Bir fotoğrafı oluşturan noktaların toplamına çözünürlük adı verilir. Çözünürlük daha iyi fotoğraf anlamına gelmese de daha fazla detay sunması açısından önemlidir. Fotoğraflar piksel adı verilen çok küçük noktalardan oluşur ve bu piksellerin toplamına da çözünürlük adı verilir.
Dikdörtgen bir şeklin kapladığı alanı axb şeklinde ifade ederiz. Fotoğraf da dikdörtgen şeklinde olduğu için fotoğrafı oluşturan piksellerin sayısı da bu formülle bulunuyor. Örneğin 1280 piksel genişlik, 768 piksel yüksekliği bulunan bir fotoğraf, 1280×768 hesabına göre 983 bin 040 pikselden oluşur. Kolay okunması bakımından bu rakamı 0.9 Megapiksel olarak ifade ederiz. Yani yaklaşık 1 Megapiksel.
İşte fotoğraf makinelerinde çözünürlüğü ifade eden değer bu şekilde hesaplanıyor. Yani çözünürlük ne kadar yüksekse fotoğrafı oluşturan pikseller de o oranda çok olur. Örnek vermek gerekirse aynı manzarayı aynı makine ile önce 20, ardından 14 ve son olarak 5 Megapiksel çözünürlüğünde çekelim. Işık ayarlarını değişmediğini varsayarak her üç fotoğrafın da aynı kalitede olduğunu söyleyebiliriz. Ancak fotoğraflardaki detay oranı çözünürlük azaldıkça doğru orantılı olarak azalır.
Fotoğraf çektiğimiz cihazın çözünürlüğü ne kadar iyiyse çektiği fotoğraflardaki detaylar da o oranda iyi olur. Elbette çözünürlük ya da detay tek başına bir ölçüm olamaz. Ancak genel olarak yüksek çözünürlüğün fotoğrafa önemli katkılar sağladığı da bir gerçektir.
Bir fotoğrafa çekim sonrası zoom girme imkanı sunan özellik çözünürlüktür. Ne kadar çözünürlük varsa o kadar zoom girilebilir. Fotoğrafta göreceğimiz detayları çözünürlüğün ne kadar yüksek olduğu belirler.
Hangi çözünürlükte çekmeli
Günümüzde fotoğraf çekebilen her cihazda çözünürlük ayarı vardır. Bu ayar cihazın en üst çözünürlük sunduğu değerden aşağı doğru inerek devam eder. Yani 10 Megapiksellik bir kamera kullanıcıya 8, 6, 5 ya da 3 Megapiksel fotoğraflar çekme imkanı sunar.
Tavsiyem kameranızın en üst değeri neyse o çözünürlükte fotoğraf çekmeniz yönünde olur. ‘Ben nasılsa internette kullanıyorum, yüksek çözünürlüğe gerek yok’ diyerek 10 Megapiksel çözünürlüklü bir fotoğraf makinesini 1 Megapiksel çözünürlükte kullanırsanız ilerde bu durum sorun oluşturabilir. Zira belki şimdi yüksek detaya ihtiyacınız yoktur ama ilerde olmayacağını kimse bilemez. Bu bakımdan en yüksek çözünürlükte çekim yapmanızı öneririm.
Baskı için yüksek çözünürlük şart
Fotoğraflarını kağıda bastırmak istiyorsanız mümkün mertebe yüksek çözünürlüklü çekim yapmanız gerekiyor. Zira baskı teknolojileri gelişmiş olsa da belli bir çözünürlüğün altındaki fotoğrafların baskısı çok iyi olmayacaktır. Ortalama bir kalite için en az 3-5 Megapiksel çözünürlükte çekim yapmayı unutmayın.
Daha fazla detay verir
Yüksek çözünürlüğünüz bir diğer faydası ise fotoğrafları sonradan da kroplayabilme imkanı sunması. Örneğin 50 Megapiksel çözünürlüklü bir fotoğraf makineniz varsa konuları çok geniş fotoğraflayıp daha sonra kadraj alarak yeni kareler oluşturabilirsiniz. Oluşan yeni fotoğraf bile 15-20 Megapiksel olacağı için çözünürlük konusunda sıkıntınız da kalmaz.
Günümüzde cep telefonlarında bile çözünürlük 5 Megapikselden başlıyor ve 20 Megapiksele ulaşıyor. Fotoğraf makinelerinde ise dijital SLR cihazlarda 50.6 Megapiksel üst sınır. Genelde 14-16 Megapiksal aralığından başlayan fotoğraf makinesi çözünürlükleri günlük kullanım için fazlasıyla yeterlidir.
Yukarıdaki satırlarda da belirttiğim gibi çözünürlük tek başına bir kalite kriteri değildir. Ama daha fazla çözünürlük daha ince detay anlamına geleceği için tercih edilmesi gereken bir özelliktir.
Daha fazla çözünürlüğün getireceği tek dezavantaj ise fotoğrafın boyutunun artmasıdır. Haliyle 5 Megapiksellik bir fotoğraf 2 MB yer kaplıyorsa aynı fotoğrafı 20 Megapiksel çekerseniz 5-6 MB yer kaplayacaktır. Çözünürlük arttıkça fotoğrafın boyutu da artar. Yine de göze alınmayacak bir dezavantaj değil. Daha fazla detay isteniyorsa daha fazla çözünürlük gerektiği gerçeğini unutmamak gerekiyor.
Işığınız bol olsun…
Uygun fiyat ve bol seçenek fırsatıyla fotoğraf makinesi satın almak için tıklayın.