Cep telefonlarına kamera özelliğinin eklenmesiyle birlikte kullanıcıların oluşturdukları miktarda büyük bir artış yaşandı. Akıllı telefonların kamerası teknolojinin de gelişmesiyle birlikte daha kaliteli bir hale geldi. Kullanıcıların akıllı telefon satın alırken kamera özelliğinin tercihlerinde büyük rol oynaması üreticilerin profesyonel fotoğraf makineleriyle yarışır kamera özellikleri eklemeleriyle sonuçlandı. Kaliteli bir kameraya sahip akıllı telefonla çekilen fotoğrafların boyutu 10 megabaytı buluyor. Full HD ya da 4K çekilen videoların boyutlarından bahsetmek bile gereksiz. Her gün onlarca fotoğraf ve video çekiyoruz. Çözünürlükleri 20 megapikseli geçen, 4K video çeken DSLR kameralarla ya da video kameralarla çekilen fotoğraflar ve videolar da işin içine girdiğinde işler iyice sarpa sarıyor. Yapılan araştırmalar her bir kullanıcının ürettiği veri miktarının aylık 10 GB’ye ulaştığını gösteriyor. Bu kadar veriyi akıllı telefon ya da bilgisayarda tutmak mümkün değil. Bu verileri harici disk gibi ayrı bir alanda saklamak gerekiyor. Ama fotoğraf ve video gibi bizim için manevi açıdan çok önemli olan verileri sadece tek bir yerde saklamak büyük bir risk oluşturuyor. Bu yüzden fotoğrafları ve videoları bulutta saklamak şu an için en iyi çözüm gibi gözüküyor. Fotoğraflarınızı ve videolarınızı hem harici bir diskte hem de bulutta saklamak donanım arızaları, hırsızlık ve diğer risklere karşı güvende olmanızı sağlar.
Fotoğraflarınızı ve videolarınızı bulutta saklayın
Fotoğraflarınızı ve videolarınızı saklayabileceğiniz ücretli ve ücretsiz çeşitli bulut hizmetleri bulunuyor. Fotoğraf ve videolarınızın çözünürlüğünü biraz düşük tuttuğunuz takdirde sınırsız depolama alanı sağlayan çeşitli hizmetler bulunuyor. Çözünürlükten ödün vermek istemiyorsanız kesenin ağzını açmanız gerekiyor. Şimdi birlikte fotoğraflarınızı ve videolarınızı ücretsiz olarak depolayabilmenizi sağlayan çeşitli hizmetlere birlikte bakalım.
Google Fotoğraflar
Google tarafından verilen bu hizmet kullanıcılara belirli şartlar altında sınırsız depolama alanı sağlıyor. Bu sayede akıllı telefonunuz ya da fotoğraf makinenizle çektiğiniz tüm fotoğrafları buluta yedekleyebiliyorsunuz. Sınırsız fotoğraf yükleyebilme özelliği için fotoğrafınızın 16 megapiksel ya da daha küçük boyutta olması gerekiyor. Fotoğrafınız 16 megapikselden büyükse otomatik olarak veri kaybı en düşük olacak şekilde yeniden ölçeklendiriliyor. Videolarda ise 1080p ve daha düşük videolarınızı ücretsiz ve sınırsız bir şekilde saklayabiliyorsunuz. 1080p’nin üzerindeki videolar 1080p olacak şekilde ölçeklendiriliyor. Fotoğraflarınızı orijinal kalitede saklamak istiyorsanız (16 megapiksel ve 1080p üzeri videolar için) ekstra alan satın almanız gerekiyor. Akıllı telefonunuz ve tabletinizden Google Fotoğraflar uygulaması ile otomatik olarak yükleme yapabiliyorsunuz. Arama, düzenleme ve diğer özelliklere de sahip. iOS, Android ve bilgisayar için otomatik senkronizasyon yapan uygulamaları bulunuyor. Fotoğraflarınızı ve videolarınızı diğer kullanıcılarla güvenli bir şekilde paylaşabiliyorsunuz.
Ayrıntılı bilgi için: https://support.google.com/photos#topic=6128818
Yandex.Disk
Akıllı telefonunuz ve tabletinizle çektiğiniz fotoğrafları ücretsiz olarak saklamak için diğer bir seçenek ise Yandex.Disk. Yandex, geçtiğimiz günlerde mobil cihazlardan yüklenen fotoğraf ve videolar için sınırları kaldırdı. Sınırsız depolama imkanından yararlanabilmek için mobil cihazınıza Yandex.Disk uygulamasını yüklemeniz gerekiyor. Diğer dosyalar için de 20 GB depolama alanı veriyor.
Ayrıntılı bilgi için: https://disk.yandex.com.tr/photo/#main
Flickr
Fotoğraf depolama denince akla gelen ilk yerlerden biri de Flickr. Verizon tarafından satın alınan Flickr, fotoğraflarınızı saklayabilmeniz için size 1 TB ücretsiz alan sağlıyor. RAW dosya saklama gibi bir planınız yoksa reklam gösterme haricinde bu ücretsiz hizmetin herhangi bir sorunu bulunmuyor. Yıllık 50 dolar ücret ödediğiniz takdirde bu reklamlardan kurtulabiliyorsunuz. Fotoğraflarım kaybolmasın her zaman ulaşıp paylaşabileyim diyorsanız Flickr sizin için çok uygun bir çözüm.
Ayrıntılı bilgi için: https://www.flickr.com/
Yukarıda saydığımız bulut hizmetlerine alternatif olarak ücretli kullanabileceğiniz çeşitli hizmetler de bulunuyor. Bunların arasında Microsoft OneDrive, Dropbox, Adobe Creative Cloud gibi çeşitli hizmetler bulunuyor.