bu minik ışık kaynaklarını kullanırken bazı hususlara dikkat etmek gerekir:

    Sert ışık

    Flaşlar çok güçlü ışık yaydıkları için çok sert gölgeler oluştururlar. Özellikle insan portrelerinde arkada oluşan gölgeler, yüzdeki kırışıklıklar, elbise detayları flaşlar sayesinde ortaya çıkar. Bu da genelde istenmeyen bir durumdur.

    Bu arada flaşların hemen hemen tamamında farklı modlar da yer alır. Örneğin Slow Sync modunda flaş daha düşük bir enstantane değerinde çakar. Bu sayede keskin olmayan yumuşak bir ışıklandırma oluşur. Bu modu kullanırsanız fotoğraflarınız daha gerçekçi olacaktır. Fakat bu mod da her zaman kullanılamaz. Zira enstantane değerinin düşük olması her zaman istenen bir durum olmayabilir.

    Etki mesafesi

    İster bütünleşik ister harici bir flaş kullanın her flaşın bir etki mesafesi vardır. Bütünleşik flaşlarda 7-8 metre olan bu mesafe harici ürünlerde 15-20 metreye kadar çıkabilir. Ancak bunun ötesinde etki etmezler. Bu yüzden kullanacağınız flaşın etki mesafesini bilmeniz işe yarayacaktır.

    Pil canavarı

    Evet özellikle bütünleşik olanlar ve haricen takılanlar tam bir pil canavarıdır. Bütünleşik flaşı çok sık kullanmak fotoğraf makinesinin pilinin çabuk bitmesine yol açar. Bu yüzden flaş kullanırken idareli olmayı öğrenmeli ve çaktığınız her flaşın pil ömrünü azalttığını bilmelisiniz.

    flas02

    Yukarıdaki başlıklara dikkat ederseniz sıkıntı çekmezseniz. Tabi bir de flaşın nerede kullanılması gerektiği konusu var?

    Her yerde flaş kullanılmaz

    Olur olmaz yerde flaş kullanmamak ilk dikkat edeceğiniz şey olmalı. Özellikle konser, sanat etkinliği, tiyatro gösterisi ve opera gibi ortamlarda flaş kullanmaktan kaçının. Bu mekanlarda flaş patlatmak performansı gerçekleştirenlerin dikkatini dağıtacaktır.

    Ters ışıkta

    ‘Flaş sadece gece kullanılır’ cümlesi doğru değildir. Elbette flaş gece kullanılır ama bu gündüz kullanılmayacağı anlamına gelmez. Özellikle ışığın tersten geldiği ama mutlaka fotoğraf çektirmek gerektiği durumlarda flaş kullanılır. Flaşın en az kullanıldığı durumlardan biri de ters ışık yani konunun arkasından gelen ışığın olduğu durumlardır.

    Örneğin kapalı bir mekanda pencere konunun arkasında olacak şekilde bir gündüz fotoğrafı çekmek isterseniz yapmanız gereken tek şey flaşı açmaktır. Benzer şekilde bir manzara önünde ters ışıkta fotoğraf çektirmek isterseniz mutlaka flaşı açmalısınız. Eğer bunu yapmazsanız fotoğrafını çekeceğiniz kişi ya da kişilerin yüzü karanlık çıkacaktır.

    Aydınlatması yetersiz kapalı mekanlarda

    Işığın az olduğu kapalı mekanlarda da gündüz bile olsa flaş kullanılabilir. Zaten başka türlü konuyu aydınlatmak mümkün olmayacaktır. Bu yüzden bu gibi durumlarda flaş kullanabilirsiniz.

    Günümüzde cep telefonlarında da flaş bulunur. Ancak bunların neredeyse tamamı LED flaştır. Yani fotoğraf makinesi flaşları kadar güçlü ışık veremezler. Ama kısa 1-2 metre gibi kısa mesafelerde bu flaşlar da oldukça etkilidir. Bu flaşları da (etki mesafesi sınırları içinde kalmak kaydıyla) fotoğraf için kullanabilirsiniz. Ama fotoğraf makinesindeki kadar fayda beklememek lazım.

    Flaşı doğru kullanarak her zaman güzel ve aydınlık fotoğraflar elde edebilirsiniz. Biraz emek, biraz çaba ve bol bol deneme yolunuzu aydınlatacaktır.

    Işığınız bol olsun…

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN