Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Fotoğraf/KameraFotoğraf makinelerini soğuktan koruma

    Fotoğraf makinelerini soğuktan koruma

    soguk_hava04

    Dış etkenlere karşı oldukça hassas olan fotoğraf makineleri hava şartlarından da etkilenirler. Bu yazımda soğuk havalarda fotoğraf makinesini nasıl koruyabileceğimizi anlatıyorum.

    Birçok elektronik eşyada olduğu gibi fotoğraf makineleri de dış etkenlere karşı oldukça hassastır. Özellikle soğuk ve nemli havalar bu tarz elektronik cihazların en önemli düşmanlarından biridir. Elbette çok nadir olarak bu tarz ortamlarda bulunmak sorun teşkil etmese de sürekli bu tarz ortamlarda bulunulduğunda fotoğraf makinelerinde ciddi sorunlar ortaya çıkabilir.

    Kıyafet seçimi

    Her ne kadar konumuz bu değilse de soğuk ortamlarda fotoğraf çekerken dikkatli giyinmek de önemli bir konu. Çok kalın ya da çok ince giyinmeden bulunduğumuz ortama ve duruma göre giyinmemiz çok önemli. Soğuğa karşı giyinirken hareket kabiliyetimizi azaltacak şekilde giyinmememiz gerekiyor. Bu hem fotoğraf çekmemize mani olur hem de rahat olmadığımız için güzel fotoğraflar çekemeyiz. Yani ekipmandan önce kendi kıyafetlerimize önem verelim. Yerine, duruma, şartlara ve ortama göre giyinelim.

    soguk_hava05

    Ekipmanları korumak

    Soğuk havalarda fotoğraf çekerken dikkat edilecek ilk şey ekipmanları korumaktır. Başta fotoğraf makinesi olmak üzere objektif, yedek pil, tripod ve benzeri ekipmanları soğuktan korumamız gerekir. Ayrıca sıcak ortamlara geçişlerde ya da tam tersi durumlarda objektif gibi aksesuarları ağzı kapatılabilen şeffaf poşetlere koymalıyız. Bu poşetler ani ısı değişikliklerinin makine veya objektife zarar vermesinin önüne geçer. Ayrıca tripod gibi soğuk havada da kullanabileceğimiz aksesuarların su ya da kar gibi ortamlarda dikkatli kullanmamız ve olası sıvı temaslarının önüne geçmemiz gerekiyor.

    Günümüzde birçok fotoğraf makinesi soğuk ortamlarda çalışabiliyor olsa da özellikle mekan geçişlerinde (sıcak ortamlardan soğuk ortamlara ya da tam tersi) bu cihazlar ciddi anlamda etkilenirler. Bunun önüne geçmek için yukarıda anlattığım poşet ya da çanta gibi çözümler kullanılabilir.

    Öte yandan özellikle çok soğuk ortamlarda bazı fotoğraf makineleri çalışmaz. Örneğin -20 ya da -30 derece gibi soğuk havalar fotoğraf makineleri için ciddi sıkıntı oluşturabilir. Bu soğuklarda insanlar çalışabilir ya da durabilir ama fotoğraf makineleri bu kadar dayanıklı değildir. Bazı üst düzey dijital SLR modeller bu kadar düşük sıcaklıklara dayanabilir. Ancak objektif ve benzeri aksesuarlar bu kadar düşük sıcaklarda sorun çıkarabilir. Yine de bu değerlerin epey düşük olduğunu ve her gün karşılaşabileceğiniz rakamlar olmadığını da hatırlatmak isterim.

    soguk_hava07

    Nefesinizi kullanmayın

    Normal şartlarda da pek yapılmaması gereken objektifi ya da ekranı nefesimizle (hohlamak adı verilen yöntemle) temizlemek soğuk havalarda kesinlikle uzak durulması gereken bir yöntemdir. Soğuk havalarda objektife nefesimizi üflemek donuk bir tabakanın oluşmasına yardımcı olur ki bu genelde temizlemesi ve eski haline getirmesi zor bir durumdur. Soğuk havalarda mümkünse objektif ya da fotoğraf makinesinin ekranı gibi yerleri yumuşak bir bezle silelim ve mümkün mertebe nefesimizi kullanmayalım.

    Yedek pil

    Soğuk havalarda dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise pildir. Birçok pille çalışan cihazda olduğu gibi fotoğraf makinelerinin de soğuk ortamlardaki pil ömrü normale göre daha düşük olur. Çünkü pillerin içindeki reaksiyon belli sıcaklara göre düzenlenmiştir. Soğuk durumlarda pilin ömrü daha kısa olur. Bu bakımdan soğuk bir ortamda ve elektrikten uzak bir yere gidiyorsanız bu konuyu göz önünde bulundurmanız çok önemli hale geliyor. Normalde pil ömre 1000 kare olun bir fotoğraf makinesinin pili soğuk bir ortamda 600 karede bitebilir. Bu yüzden yanınızda yedek bir ya da birkaç pil bulundurmanızı öneririm.

    soguk_hava06

    Hazırlıklı olmak

    Fotoğraf çekmeye gideceğiniz yerler hakkında önceden bilgi edinmek de fayda sağlar. Ağustos ayında 3 bin metre yükseklikteki bir dağa gece yolculuğu ile çıkarsanız ciddi bir soğukla karşı karşıya kalacağınızı bilmeniz gerekiyor. Ya da soğuk bir mevsimde ekvatora yakın bir ülkeye giderseniz havanın sıcak olacağını önceden bilmeniz hazırlıklı olmanız açısından işinize yarayacaktır.

    Doğru ekipmanla ve yöntemlerle farklı hava koşullarında da fotoğraf makinenizi kullanabilirsiniz. Yeter ki ne yapacağını bilin. Anlatması benden uygulaması sizden.

    Işığınız bol olsun…

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN