Dünyanın dört bir yanında amatör, ya da profesyonel fotoğraf çekenlerin sıklıkla kullandıkları Google’ın Nik Collection adlı fotoğraf işleme yazılımı, 24 Mart’tan itibaren ücretsiz olarak indirilebiliyor. Bugüne kadar 149 dolar (Yaklaşık 450 TL) gibi bir rakama satılan bu yazılım artık bedava olduğu gibi, 2016 yılında bu ürünü satın alanların ücretleri de iade edilecek.
Google’ın 2012 yılında bünyesine kattığı Nik Software (ilk adıyla Nik Multimedia), 1995 yılında San Diego, Kaliforniya’da Nils Kokemohr tarafından kuruldu. Dijital tasarım ve fotoğrafçılık üzerine odaklanan şirket, Nils Efex! ve Nils Type Efex! adlı Photoshop eylemleri ve dokularından oluşan kombinasyonları geliştirdi. 1999’da şirkete CEO olarak dahil olan Michael J. Slater, Nik Software’i küçük bir yazılım geliştirme şirketinden yazılım araştırma ve geliştirme şirketine dönüştürdü. Aslında Adobe Photoshop, Adobe Photoshop Elements, Adobe Lightroom ve Apple’ın Aperture yazılımları için görsel geliştirme ve işleme fotografik filtrelerden oluşan bir eklenti seti sunan Nik Collection, 500 dolar (Yaklaşık 1500 TL) gibi bir fiyata satılırken, Google’ın 2012’de şirketi devralmasından sonra 149 dolara satılmaya başlandı.
Çok fazla yazılım bilgisi olmaksızın önceden hazırlanmış özel ayarlarla görseller üzerinde geliştirmeler yapmak konusunda fotoğraf tutkunlarına büyük imkanlar sunan Nik Collection setinde 7 temel görsel işleme yazılımı bulunuyor. Bunlar sırasıyla şöyle:
Analog Efex Pro: Dijitalden önce fotoğraf ve video çekimlerinde film kullanılıyordu. Elbette bu filmler de marka ve çeşitliliğe göre farklı tonlar ve etkiler sunuyordu. Dijital çekimlerde de geçmişteki aynı lezzeti yaşamak isteyenler, analog etkisi yaratmak için bu yazılımı kullanıyorlar. Film çağına dönüş için harika bir bilet…
Color Efex Pro: Renkli fotoğrafları işlemek için mükemmel bir yazılım. Şahsen benim de setin en çok kullandığım bölümü burası… Çekmiş olduğunuz fotoğrafın detaylarını ön plana çıkartabiliyorsunuz, ten renginde ayarlamalar yapabiliyorsunuz, isterseniz sis, günbatımı gibi efektler de ekleyebiliyorsunuz.
Dfine: Özellikle ışığın düşük olduğu ortamlarda ISO değeri yükseldikçe fotoğraflardaki gürültü (noise) oranı artar. Bu bir anlamda bir fotoğrafı meydana getiren noktacıkların oluşturduğu dokuda boşlukların meydana gelmesidir. Dfine, bu tür fotoğraflarda noktacıkların arasındaki boşlukları algoritmaları sayesinde doldurarak, fotoğraftaki gürültüyü azaltır.
HDR Efex Pro: HDR, ya da tam açılımıyla “High Dynamic Range”, birçok cep telefonunun fotoğraf uygulamasında da bulunan sıkça kullanılan bir özellik. Dijital fotoğrafçılıkla birlikte hayatımıza giren bu teknikte fotoğraf makinesi aslında değişik pozlamalarla üç adet fotoğraf çekiyor ve bu üç fotoğraftaki en iyi ışık değerlerini toplayarak bir fotoğraf meydana getiriyor. Setteki bu yazılım da çekmiş olduğunuz bir fotoğrafa istediğiniz HDR efektini vermenize yardımcı oluyor.
Sharpener Pro: Fotoğrafta “keskinlik” yani bilinen anlamıyla çektiğiniz nesnenin çok net olması son derece önemli. Bazen çeşitli değişkenlerden ötürü iyi bir fotoğrafta istediğiniz netliği yakalamayabilirsiniz. İşte bu durumda Sharpener Pro, fotoğrafınızı daha keskin, daha net bir hale getiriyor. Nik Collection’da bir çıkış için, bir de RAW için olmak üzere iki keskinleştirme uygulaması mevcut. Çıkış için olan değişik tipte baskı makineleri için fotoğrafınızı keskinleştiriyor. Öteki ise ekran görüntüleri için…
Silver Efex Pro: İşte benim sıkça kullandığım bir ikinci uygulama da bu… Özellikle sokak fotoğrafçılığında fotoğrafların siyah-beyaz olması genel kabul edilmiş bir yaklaşım. Fotoğraflarınızı en iyi şekilde siyah-beyaza çevirmek istiyorsanız, Silver Efex Pro mükemmel diyebilirim. Gerek, hazır setlerden birini seçebilirsiniz, gerekse ince ayar yapabilirsiniz. Ayrıca birçok ünlü siyah-beyaz film marka ve çeşidinin etkisini de fotoğraflarınızda kullanmanız mümkün… Benim için olmazsa olmaz bir özellik…
Viveza: Bir fotoğrafta yapı ve renklerdeki zıtlık (contrast), doygunluk (saturation) gibi özellikler görsel kaliteyi etkileyen önemli unsurlardır. Bu uygulama ile fotoğrafınızda bölgesel anlamda bu değerlerle oynayabilir, işlem yapabilirsiniz. Hatta bazı noktaları ön plana çıkartmanız da mümkün…
Fotoğraf çekiyorsanız, bu yazılımı hiç vakit kaybetmeden bu adresten bilgisayarınıza indirin ve fotoğraflarınızı işlemeye başlayın… Çok seveceğinizden eminim…