Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Fotoğraf/KameraFotoğraf arşivinizi en verimli şekilde yönetmenin yolları

    Fotoğraf arşivinizi en verimli şekilde yönetmenin yolları

    Filmli fotoğraf makineleri döneminde genelde 24 ya da 36 pozluk filmler kullanırdık. Filmlere ve banyosuna ücret ödenmesi, bastırılması maliyetli olduğundan çekilen fotoğraf sayısı profesyonel bir fotoğrafçı değilseniz çok fazla olmazdı. Ancak dijital fotoğraf makinelerinden ve akıllı telefonların oldukça kaliteli fotoğraf çekmeye başlamasından sonra saklanması gereken fotoğraf sayısı inanılmaz bir şekilde arttı. Ortalama bir kullanıcı şu anda günde yüzlerce fotoğraf çekebiliyor. İster ünde 10 fotoğraf ister 1000 fotoğraf çekiyor olun, fotoğraflarınız doğru bir şekilde arşivlemeniz büyük önem taşıyor. Arşivlediğiniz fotoğraflar yere, tarihe, kişiye göre kolayca bulmak nerede ve ne şekilde arayacağımızı biliyorsak oldukça kolaydır. O zaman gelin hep birlikte fotoğrafları nasıl ve ne şekilde en kolay bir şekilde arşivleyebileceğimize birlikte bakalım.

    Dünkü işinizi bugüne bırakmayın

    Türkçede “Dünkü işini yarına bırakma” diye güzel bir atasözü vardır. Çektiğiniz fotoğrafları en kısa süre içerisinde saklayacağınız yere aktarmalı ve bunları en kolay şekilde bulabilmek için yeniden adlandırmalı, tarihe ya da farklı kriterlere göre sınıflandırmalı ve çeşitli anahtar kelimeler atamalısınız. Bu şekilde düzenlenmemiş yüzlerce hatta binlerce fotoğrafla karşı karşıya kaldığınızda durumun ne kadar vahim olduğunu ve düzeltmenin ne kadar zor olduğunu kolaylıkla görebilirsiniz. Kısacası dünkü işinizi ne yarına ne de bugüne bırakmayın. Bu durumda benim tavsiyem, fotoğrafları hızlı bir şekilde bilgisayarınıza aktarmanız, gerekli düzenlemeleri yaparak belirli bir hiyerarşide sınıflandırmanız ve buluta tüm bu işlemleri yaptıktan sonra aktarmanız. Bu sayede ileride bir fotoğraf aramak zorunda kalırsanız kendinize iyi ki bu sınıflandırmayı ve düzenlemeyi yapmışım diyeceksiniz, emin olun.

    Fotoğraflarınızı birden fazla yerde saklayın

    Sabit diskinizde ya da harici diskiniz bozulabilir, küçük bir ihtimal de olsa bulut alanınıza erişimi kaybedebilirsiniz. Dijital dosyalarınızın başına her türlü şey gelebilir. Bu yüzden fotoğraflarınızı birden fazla alanda tutmakta büyük fayda var. Özellikle fotoğraflar için sınırsız sayıda (belirli çözünürlüğün altında olan) dosya saklayabileceğiniz yerler var. Fotoğraflarınızı bu tür alanlara da yüklemenizde fayda var. Çoğunda çözünürlük ve dosya başına boyut birçok kullanıcı için kabul edilebilir seviyede. Bunun haricinde sizin için önem taşıyan fotoğrafları en az iki hatta üç harici diskte saklayın. Disklerden birini farklı bir konumda tutun ki herhangi bir çalınma ya da başka bir durumda dosyalarınızın başına bir şey gelmesin. Bulut seçeneğini de sakın hafife almayın.

    Fotoğraf Arşivi

    İşinize yaramayacak, düzgün çıkmamış fotoğrafları silin

    Fotoğraflarınızı arşivlerken, daha fotoğraf makinesinden ya da akıllı telefonunuzdan aktarırken fotoğraf seçimi yapın. İşinize yaramayacak, düzgün çıkmamış ya da neredeyse birbirinin aynı olan fotoğrafları silin. Bu sayede uğraşmanız gereken fotoğraf sayısı azalırken arşivlediğiniz fotoğrafların kalitesi artar.

    Arşivlemenin en önemli amaçlarından biri istediğimiz fotoğraflara hızlı ve kolay bir şekilde erişebilmektir. Fotoğraf sayısının az olduğu durumlarda bu oldukça kolaydır. Ancak fotoğraf sayısı arttıkça bu iş giderek zorlaşır. Hatta tam bir korkulu rüya haline gelebilir. Bu yüzden kendinize en uygun şekilde bir arşiv sistemi oluşturmanız gerekir. Bu tarihe, yere, kişiye göre çeşitli kriterlere göre yapılabilir. Örneğin Fotoğraflar diye bir klasör açıp içine 2018 diye bir klasör oluşturup bunun içinde yere göre ya da aya göre bir hiyerarşi oluşturabilirsiniz.

    Anahtar kelimeler

    Anahtar kelimeleri belirlemek çoğu kullanıcı için zor olabilir ancak anahtar kelimeleri belirlerken şu soruları yanıtlayan kelimeleri kullanmanız işinizi büyük ölçüde kolaylaştırır. Fotoğrafta kimler var? Fotoğraf nerede çekilmiş? Fotoğraf ne zaman çekilmiş? Fotoğraf neden çekilmiş? Fotoğrafta kaç kişi var? Fotoğrafta öne çıkan herhangi bir bina ya da nesne var mı?

    Tüm bunlara dikkat ettiğinizde yıllar boyu işinizi kolaylaştıracak bir arşiv sistemine sahip olursunuz.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN